reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
o dziekuje za przepisy, karkowke tak samo marynuje tylko nigdy nie dodawalam przecieru pomidorowego, moze w weekend zrobie na grillu.
ciasteczka juz mi slinka leci, szczegolnie ze mozna dodac kokos ktory uwielbiam. Dzieki wielkie.
 
o ja robię makaron ze szpinakiem i nawet mi wychodzi.:-) lubimy bo szybki i zdrowy i sycący. jak magdusiek nie będzie miała przepisu to podam.

u nas penne z tuńczykiem też wszedł do jadłospisu. i ryby w folii by Małgosia z samego początku ( sery, pory itp)
 
Lindsay to wrzucaj, wrzucaj ten przepis! Jeden już tu kiedyś wrzucałam ze szpinakiem i lazurem, dla mnie pychotka.
Tak, tagiatelle to te wstążki.
A z ryb Małgosiowych to my uwielbiamy łososia na parze z porem i fetą - niebo w gębie!
 
Aaa i nie uwierzycie! U nas dzisiaj na obiadek co było? Penne z tuńczykiem :-) :-) Mąż sobie zażyczył! Dodałam trochę drobno posiekanych pieczarek, dobre wyszło. A kusi mnie za każdym razem by dodać ziarna słonecznika, chyba następnym razem dodam takie podprażone!
 
Doxa ja właśnie ostatnio tak dodałam słonecznik. Podprażony. Pycha.
Ja lubię ziarenka i tu mnie też korciło. I wyszło super.
Przepis dodam wieczorem.
 
u nas makaron ze szpinakiem i brokułami. tzw zielony makaron :)

a moja mama bez szpinaku za to z brokułami, kalafiorem i kurczakiem. też smakowitek :)

ja makaron bardzo poważam. mniam :)
 
reklama
Makaron ze szpinakiem (dla nas najlepsze są kokardki) to jest taka porcja na całą paczkę kokardek
x szpinak - wolimy rozdrobniony, ale może być też w liściach- wsadzam do garnka z małą ilością wody i gotuje na wolnym ogniu, chwilę niech "pobulgoce"
x dodaje 1/4 szklanki mleka
X sól i cukier (ten tak dla przełamania smaku) pieprz
x 1/4 kostki masła ( może być ciut mniej)
X kilka kropel cytryny ( nie za dużo, żeby szpinak nie zgorzkniał- choć trudno tu przesadzić)
x najważniejsza część - czosnek - ja wyciskam nawet 5-6 ząbków, ale to już kwestia smaku, choć bez tego dla mnie to wszystko jest mdłe
i to wszystko gotuje na wolnym ogniu 20-30 minut ( niestety szpinak musi dojrzeć)

jak już jest gotowe to mieszam z ugotowanym makaronem i wsadzam do naczynia żaroodpornego, posypuje serkiem i ..buch do pieca -jak mawia mój Macio- na krótkie zapieczenie

dla mnie najtrudniejszą rzeczą na początku było znalezienie proporcji "wodnistości" - albo wychodziła mi zupa ze szpinakiem albo suchy makaron z jeszcze bardziej suchym szpinakiem. ale to dla mnie- kulinarnego osiołka :-D

jak mam czas to jeszcze robię szybką sałatę lodową do tego.
 
Do góry