reklama
ja dzisiaj zrobię makaron z sosem tunczykowym.
mam nadzieję, ze będzie pyszny :-)
muszę przyznać ze z tego wątku do mojej kuchni weszły trzy rzeczy. chlebek doxy (uwielbia go cała moja rodzina), karkówka patki i ciasteczka kruche małgosi
mniam mniam
mam nadzieję, ze będzie pyszny :-)
muszę przyznać ze z tego wątku do mojej kuchni weszły trzy rzeczy. chlebek doxy (uwielbia go cała moja rodzina), karkówka patki i ciasteczka kruche małgosi
mniam mniam
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Efunia miło mi to słyszeć :-) Ja karkówkę Patki też robię, i w piekarniku, i na grilla, wszyscy uwielbiają (tylko ja nie bardzo jakoś ten gatunek mięsa lubię), a ciasteczek Małgosi jeszcze nie miałam okazji robić, ale kiedyś zrobię! Chyba nie jestem w stanie policzyć, jak wiele przepisów tutejszych zawitało do mojej kuchni, oj wiele! Tak więc, dzięki Wam wszystkim za przepisy i dawajcie kolejne! Bo niedawny Tuśkowy makaron z tuńczykiem już na stałe się wpisał w repertuar szybkich dań :-)
tusiekn
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 16 Październik 2006
- Postów
- 1 683
U mnie dzisiaj rowniez "moj" makaron z tunczykiem:-) A karkowke bardzo lubie i kruche ciastka, mozecie wrzucic przepis jeszcze raz, czy niej wiecej gdzie ich szukac?
Podawalam raz chyba tez przepis szybki na makaron z cukinia ktory jest rewelacyjny, koniecznie sprobojcie, na opiatek w sam raz;-)
Podawalam raz chyba tez przepis szybki na makaron z cukinia ktory jest rewelacyjny, koniecznie sprobojcie, na opiatek w sam raz;-)
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Magdusiek mam te same odczucia co do forum, i nowe fajne kontakty, i wiele cennych porad, mnóstwo fajnych przepisów kulinarnych i na bieżąco GRUPA WSPARCIA! Ja bardzo się cieszę, że trafiłam tutaj!
Tusiekn proszę oto przepis na karkówkę Patki:
Najpierw robisz marynatę:
Olej + przecier pomidorowy +czosnek (duuuużo koniecznie) +zioła jakie masz, może być majeranek, bazylja, oregano - co w ręce wpadnie +sól (musi być słone dobrze)+ pieprz
Ten olej nie bardzo się chce połączyć z przecierem ale to nie szkodzi
W garnku układasz na przemian ten "sos" i plastry karkówki i na koniec czymś przyciskasz
To tak ma postać przez noc - nie musi w lodówce byle nie w upale
Następnego dnia albo pieczesz na grillu (czas grillowania sie zbliża) albo jak ja w żaroodpornym naczyniu z tym sosem - marynatą (ja układam pojedyncze plastry, zalewam tą marynata i tak koło 1/2 godziny - 20 min piekę
Pyycha, super smakuje z pieczonymi ziemniakami
A tutaj dodatkowe uwagi, pomysły innych koleżanek:
poza tym do sosu dodałam pieczarki (przekrajane na pól) i marchew (w pólkrązkach). a mięso przed polaniem sosem (marynatą) posmarowałam gęstym płynnym miodem.
i ja dodałam duuużo papryki. żeby było ostrrrre
Tusiekn proszę oto przepis na karkówkę Patki:
Najpierw robisz marynatę:
Olej + przecier pomidorowy +czosnek (duuuużo koniecznie) +zioła jakie masz, może być majeranek, bazylja, oregano - co w ręce wpadnie +sól (musi być słone dobrze)+ pieprz
Ten olej nie bardzo się chce połączyć z przecierem ale to nie szkodzi
W garnku układasz na przemian ten "sos" i plastry karkówki i na koniec czymś przyciskasz
To tak ma postać przez noc - nie musi w lodówce byle nie w upale
Następnego dnia albo pieczesz na grillu (czas grillowania sie zbliża) albo jak ja w żaroodpornym naczyniu z tym sosem - marynatą (ja układam pojedyncze plastry, zalewam tą marynata i tak koło 1/2 godziny - 20 min piekę
Pyycha, super smakuje z pieczonymi ziemniakami
A tutaj dodatkowe uwagi, pomysły innych koleżanek:
poza tym do sosu dodałam pieczarki (przekrajane na pól) i marchew (w pólkrązkach). a mięso przed polaniem sosem (marynatą) posmarowałam gęstym płynnym miodem.
i ja dodałam duuużo papryki. żeby było ostrrrre
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
A tutaj ciasteczka kruche by Małgosia:
2,5 szklanki maki krupczatki,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
1 jajo,
laska wanilii lub duzo cukru ( np. 2 torebki)
kostka prawdziwego masla - wiecej niz 82% tluszczu
szczypta soli
Maka + proszek + sól - mieszamy.
Maslo + cukier ucerasz mikserem na gladka mase i dokladasz sypkie skladniki. Dodajesz jajo utarta wanilie. Wyrabiasz ciasto na gladka mase. Rozwalkowujesz ciasto na placek grubosci 5 mm, owijasz sczelnie folia i na 4 godziny do lodówki, lub 1 godzine do zamrazalnika. Z placka wycinasz foremkami dowolne ksztalty, pieczesz 10 - 15 minut w piekarniku ogrzanym do 200 stopni.
Mozesz polukrowac, posypac cukrem z grubych krysztalów lub cukrem pudrem.
Mozesz do ciasto dodac 1/2 szklanki cacao, sode i rozpuszczona tabliczke gorzkiej czekolady i wtedy uzyskasz ciasteczka kruche czekoladowe.
lub
Do ciasta dodasz 2 lyzeczki cynamonu, pól lyzeczki galki muszkatolowej, pól lyzeczki mielonych gozdzików, pól lyzeczki sproszkowanego imbiru i cale opakowanie platków migdalowych. Masz kruchr - migdalowo - swiateczno - bozonarodzeniowe
mozesz tez do przepisu podstawowego dodac wiórki kokosowe i aromat migdalowy, wtedy masz kruche kokosanki.
2,5 szklanki maki krupczatki,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
1 jajo,
laska wanilii lub duzo cukru ( np. 2 torebki)
kostka prawdziwego masla - wiecej niz 82% tluszczu
szczypta soli
Maka + proszek + sól - mieszamy.
Maslo + cukier ucerasz mikserem na gladka mase i dokladasz sypkie skladniki. Dodajesz jajo utarta wanilie. Wyrabiasz ciasto na gladka mase. Rozwalkowujesz ciasto na placek grubosci 5 mm, owijasz sczelnie folia i na 4 godziny do lodówki, lub 1 godzine do zamrazalnika. Z placka wycinasz foremkami dowolne ksztalty, pieczesz 10 - 15 minut w piekarniku ogrzanym do 200 stopni.
Mozesz polukrowac, posypac cukrem z grubych krysztalów lub cukrem pudrem.
Mozesz do ciasto dodac 1/2 szklanki cacao, sode i rozpuszczona tabliczke gorzkiej czekolady i wtedy uzyskasz ciasteczka kruche czekoladowe.
lub
Do ciasta dodasz 2 lyzeczki cynamonu, pól lyzeczki galki muszkatolowej, pól lyzeczki mielonych gozdzików, pól lyzeczki sproszkowanego imbiru i cale opakowanie platków migdalowych. Masz kruchr - migdalowo - swiateczno - bozonarodzeniowe
mozesz tez do przepisu podstawowego dodac wiórki kokosowe i aromat migdalowy, wtedy masz kruche kokosanki.
magdusiek
Październikowa Mama 2005
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2005
- Postów
- 10 272
Efuniu - ja risotto robię po swojemu, tazn ryż do rosotta wkłądam do garnka z odrobiną masła, prażę, po czym zalewam gorąca wodą, gotuję aż się wchłonie woda, dodaję wino białe, do tego kurczaka, groszek, jakieś przyprawy, i na koniec ser no i zapiekam później wjakimś naczyniu żaroiodpornym. Ot i tak.
reklama
Podziel się: