reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Propozycje obiadków i deserów

właśnie się piecze orzechowiec i stygnie budyń na Rafaello.

Wreszcie się zmobilizowałam i wrzucam przepis na chińskie pierożki Andrzeja. Teddy się już chyba na mnie obraziłaś za te pierożki:zawstydzona/y:

a więc tak:
CHIńSKIE PIEROżKI

ciasto:
150g mąki pszennej
szczypta soli
150ml wody

zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min, po upływie tego czasu jeszcze raz zagnieść

nadzienie chińskie mięsne:
125g posiekanego mięsa (my dajemy gotowe mielone)
1-2 łyżki oleju sezamowego
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta chińskiej mieszanki pięciu przypraw (my dajemy więcej i dajemy przyprawę kupioną u chińczyków)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.

Zaczynamy! Ciasto rozwałkować na cienki plaster i powycinać około 10 prostokątów wielkości kartki pocztowej.

Mięso zasmażyć dobrze na oleju

Dymkę pokroić na bardzo cienkie paski, dodać do mięsa i krótko zasmażyć.

Wyciśnięty ząbek czosnku wymieszać z solą i dodać do mięsa, całość przyprawić do smaku sosem sojowym i mieszanką pięciu smaków (my dajemy sporo). Ostudzić.

Do tak przygotowanego nadzienia dodać pocięty szczypiorek. Masę porozkładać na przygotowane ciasto. Ciasto zawinąć a końce mocno ścisnąć aby dobrze się skleiły. Andrzej robi takie kopertki. Wypiekać na głębokim rozgrzanym oleju.

SMACZNEGO !!!

P.S.

mogą być również z

nadzieniem chińskim wegetariańskim:


2 łyżki oleju sezamowego
4 cebule dymki
50g pokrojonego bambusa z puszki
200g kiełków sojowych
150g marchwi
2 łyżki sosu sojowego
sól
1/2 łyżeczki cukru
można dodać szczyptę kminku i anyżku (my nie dajemy)

Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz

Dymkę i bambus pokroić na cienkie paski, przełożyć na patelnię, dodać kiełki i całość krótko zeszklić, następnie dodać cienko poszatkowaną w paseczki marchew.

Całość przyprawić do smaku sosem i mieszanką pięciu przypraw. Nadzienie ostudzić i tak jak z mięsnym nadzieniem tworzyć koszulki (kopertki) albo sajgonki
 
reklama
No to jak się już rozpisałam to lecę dalej

Przepis na bardzo proste ciasto

RAFAELLO

ciasto:
2 paczki krakersów (tych słonych)
już widać że proste, prawda?;-):-)


krem:
1 masło
3 paczki wiórków
1 i 1/2 szkl. cukru
3 szkl. mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej

W jednej szklance mleka rozmieszać mąki, 2 szkl. zagotuj z cukrem, jak się będzie gotować wlej rozrobione mąki z mlekiem i gotuj jak budyń, odstaw do ostygnięcia.
Jak ostygnie miksuj masło i dodawaj budyń, na koniec wsyp wiórki i wymieszaj.
Przekładasz: krakersy, 1/2 kremu, krakersy, 1/2 kremu


i ciasto gotowe.


Najlepsze jest jak jedną noc poleży w lodówce, nasiąkną wtedy krakersy i stężeje wszystko razem. Ciasto nie wychodzi bardzo sztywne tak więc się nie przejmuj...;-)

 
Nareszcie kupiłam formę na muffinki!! :-) Terazz tylko znajdę może jakiś przepis!

Czy wy też macie silikonową formę czy blachę?
Cały czas mam w głowie muffinki Jolika. :-) wyglądały bajecznie.
 
a tak a prospos, nie wiem czemu Zuźka tyle podjada, my tak nie robimy. Ona chyba po prostu wie że sa jej przysmaki w kuchni i dlatego. ;-)
 
Ja też mam zwykłą, akurat muffinki jakoś mi nie przylegają, do innych form ciasta owszem, a muffinki jakos nie. Chyba nie chą mnie zniechęcac;-)
 
reklama
Ja mam metalową i zawsze smaruję ją masłem przed nałożeniem ciasta ale i tak mi się przykleja. Muszę kupić pergaminowe papierki ale jakoś mi nie po drodze...;-)
 
Do góry