reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Wiesz Małgosiu, jak możesz to podaj te pozostałe przepisy na rybkę, my bardzo je lubimy, a ja nie znam za dużo sposobów na ich przyrządzenie ;)
 
reklama
Doxa,
Więc spróbuję choć trochę Ci podać, ale co jakiś czas mogę uciekać do Oli.
1. Przepis na łososia w folii.
Ńacieramy rybę dużą ilościa soli i cytryny, wkładamy w folię aluminiowa i na to : plasterek sera śmierdziela (brie, camembert, czy co tam lubisz), gałązkę zielonej pietruszki, gałązkę zielonego koperku, jeden długi szczypirczosnek wyciśnięty przez wyciskarkę i zawijasz. Zapiekasz w piekarniku ok 25 minut, ale mozesz też na grillu, czas trochę dłuższy ok 35 minut. Smacznego :p
 
Doxa,

Kolejny przepis. Najlepiej jeżeli używasz do niego ryby o białym mięsie. Ja co roku robię na Wigilię karpia z tym przepisem:

Filety z ryb, jeżeli np. 6 - 8, to:
1 kg pieczarek, (jeżeli mniej to pozostałych składników też mniej)
2 duże śmietany gęste, ale nie z kartonika tylko z pudełka,
cebula,
rodzynki,
masło
Robimy:

Filety obtaczamy w mące, solimy, pieprzymy i obsmażamy na masełku. Pieczarki drobno kroimy i w garnku dusimy posolone popieprzone z cebulą na masełku (na 1 kg pieczarek 3 cebule, ale nie za małe). Rodzynki zalewamy wrzątkiem (ja daję całą paczkę rodzynek, ale jeżeli ktoś nie lubi, może z nich zgezygnować, lub dodać garść).
Obsmażone filety układamy w dużym żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym sporo masłem, bądż formie do placka (tej prostokątnej), sypiemy na nie uduszone pieczarki, rodzynki i do rozgrzanego piekarnika do 200 "c wkładamy, na 20 minut. Po 20 minutach wlewamy równomiernie gęstą śmietanę na to danie, nie mieszamy, zostawiamy taką kołderkę i zapiekamy jeszcze ok 7 - 10 minut. Pycha, chyba jutro zrobię do tego sałata z vinegretem.
Pa
 
Małgosiu, ale ślinka mi cieknie ... szkoda że nie mam pieczarek bo już bym ją robiła ;D ;D
 
Moim zdaniem to najlepszy przepis, ja go bardzo lubię. I musi coś w nim być bo od 2 lat Ola na Wigilie dopomina się właśnie tej rybki. Podam Tobie jeszcze kilka jak Jesteś taka "rybna". U nas w domu ryby to codzienność. Olka uwielbia i to pod każdą postacią, smażone, duszone, gotowane, wędzone, surowe też zjada i to jak!! :p
 
"Rybna" to ja się dopiero zrobię jak podrzucisz jeszcze kilka takich przepysznych przepisów!!! Czekam na kolejne! ;)
 
Ok, zaraz będzie przepis na rybkę w jarzynach. OSTATNIO MOJA ULUBIONA.

Nie wiedzieć czemu??

Filety z rybki najlepiej o białym mięsie i słodkowodnej
cała włoszczyzna starta na wióry + 1 dodatkowy por posiekany w prążki
masło
3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
sól, pieprz

Do gara lub dużej głębokiej patelni: Masło - dużo! Posolona i popieprzona rybka, na to wymieszana starta włoszczyzna i ww przyprawy. Dusić na małym ogniu, podlewając co jakiś czas mineralną wodą ok 40 minut. Poezja a zapach w całym domu cudowny. Szybko i na temat. Smacznego. :p
 
reklama
Doxa ten przepis też się sprawdza w przypadku drobiu. To znaczy indyków. Kurczaków w ciąży nie jejść.
Indyka pokrój w większą kostkę, trochę obsmaż na masełku i po 7 minutach wrzuć jarzynki, to akurat możesz mieszać. Ja na końcu, zupełnie na 5 minut przed końcem Dodaję czasami 1 puszkę zielonego groszku, razem z tą wodą z puszki i dusze jeszcze ok 5 - 7 minut. Pyszne i dietetyczne. Groszek tylko do mięsa, do ryby w żadnym wypadku. Ach ryby nie mieszasz w garze. Czasami możesz podważyć łopatką, ale to wszystko, bo się rozleci. Ładnie i kolorowe wygląda na stole.
 
Do góry