reklama
W sobotę robiliśmy przyjęcie z okazji 1. urodzin Darusia. Zastanawiałam się co przygotować, aby się za bardzo nie napracować i nie być przez całą imprezę w kuchni. Był barszczyk z pasztecikami o 2 smakach (farsz zrobiłam sama, a ciasto kupiłam), 2 sałatki (tradycyjna i błyskawiczna "gyros"), pałki i skrzydełka kurczaka z rusztu, szaszłyki drobiowe, "utopieńce" oraz hit przyjęcia - karkówka z pieczarkami. To ostatnie danie jest bardzo, bardzo proste i szybkie do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne.
Dla zainteresowanych: Plastry karkówki przyprawiamy z 2 stron solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki, smarujemy pikantnym keczupem (jeżeli ktoś nie lubi na ostro, może być keczup łagodny). Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, posypujemy surową, pokrojoną w kosteczkę cebulką i posiekanymi surowymi pieczarkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 2 godziny. Podczas pieczenia warto dociskać pieczarki do mięska (powstaje fajny sosik). Mięsko jest bardzo aromatyczne, mięciutkie. Mniam, mniam... Fajny przepis na dobry obiadek dla zapracowanych mam. Przepis znalazłam kiedyś w necie - tylko nie pamiętam stronki :-(
Dla zainteresowanych: Plastry karkówki przyprawiamy z 2 stron solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki, smarujemy pikantnym keczupem (jeżeli ktoś nie lubi na ostro, może być keczup łagodny). Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, posypujemy surową, pokrojoną w kosteczkę cebulką i posiekanymi surowymi pieczarkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 2 godziny. Podczas pieczenia warto dociskać pieczarki do mięska (powstaje fajny sosik). Mięsko jest bardzo aromatyczne, mięciutkie. Mniam, mniam... Fajny przepis na dobry obiadek dla zapracowanych mam. Przepis znalazłam kiedyś w necie - tylko nie pamiętam stronki :-(
reklama
Podziel się: