reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Dzieki *syla* za przepis, napewno wyprobuje, ale chyba bez rodzynek, bo nieprzepadam (mezulek podglada co ja tu pisze i juz sie buntuje bo on chce z rodzynkami ;D)i teraz bedzie wojna :laugh:)
Ja tez mialam rosol, ugotowalam gar chyba na 3 dni, a to nie mowi malo tyle co my jemy ;D
malgosia_76 bylas kiedys w Szwecji? Jesli o mnie chodzi :D to nieszkam w Helsingborgu.
przez: jarrela ta goloneczka to tez niezle brzmi......mmmmm......ale co za rekaw???????????
Jeszcze ktos jakies przepisy na sledzie???
 
Elvira do pieczenia. Taki fliowy rękaw. Pakowane są w rolki podobnie jak papier do pieczenia. Sprawdziłam - na opakowaniu jest napisane" rękaw do piecznia". Odcinasz potrzebną długość, z jednej strony zaciskasz specjalnym drucikiem i z drugiej tak samo. Powstaje coś takiego jak duży cukierek. A w środek wkładasz co chcesz. Rewelacyjna jest ryba tak pieczona - soczysta.
 
Dzieki jarrela za informacje. Bede musiala sobie takie rekawy :Dkupic jak przyjade do Polski,bo w tej zacofanej Szwecji takich nie ma.
 
No dobra Magdusiek poszła spać, to ja wrzucę śledzie w jej imieniu ;)

Śledzie w nagłej potrzebie:
śledzie pokrojone w kawałki zalać sporą ilością oliwy (musi być ponad śledzie i to ze 2, 3 cm), dodać wyciśnięte 4-5 ząbki czosnku i dużo majeranku, dużo, dużo majeranku. Zamieszać i odstawić na troszkę. I gotowe.


Śledzie po węgiersku:
Potrzebny jest sos pomidorowy, 2 papryki, cebula i oczywiście śledzie. Można dodać odrobinę pieprzu - jeśli ktoś lubi.
Papryki (ja używam zielonej i żółtej, żeby kolorowo było) i cebulę kroję w niedużą kostkę, ale niezbyt malutką, ok.1 cm, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam paprykę i cebulę tak, żeby się zeszkliło. Następnie dolewam sos pomidorowy, mieszam, podgrzewam wszystko ładnie i przelewam do miski, żeby wystygło.
Filety śledziowe (mogą być z paczki np lisnera) kroję na kawałki, jakie kto lubi, ja preferuję nie dłuższe niż 3-4 cm wrzucam do miski z zimnym sosem i już. Najlepsze oxczywiście jak troszkę postoją. Ja używam sosu z kartonika, jest bardziej nasycony, poza tym nie lubię pomidorów własnej roboty 0 chyba, że mojego wujka roboty do zupy pomidorowej, ale to jedyny wyjątek.

 
reklama
Do góry