reklama
Do "specjalistek od mufinek"
Jadłam kiedyś mufinki z owocami. Ciasto było bardzo, bardzo delikatne. Chciałabym takie mufinki zrobić, ale nie wiem jak. Byłoby fajnie, gdyby któraś z Was miała przepis lub podała link do przepisu. Blachę już mam, tylko mufinek brak :-(
Jadłam kiedyś mufinki z owocami. Ciasto było bardzo, bardzo delikatne. Chciałabym takie mufinki zrobić, ale nie wiem jak. Byłoby fajnie, gdyby któraś z Was miała przepis lub podała link do przepisu. Blachę już mam, tylko mufinek brak :-(
drzewko
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Grudzień 2005
- Postów
- 1 315
Nicole "pesto" to taki sos makaronowy, ostatnio Orzech podawała przepis na niego. Mi sie wychodowało duzo bazylii i powinnam urządzić zbiory i chciałam zroic do sloiczków właśnie pesto ale wiem że robi sie je z pestkami pinii i chodziłam tak koło tych pinii dlugo - woreczek za ponad 20 zł i se myślałam że to by bylo bardzo drogie pesto i zobaczyłam na tym programie babskie tv po raz pierwszy Tessę i ona robiła własnie pesto ale z pestkami słonecznika. no i zrobiłam ( ale nie do słoiczków - bazylia rośnie dalej)
Przepis na pesto dla Doxy i Co:
proporcje na oko ;-)
bazylia świeża
czosnek
ser żółty - taki ostrzejszy
oliwa z oliwek
pestki słonecznika
miksujemy (pestki nie muszą sie wszystkie zmiksować)
do tego spagetti i
połóweczki pomidorków koktajlowych
to jest bardzo szybki obiad i pyszny obiad dla miłośników czosnku i bazylii
Przepis na pesto dla Doxy i Co:
proporcje na oko ;-)
bazylia świeża
czosnek
ser żółty - taki ostrzejszy
oliwa z oliwek
pestki słonecznika
miksujemy (pestki nie muszą sie wszystkie zmiksować)
do tego spagetti i
połóweczki pomidorków koktajlowych
to jest bardzo szybki obiad i pyszny obiad dla miłośników czosnku i bazylii
_anna
Fanka BB :)
Specjalnie dla Nicole - u mnie ostatnio wersja z malinami, czarna porzeczką
Wychodzi co do łyżki 12 sztuk.
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mrożone lub świeże jagody (jakieś 200 g)
1 duże jajko
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 ml maślanki lub mleka lub śmietany.
Włożyć papierowe foremki do blachy i włączyć piekarnik 180 stopni lub 160 przy termoobiegu. Wymieszać mąkę z proszkiem, niech czeka. Jajko dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej i maślankę, wymieszać, dodać jagody. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Nałożyć lyżką ciasto do foremek (po ok. dwie łyżki na foremkę wychodzi, ma byc 2/3 foremki). Piec 20/25 min na środkowej półce w piekarniku 180 st lub 160 z termoobiegiem. Zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku
Wychodzi co do łyżki 12 sztuk.
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mrożone lub świeże jagody (jakieś 200 g)
1 duże jajko
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 ml maślanki lub mleka lub śmietany.
Włożyć papierowe foremki do blachy i włączyć piekarnik 180 stopni lub 160 przy termoobiegu. Wymieszać mąkę z proszkiem, niech czeka. Jajko dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej i maślankę, wymieszać, dodać jagody. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Nałożyć lyżką ciasto do foremek (po ok. dwie łyżki na foremkę wychodzi, ma byc 2/3 foremki). Piec 20/25 min na środkowej półce w piekarniku 180 st lub 160 z termoobiegiem. Zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku
reklama
Podziel się: