reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Dziś małżonek zrobił pyszny makaron z łososiem. Uwielbiam. Jadłam parę razy w knajpach i coś dziś napomknęłam że mam na coś takiego ochotę. Akurat dziś Andrzej wysłuchał przepisu na takie danie i zrobił. Przepyszne mu wyszło.
Jak lubicie coś takiego to spróbujcie:

Świeży łosoś pokrojony w 2cm kostkę, obsmażony z zeszkloną cebulką, zalewa się białym winkiem, śmietaną i dodaje dużo kopru. Sól i pieprz. Dusi się chwilę. Makaron najlepszy wstążkowy szeroki.
Przepyszne. Polecam.
 
Syla, brzmi pysznie...

Ja na jutro zrobiłam polędwiczki wieprzowe z gorgonzolą, pomidorami i bazylią. Miały być na dzsiaj, ale byliśmy zbyt głodni, zeby czekac.
 
oj Magdusiek i było pyszne. Zjadłam więcej niż Andrzej. Tak się napchałam że aż nieprzyzwoicie.

...polędwiczki z gorgonzolą, mmmmm... jak to robisz?
 
Kroję polędwiczki na mniejsze kawałki, rozbijam, solę, pieprzę, przyprawiam czym tam akurat chcę albo co mi w ręce wpadnie, wkładam do środka kawałek gorgonzoli, pomidora (albo suszonego albo surowego), bazylię, zwijam, przypinam wykałaczkami, wkładam do naczynia żaroodpornego. Zalewam oliwą, tak, żeby troszkę pływało, ale żeby nie było za dużo oliwy, na wierzch sypię jeszcze bazylię i wkładam do rozgrzanego piecyka. Wyciągam i zjadam! Pycha... A na wierz kładę jeszcze luzem kawałek gorgonzoli, z oliwy z serem robi się pyszny sos.. idę zamoczyć w nim kawałek chleba, bo jkeszcze pachnie w całym, mieszknaiul.
 
Doxa skopiuję... już skopiowałam ;)

Ja wczoraj robiłam o niebo mniej wyszukane danie ale tego łososia muszę zrobić kiedyś na piątek ;)

Sałatka śledziowa

3 płaty śledzia w occie
1 puszka czerwonej fasoli
3-4 zimnieaki ugotowane w mundurkach
4-5 ogórków ( konserwowe lub kiszone)
2 małe cebule ( może być czerwona)

Śledzia pokroić w małe paski, ziemniaki w dużą kostkę, cebulę i ogórki w świerćtalarki, dodać fasolę, 3-4 łyżki majonezu, sół, pieprz. Smacznego

Wersja wiosenna

3 płaty śledziowe w occie
ogórek świerzy
2 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 czerwona cebula

Śledzie pokroić w szersze paski, pomidory w ósemki, ogórek w pótalarki, cebulę w ćwierćtalarki (cieniutko), dodać kukurydzę i fasolę, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz.
 
reklama
Małgosiu proszę bardzo, przepis na Sajgonki (zaporzyczony gdzieś z Netu)

Przepis na 30 sztuk:

SKŁADNIKI:
-papier ryżowy - 30szt
-makaron ryżowy badz sojowy - 1 opakowanie
-mieso mielone drobiowe lub inne - 50 dag
-marchewka - 4sztuki
-cubula - 2 sztuki
-czosnek - 2 ząbki
-kapusta pekinska - ok. 0,5kg (najlepiej nadaje się zielona część)
-jajka - 3 sztuki
-sól i pieprz

Makaron ryżowy zalew sie ciepła wodą z kranu na parę minut, aż bedzie miekki. Następnie należy go pociąć nozyczkami na kawałki długości 2-3 cm. Marchew i pieczarki zetrzec na jarzynowce, kapustę pekińska drobno posiekac, dodac cebule, czosnek, makaron,jajka i mieso. Wszystko dokladnie wymieszac i doprawic do smaku.
Papier ryzowy nalezy przed zwinieciem zmoczyc. (ja rozkladam 1 sztuke na stole i lekko mocze, nastepnie zawijam)
Na zwilzony papier nakladamy farsz i zwijamy(jak golabki)
Smazymy na rozgrzanym oleju.
 
Do góry