reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje imion dla maleństw :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Dzisiaj z kuzynką studiowałam cały kalendarz i co do każdego imienia miałam jakieś ale :-D. Cały czas zostaje jedna opcja Ola ale nadal nie wiem czy to jest to. Mężowi się podoba. Muszę się poważnie wziąć za szukanie :tak:

Dzisiaj z kuzynką studiowałam cały kalendarz i co do każdego imienia miałam jakieś ale :-D. Cały czas zostaje jedna opcja Ola ale nadal nie wiem czy to jest to. Mężowi się podoba. Muszę się poważnie wziąć za szukanie :tak:
Kasia, możecie zastosować naszą metodę, testujemy na żywo. Mój mąż próbuje mówić do naszej Małej imionami, które gdzieś nam wpadły do głowy i nie zostały odrzucone "w pierwszym czytaniu". W ten sposób odpadła nam wcześniej wybrana Ela - jakoś oboje stwierdziliśmy, że to co siedzi w moim brzuszku to na pewno nie wygląda na Elę :-D

PS. Dla niezdecydowanych (a także zdecydowanych) - fajna baza z charakterystykami oraz datami imienin: Baza imion - Ciąża i poród - Gazeta.pl

Ostatnia edycja:
Celinko
dzięki za ten link-przyznam że ciekawy aczkolwiek potwierdzający fakt że decyzja należy tylko do Ciebie, ja już w końcu nie wiem co wybrać, mieszkamy w Anglii i tu będziemy wychowywać naszą córę-więc ważne jest by dzieci zapamiętywały imię-a mąż chce polskie:cool:
polskie imiona są raz trudniejsze w wymowie-bo i dzieci nie wiedzą jak akcentować, mogą się z małej naśmiewać w podstawówce każdy będzie się ją wiecznie pytał by przelitrowała swe imię -koszmar-wiem po sobie:no:
chyba podoba mi się Julie -a w Polsce będzie sobie Julką;-)
Amelka jest fajne ale nie wymarzone-i wymawiane Amilia w Anglii-lipa:crazy:
Oliwia piękne ale raczej stosowne dla dziewczynek ciemniejszej karnacji-to tylko moje zdanie:rofl2:
Victoria kojarzy mi się z tą głupiutką Bechamówą:no::cool:
mówię Wam -urwanie głowy
a co do pospolitych Kathrina itp-odpada:confused2:

Dziewczyny, mój mąż wziął się za szukanie imion. I właśnie siedzi i rży, bo znalazł na gazecie.pl wątek z imionami nieużywanymi. Jak widać, jest w tym pewna prawidłowość, że nasi mężowie najchętniej wymyślają dziwactwa :-) Ale dla ciekawości - polecam: Wszystko o imionach - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

Poza tym z listy imion nadawanych w Warszawie w ostatnich latach wybraliśmy osobno z mężem takie, które "ujdą". I ze skrzyżowania tych dwóch list zostały nam:
Bogna
Honorata
Ina
Jana

Co myślicie? Same dziwne, nie? :)
Ale tak - Bogna ma plus, bo na "B", a my oboje mamy inicjały BB. Honorata trochę gorzej, bo mamy długie nazwisko, więc lepsze byłoby krótkie imię. Inka i Janka bardzo mi się podobają jako zdrobnienia, poza tym Jana trochę stylizuje się na staroświecką Janinę (a teraz staromodne imiona wybiera ponoć elita, hehe), ale w przeciwieństwie do Janiny jest nowoczesne i krótkie.

Ewentualnie jeszcze, ale to już w ostateczności:
Natalia (ale za dużo ich ostatnio)
Ida (ale Ina się lepiej zdrabnia, a brzmi prawie tak samo)
Blanka (ale za modne obecnie, chyba limit na forum już się wyczerpał :-D)

I na tym lista wspólna nam się zamknęła. Jakie są Wasze opinie? :-)

ojejku, faktycznie, takie "inne" są te imiona - przejrzałam listę i hmm, no cóż - nie dziwię się, że te imiona są rzadko używane ;-)
z tych, co podałaś, no nie wiem sama, chyba jestem jednak za "tradycyjnymi" ale używanymi :-) jakoś Bogna i Honorata z ciociami mi sie kojarzy - chociaż Honorata jeszcze jakoś fajnie brzmi, natomiast Ina - jakoś nie pasuje mi na imię, a Jana - to tak jakby miał być Jan ale wyszła dziewczynka... :-) ale to oczywiście każdy ma swoje zdanie ;-)

no a co, jakieś takie bardzie używane Wam się nie podobają? mi jeszcze Marta się podoba, a w sumie ostatnio chyba nie jest często używane :-)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry