reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Ewcia,
Zrób sibie najlepszy budy pod słońcem, tzn. domowy:

mleko (1\2 litra + 1 łyżka prawdziwego masła = zagotować,
Żółtka z jaj (2 sztuki) utzreć na puch + cukier waniliowy do tego
Białka na pianę
pół szklanki zimnego mleka + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyzeczki cukru = wymieszać, żeby grudek nie było.
Do zagotowanego mleka dodajesz: żółtka, białka, powoli i zaciągasz mlekiem z mąką. Smacznego!!
 
Ewcia,

A więc, potrzebne są:
2 budynie (lub 3 jak ktoś lubi dużo budyniu ;)) o smaku waniliowym (ja robię swój tylko dodaję wiecej maki ziemniaczanej, bo musi być gestszy i robie go wiecej, bo moi bardzo lubia jak im sie budyń przelewa),
3 szklanki (do budyniu z paczki, jak robisz sama, to już wiesz jak)
1 kg jabłek,
3 szkl. maki tortowej,
sok z całej cytryny,
jajo,
2 żółtka,
kostka masła (prawdziwego),
3/4 szklanki cukru pudru + 1 cukier waniliowy,
pół kubeczka śmietany 18%,
1 łyzeczka proszku do pieczenia.

Z mąki, masła, żóltek, jaja, cukru, śmietany, proszku do pieczenia, zagniatasz kruche ciacho. Połowę ciasta wkładasz do zamrażarki na ok 1 godz. Druga połowę rozwałkowujesz i wkładasz do wysmarowanej masłem tortownicy (dużej, jeżeli dajesz dużo budyniu). Robisz widelcem dziurki w ciescie, jabłka obrane ucierasz na terce na wióry, skrapiasz cytryną, zalewasz to wszystko wcześniej przygotowanym budyniem. Ścierasz na tarce ciasto z zamrażarki i posypujesz budyń. Do piekarnika na 1 godz w 200 stopniach celsjusza.
Jak lubisz cynamon, możesz jabłka, przed zalaniem budyniem, obsypac obficie cynamonem.
Smacznego!
 
Małgosia ale mi smaka narobiłaś..ale nie nie na ciasto to się nie skuszę
bo jak zrobie to zjem je sam i przytyję znowu duzo
 
hej Małgosia!
właśnie wyjełam z piekarnika szarlotkę według twojego przepisu, wygląda super.
zaraz będziemy próbować.
podgladam Wasze przepisu i korzystam!
pozdrawiam
 
reklama
Malgosiu te ciasto z jablakmi wyszlo, pycha w smaku - zreszta jak kazde dla mnie z budyniem ale bardzo niskie jest - moze forma byla za duza- nie wazne , wazne ze dobre
 
Do góry