reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Propozycje obiadków i deserów

NIe ma za co, naprawdę sa genialne, ja jutro tez kupię, bo zużyłam wsyztsko co miałam ;-)
 
reklama
ja dzisiaj zrobię makaron z sosem tunczykowym.
mam nadzieję, ze będzie pyszny :-)

muszę przyznać ze z tego wątku do mojej kuchni weszły trzy rzeczy. chlebek doxy (uwielbia go cała moja rodzina), karkówka patki i ciasteczka kruche małgosi
mniam mniam :-D
 
Efunia miło mi to słyszeć :-) Ja karkówkę Patki też robię, i w piekarniku, i na grilla, wszyscy uwielbiają (tylko ja nie bardzo jakoś ten gatunek mięsa lubię), a ciasteczek Małgosi jeszcze nie miałam okazji robić, ale kiedyś zrobię! Chyba nie jestem w stanie policzyć, jak wiele przepisów tutejszych zawitało do mojej kuchni, oj wiele! Tak więc, dzięki Wam wszystkim za przepisy i dawajcie kolejne! Bo niedawny Tuśkowy makaron z tuńczykiem już na stałe się wpisał w repertuar szybkich dań :-)
 
Ja to w ogóle mam taką refleksję, ze forum sporo dało, pomijając ileś fajnych znajomości, przepisów, porad, taka np odżywka do paznokci polecona kiedyś przez Doxę ;-)
 
U mnie dzisiaj rowniez "moj" makaron z tunczykiem:-) A karkowke bardzo lubie i kruche ciastka, mozecie wrzucic przepis jeszcze raz, czy niej wiecej gdzie ich szukac?
Podawalam raz chyba tez przepis szybki na makaron z cukinia ktory jest rewelacyjny, koniecznie sprobojcie, na opiatek w sam raz;-)
 
Magdusiek mam te same odczucia co do forum, i nowe fajne kontakty, i wiele cennych porad, mnóstwo fajnych przepisów kulinarnych i na bieżąco GRUPA WSPARCIA! Ja bardzo się cieszę, że trafiłam tutaj!

Tusiekn proszę oto przepis na karkówkę Patki:

Najpierw robisz marynatę:
Olej + przecier pomidorowy +czosnek (duuuużo koniecznie) +zioła jakie masz, może być majeranek, bazylja, oregano - co w ręce wpadnie +sól (musi być słone dobrze)+ pieprz
Ten olej nie bardzo się chce połączyć z przecierem ale to nie szkodzi
W garnku układasz na przemian ten "sos" i plastry karkówki i na koniec czymś przyciskasz
To tak ma postać przez noc - nie musi w lodówce byle nie w upale
Następnego dnia albo pieczesz na grillu (czas grillowania sie zbliża) albo jak ja w żaroodpornym naczyniu z tym sosem - marynatą (ja układam pojedyncze plastry, zalewam tą marynata i tak koło 1/2 godziny - 20 min piekę
Pyycha, super smakuje z pieczonymi ziemniakami

A tutaj dodatkowe uwagi, pomysły innych koleżanek:

poza tym do sosu dodałam pieczarki (przekrajane na pól) i marchew (w pólkrązkach). a mięso przed polaniem sosem (marynatą) posmarowałam gęstym płynnym miodem.

i ja dodałam duuużo papryki. żeby było ostrrrre
 
A tutaj ciasteczka kruche by Małgosia:

2,5 szklanki maki krupczatki,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
1 jajo,
laska wanilii lub duzo cukru ( np. 2 torebki)
kostka prawdziwego masla - wiecej niz 82% tluszczu
szczypta soli

Maka + proszek + sól - mieszamy.

Maslo + cukier ucerasz mikserem na gladka mase i dokladasz sypkie skladniki. Dodajesz jajo utarta wanilie. Wyrabiasz ciasto na gladka mase. Rozwalkowujesz ciasto na placek grubosci 5 mm, owijasz sczelnie folia i na 4 godziny do lodówki, lub 1 godzine do zamrazalnika. Z placka wycinasz foremkami dowolne ksztalty, pieczesz 10 - 15 minut w piekarniku ogrzanym do 200 stopni.
Mozesz polukrowac, posypac cukrem z grubych krysztalów lub cukrem pudrem.
Mozesz do ciasto dodac 1/2 szklanki cacao, sode i rozpuszczona tabliczke gorzkiej czekolady i wtedy uzyskasz ciasteczka kruche czekoladowe.

lub
Do ciasta dodasz 2 lyzeczki cynamonu, pól lyzeczki galki muszkatolowej, pól lyzeczki mielonych gozdzików, pól lyzeczki sproszkowanego imbiru i cale opakowanie platków migdalowych. Masz kruchr - migdalowo - swiateczno - bozonarodzeniowe

mozesz tez do przepisu podstawowego dodac wiórki kokosowe i aromat migdalowy, wtedy masz kruche kokosanki.
 
Efuniu - ja risotto robię po swojemu, tazn ryż do rosotta wkłądam do garnka z odrobiną masła, prażę, po czym zalewam gorąca wodą, gotuję aż się wchłonie woda, dodaję wino białe, do tego kurczaka, groszek, jakieś przyprawy, i na koniec ser no i zapiekam później wjakimś naczyniu żaroiodpornym. Ot i tak.
 
reklama
ja rissoto robię podobnie, ale białego wina czasem tylko trochę a reszta bulion ale czasem też same białe wino daje, i najlepiej lubię z grzybami i porem.
 
Do góry