*syla*
kobieta pracująca...
właśnie się piecze orzechowiec i stygnie budyń na Rafaello.
Wreszcie się zmobilizowałam i wrzucam przepis na chińskie pierożki Andrzeja. Teddy się już chyba na mnie obraziłaś za te pierożki
a więc tak:
ciasto:
150g mąki pszennej
szczypta soli
150ml wody
zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min, po upływie tego czasu jeszcze raz zagnieść
nadzienie chińskie mięsne:
125g posiekanego mięsa (my dajemy gotowe mielone)
1-2 łyżki oleju sezamowego
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta chińskiej mieszanki pięciu przypraw (my dajemy więcej i dajemy przyprawę kupioną u chińczyków)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
Zaczynamy! Ciasto rozwałkować na cienki plaster i powycinać około 10 prostokątów wielkości kartki pocztowej.
Mięso zasmażyć dobrze na oleju
Dymkę pokroić na bardzo cienkie paski, dodać do mięsa i krótko zasmażyć.
Wyciśnięty ząbek czosnku wymieszać z solą i dodać do mięsa, całość przyprawić do smaku sosem sojowym i mieszanką pięciu smaków (my dajemy sporo). Ostudzić.
Do tak przygotowanego nadzienia dodać pocięty szczypiorek. Masę porozkładać na przygotowane ciasto. Ciasto zawinąć a końce mocno ścisnąć aby dobrze się skleiły. Andrzej robi takie kopertki. Wypiekać na głębokim rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO !!!
P.S.
mogą być również z
nadzieniem chińskim wegetariańskim:
2 łyżki oleju sezamowego
4 cebule dymki
50g pokrojonego bambusa z puszki
200g kiełków sojowych
150g marchwi
2 łyżki sosu sojowego
sól
1/2 łyżeczki cukru
można dodać szczyptę kminku i anyżku (my nie dajemy)
Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz
Dymkę i bambus pokroić na cienkie paski, przełożyć na patelnię, dodać kiełki i całość krótko zeszklić, następnie dodać cienko poszatkowaną w paseczki marchew.
Całość przyprawić do smaku sosem i mieszanką pięciu przypraw. Nadzienie ostudzić i tak jak z mięsnym nadzieniem tworzyć koszulki (kopertki) albo sajgonki
Wreszcie się zmobilizowałam i wrzucam przepis na chińskie pierożki Andrzeja. Teddy się już chyba na mnie obraziłaś za te pierożki
a więc tak:
CHIńSKIE PIEROżKI
ciasto:
150g mąki pszennej
szczypta soli
150ml wody
zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min, po upływie tego czasu jeszcze raz zagnieść
nadzienie chińskie mięsne:
125g posiekanego mięsa (my dajemy gotowe mielone)
1-2 łyżki oleju sezamowego
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta chińskiej mieszanki pięciu przypraw (my dajemy więcej i dajemy przyprawę kupioną u chińczyków)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
Zaczynamy! Ciasto rozwałkować na cienki plaster i powycinać około 10 prostokątów wielkości kartki pocztowej.
Mięso zasmażyć dobrze na oleju
Dymkę pokroić na bardzo cienkie paski, dodać do mięsa i krótko zasmażyć.
Wyciśnięty ząbek czosnku wymieszać z solą i dodać do mięsa, całość przyprawić do smaku sosem sojowym i mieszanką pięciu smaków (my dajemy sporo). Ostudzić.
Do tak przygotowanego nadzienia dodać pocięty szczypiorek. Masę porozkładać na przygotowane ciasto. Ciasto zawinąć a końce mocno ścisnąć aby dobrze się skleiły. Andrzej robi takie kopertki. Wypiekać na głębokim rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO !!!
P.S.
mogą być również z
nadzieniem chińskim wegetariańskim:
2 łyżki oleju sezamowego
4 cebule dymki
50g pokrojonego bambusa z puszki
200g kiełków sojowych
150g marchwi
2 łyżki sosu sojowego
sól
1/2 łyżeczki cukru
można dodać szczyptę kminku i anyżku (my nie dajemy)
Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz
Dymkę i bambus pokroić na cienkie paski, przełożyć na patelnię, dodać kiełki i całość krótko zeszklić, następnie dodać cienko poszatkowaną w paseczki marchew.
Całość przyprawić do smaku sosem i mieszanką pięciu przypraw. Nadzienie ostudzić i tak jak z mięsnym nadzieniem tworzyć koszulki (kopertki) albo sajgonki