reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
tak w chwili czekania na ten przepis przypomnialo mi sie,
jak przygotowywalam moje ostatnie urodziny....
to bylo w polowie lutego, mdlosci w szczycie formy, u mnie bardzo nieznosne, ale gosci pozapraszalam juz wczesniej, no i glupio mi bylo odwolywac, bo niby dlaczego, nie mowilam jeszcze wtedy nikomu o ciazy.....wiec przygotowylam wszystko bez kosztowania, ciasta, torcik czekoladowy, nawet wachac go nie moglam....pelno jedzenia, bo bylo sporo ludzi, a ja na boczku siedzialam i udawalam, ze nie chce mi sie jesc, a jak cos bralam to najprostrze rzeczy, najlepiej sam chlebek ;)
smiac mi sie juz wtedy z tego chcialo :laugh:

Tylko współczuć Orzeszku , ja nie wiem co to mdłości w ciąży na całe szczęście mnie to ominęło , natomiast nie mogłam i do tej pory nie mogę( choć już teraz mnie) wchodzić do sklepu mięsnego bo niestety robi mi się słabo .

OPONKI !

1,5 szkl mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 serek homo waniliowy
2 jajka

Wszystko razem dobrze wyrabiamy, rozwałkowujemy na ok 3mm i wykrawamy szklanką kółeczka, w środku robimy mniejsze kółeczko kieliszkiem i tak powstają oponki które smażymy na oleju tak żeby były zanużone jak hrust, smażą się bardzo szybko. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Dajcie znać jak wyszły i czy smakowały. ;)

dzieki Frezja, to sie nada dla mnie, bo nie jest bardzo slodkie, nawet nie musi byc wcale slodkie ;)

OPONKI 2

1.5 kg sera bialego tlustego
1 szkl cukru
4 jaja
4 szkl maki
1 margaryne
2 lyzeczki sody
wszystko zagniesc.
Reszta tak samo. Tych jeszcze nie robiłam bo ten przepis dostałam dzisiaj.

Te z pierwszego przepisu robiłam dwa razy i wychodziły super.

Magda daj znać czy ci smakowały.
Orzech nie są słodkie ja za słodkim nie przepadam a sporo je pudrowałam, one mają jedynie słodki serek homo, cukru nie posiadają ;)

Frezja ja to musze spróbować te oponki ze serkiem homo bo ja znam inny przepis:
0.5 kg sera białego
0.5kg mąki
0.5szkl. mąki
2 jaja
1-2 łyżek gęstej śmietany
1 łyzeczka sody
1łyżeczka pr. do pieczenia
też wyrabiasz wszystko razem i rozwałkować na 0.5-1 cm i wykrawać szkl. i kieliszkim oponki, ja już mam tłuszcz na którym smażę te pyszności
a ile wychodzi oponek z tego przepisu twojego ztym serkiem homo??????-to najwazniejsze
wychodzi ich dużo że można sobie pojeść i nawet jest mozliwość że mozna sie z kims podzielić
Madga25- ja to mam jak ty na mięso nie moge patrzeć ale muszę robić czasem bo dla Pawła, ostatnio jeszcze strasznie grymasi, normalnie ja wole warzywa a on ich nie jada zawsze wymyslam coś i juz brakuje mi pomysłów

Majad to nie to , że ja nie mogę na mięso patrzeć ja bardzo lubię pochłaniać mięsne potrawy pod warunkiem , że nie muszę wąchać surowego mięsa

reklama
Ja dziś na obiadek zrobię ziemniaczki z koperkiem, dewolaje z ppryk i zółtym serem i sałatkę pamidorow ze szczypiorkiem a na deser chyba skuszę sie na te oponki :p

Do góry