reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Do "specjalistek od mufinek"
Jadłam kiedyś mufinki z owocami. Ciasto było bardzo, bardzo delikatne. Chciałabym takie mufinki zrobić, ale nie wiem jak. Byłoby fajnie, gdyby któraś z Was miała przepis lub podała link do przepisu. Blachę już mam, tylko mufinek brak :-(
 
Nicole, ja tych owocowych nie robiłam więc ci nie pomogę. Chciałam tylko napisać że wczoraj robiłam pesto z własnej bazylii według przepisu tej Tessy czy jak jej tam. Ona zamiast pestek pinii dodała zwykłe słonecznikowe. pyyychaa..
 
Nicole niedawno w tym wątku Anna wrzucała przepis na Muffinki z jagodami, poszukaj na ostatnich stronach, jeżeli nie znajdziesz to daj znać.

Drzewko i z czym zaserwowałaś to pesto? A poza tym przepisik poproszę!
 
Nicole "pesto" to taki sos makaronowy, ostatnio Orzech podawała przepis na niego. Mi sie wychodowało duzo bazylii i powinnam urządzić zbiory i chciałam zroic do sloiczków właśnie pesto ale wiem że robi sie je z pestkami pinii i chodziłam tak koło tych pinii dlugo - woreczek za ponad 20 zł i se myślałam że to by bylo bardzo drogie pesto i zobaczyłam na tym programie babskie tv po raz pierwszy Tessę i ona robiła własnie pesto ale z pestkami słonecznika. no i zrobiłam ( ale nie do słoiczków - bazylia rośnie dalej)
Przepis na pesto dla Doxy i Co:
proporcje na oko ;-)
bazylia świeża
czosnek
ser żółty - taki ostrzejszy
oliwa z oliwek
pestki słonecznika
miksujemy (pestki nie muszą sie wszystkie zmiksować)
do tego spagetti i
połóweczki pomidorków koktajlowych

to jest bardzo szybki obiad i pyszny obiad dla miłośników czosnku i bazylii
 
JA UWIELIBIAM DRZEWKO za ten przepis (no dobvra, nie tylko za przepis). I jutro robię sobie takie pesto, słonecznika chyba mam, a jak nie to kupię. Mniam mniam.
 
Specjalnie dla Nicole - u mnie ostatnio wersja z malinami, czarna porzeczką

Wychodzi co do łyżki 12 sztuk.
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mrożone lub świeże jagody (jakieś 200 g)
1 duże jajko
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 ml maślanki lub mleka lub śmietany.

Włożyć papierowe foremki do blachy i włączyć piekarnik 180 stopni lub 160 przy termoobiegu. Wymieszać mąkę z proszkiem, niech czeka. Jajko dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej i maślankę, wymieszać, dodać jagody. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Nałożyć lyżką ciasto do foremek (po ok. dwie łyżki na foremkę wychodzi, ma byc 2/3 foremki). Piec 20/25 min na środkowej półce w piekarniku 180 st lub 160 z termoobiegiem. Zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku
 
reklama
Do góry