reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Frezja - kochana podaj mi ten przepis. Mój małżonek uwielbia serniki :-) a z tymi brzoskwiniami to naprawdę fajnie brzmi :-)
 
reklama
A więc do dzieła :-)

Orzechowiec Jolika :-)

10 dkg masła
1 jajko
10 dkg cukru (1/2 szkl.)
25 dkg mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany

Zagnieść ciasto. Rozwałkować na blasze. Ponakłuwać widelcem.

Masa orzechowa
20 dkg masła
20 dkg cukru (3/4 szkl.)
30 dkg orzechów włoskich - pokrojonych
5 łyżek mleka
2 łyżki miodu

Zagotować wszystko razem i rozłożyć na surowe ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.

SMACZNEGO !
 
Kobietki,

Dzisiaj upichciłam leczo. Pół gara szybciutko wyparowało. Miałam taką ochotę na coś pikantnego i warzywnego, jakoś nie mogę patrzeć na habaninę! ;D
 
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto wyrobić z:
40kg mąki zwykłej
2 żółtka
1 kostka margaryny Kasia (nie topić)
0,5 proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
3 łyżki kweśnej śmietany
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki dobrze wyrobić, ciasto ma być twarde. Większe pół zetrzeć na dużych otworach tarki na spód formy.

SER:
1 kg sera (ja daję ten z wiaderka jest bardzo fajny)
4 jaja białka ubić osobno
0,5 kostki margaryny Kasia (stopić)
1,5szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu
Do sera dodać żółtka, cukier, margarynę, mąkę lub bubyń na konieć pianę i delikatnie wymieszać. Wyłóżyć ser na starte ciasto, to posypać pokrojonymi na kostkę brzoskwiniami (ja daję nie całą puszkę) i na górę zetrzeć resztę ciasta. Pieć ok 1h w temp. 200*C
Mam nadzieję że dość jasno napisałam.
SMACZNEGO
 
Frezja - dzięki za przepis. Jest już wydrukowany :-) Teraz tylko mój małżonek musi sobie na nie zasłuzyć hihihihi . A jak z moim cukrem bedzie wszystko w porządku to nawet na jego zasługi nie będę czekała... też uwielbiam serniki :-)
 
doxa moja mama bardzo się zainteresowała jak się robi cukinię na grillu. czy mogłabyś mi napisać? dziś mamy grilla ;D bardzo mnie to cieszy:)
 
frezja ja uwielbiam serniki, ale wolę z białym ciastem, dletego zmodyfikuję sobie twoj przepis :) zrobię tego sernika w poniedziałek jak mąz będzie w pracy i zeżrę go SAMA ;D hihihi...
 
Hmm Efunia praktycznie ja nic nie robię ;) Kiedyś zrobiłam szaszłyki warzywne tj. plasterek cukinii (ok 1cm grubości, jak duża cukinia to pół, albo ćwierć plasterka), pół pieczarki, kawałek papryki, cząstka cebulki i tak na zmianę i wtedy bardzo ale to bardzo posmakowała nam właśnie cukinia. No więc teraz kroję ją na grube plastry, nabijam na patyk i jem ;D Cukinia powinna wyjśćć w środku bardzo soczysta i najlepiej jest ją posolić po ugrilowaniu. Możesz też rozmieszać jakieś ziółka (ja preferuję prowansalskie) albo inne ulubione przyprawy z olejem i pojać po niej przed grilowaniem ... Ona sama w sobie jest tak smaczna, że można ją zrobić jak się chce ;)
 
reklama
Do góry