reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Jazz proszę bardzo:

Szybki piernik Efuni

1 kg jabłek obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z 10 dkg rodzynek i 10 dkg orzechów oraz 1 szklanką cukru, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki dodać: 4 jajka, szklankę oleju (ja dodaję 3/4 oleju, a resztę mleka), łyżeczkę cynamonu (ostatnio zrobiłam bez cynamonu, bo o nim zapomniałam i też było dobre), trzy szklanki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, wszysko wymieszać.
Powinno się pięknie połączyć i mieć taką mazistą konsystencję. wylać na blaszkę, najlepiej dość sporą, będzie cienkie, ale szybciej się przepiecze.
Piec miniumum 1 godzinę w temp. 190 stopni. a po upieczeniu nie wyjmować od razu z pieca, to "dojdzie" do siebie, można polać polewą albo posypać cukrem pudrem. jest PYYYYYSZNE!
 
Doxa dzięki :-* napisz mi tylko czy trzeba to zmiksować czy po prostu wymieszać? jabłka mają takie w kawałkach zostać?
 
Jazz ja mieszałam łyżką ... tak jabłka zostają w kostkę ...

Efunia gdzieś pisała, że jabłka z bakaliami i cukrem dobrze jak postoją np. noc w lodówce, im dłużej tym lepsze ciasto :)
 
Kurczak dla DOxy:
PIersi kurczaka filetuję, posypuję delikatnie solą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję dwie łyżki miodu (na jedną duża pierś), podlewam wodą, dodaję trochę sosu sojowego, odkładam do lodówki albo i nie odkładam jak nie mam czasu, bo wszyscy głodni. Na wierzch kładę kilka włoskich orzechów, kilka suszonych moreli, do nagrzanego piecyka na ok 20 minut. Trzeba uważać, żeby woda nie wyparowała całkowicie, bo wtedy miód osiądzie na naczyniu i sie spali. Ale nawet jak się spali i szybko zaleje się wodą to wychodzi dobry sosik, więc nie trzeba panikowac :)
 
doxa tam jest 100 g orzechów i 100 g rodzynek. ale ja np daje więcej bakalii i mieszam... np skórkę pomarańczową, suszonego ananasa (mniam), ostatnio wkroiłam banana, suszone morele (krojone), i wiórki kokosowe... jak daję więcej bakalii to zawsze mniej cukru, bo rodzynki, ananas, skórka itp to wszytsko słodkie.
aha no i jak postoi w lodówce dłużej (w oryginale było chyba 12 godzin) to nie tylko robi się bardziej orzechowe. jabłka puszczają sok i wszystko ładnie się miesza a i te jabłuszka upieczone są inne
 
reklama
robiłam tartę i nie wyszła :( tzn. chyba było za dużo ciasta - piekłam pótorej godziny a w środku była taka miękka..nie wiem co zrobiłam źle...Magdusiek mówiłaś ostanio jak byłyśmy na spacerze, że to takie proste - podaj mi swój przepis, może coś inaczej zrobiłam..
 
Do góry