reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Do "specjalistek od mufinek"
Jadłam kiedyś mufinki z owocami. Ciasto było bardzo, bardzo delikatne. Chciałabym takie mufinki zrobić, ale nie wiem jak. Byłoby fajnie, gdyby któraś z Was miała przepis lub podała link do przepisu. Blachę już mam, tylko mufinek brak :-(
 
Nicole, ja tych owocowych nie robiłam więc ci nie pomogę. Chciałam tylko napisać że wczoraj robiłam pesto z własnej bazylii według przepisu tej Tessy czy jak jej tam. Ona zamiast pestek pinii dodała zwykłe słonecznikowe. pyyychaa..
 
Nicole niedawno w tym wątku Anna wrzucała przepis na Muffinki z jagodami, poszukaj na ostatnich stronach, jeżeli nie znajdziesz to daj znać.

Drzewko i z czym zaserwowałaś to pesto? A poza tym przepisik poproszę!
 
Nicole "pesto" to taki sos makaronowy, ostatnio Orzech podawała przepis na niego. Mi sie wychodowało duzo bazylii i powinnam urządzić zbiory i chciałam zroic do sloiczków właśnie pesto ale wiem że robi sie je z pestkami pinii i chodziłam tak koło tych pinii dlugo - woreczek za ponad 20 zł i se myślałam że to by bylo bardzo drogie pesto i zobaczyłam na tym programie babskie tv po raz pierwszy Tessę i ona robiła własnie pesto ale z pestkami słonecznika. no i zrobiłam ( ale nie do słoiczków - bazylia rośnie dalej)
Przepis na pesto dla Doxy i Co:
proporcje na oko ;-)
bazylia świeża
czosnek
ser żółty - taki ostrzejszy
oliwa z oliwek
pestki słonecznika
miksujemy (pestki nie muszą sie wszystkie zmiksować)
do tego spagetti i
połóweczki pomidorków koktajlowych

to jest bardzo szybki obiad i pyszny obiad dla miłośników czosnku i bazylii
 
JA UWIELIBIAM DRZEWKO za ten przepis (no dobvra, nie tylko za przepis). I jutro robię sobie takie pesto, słonecznika chyba mam, a jak nie to kupię. Mniam mniam.
 
Specjalnie dla Nicole - u mnie ostatnio wersja z malinami, czarna porzeczką

Wychodzi co do łyżki 12 sztuk.
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mrożone lub świeże jagody (jakieś 200 g)
1 duże jajko
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 ml maślanki lub mleka lub śmietany.

Włożyć papierowe foremki do blachy i włączyć piekarnik 180 stopni lub 160 przy termoobiegu. Wymieszać mąkę z proszkiem, niech czeka. Jajko dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej i maślankę, wymieszać, dodać jagody. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Nałożyć lyżką ciasto do foremek (po ok. dwie łyżki na foremkę wychodzi, ma byc 2/3 foremki). Piec 20/25 min na środkowej półce w piekarniku 180 st lub 160 z termoobiegiem. Zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku
 
reklama
Do góry