reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Propozycje imion dla maleństw :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Dzisiaj z kuzynką studiowałam cały kalendarz i co do każdego imienia miałam jakieś ale :-D. Cały czas zostaje jedna opcja Ola ale nadal nie wiem czy to jest to. Mężowi się podoba. Muszę się poważnie wziąć za szukanie :tak:

Dzisiaj z kuzynką studiowałam cały kalendarz i co do każdego imienia miałam jakieś ale :-D. Cały czas zostaje jedna opcja Ola ale nadal nie wiem czy to jest to. Mężowi się podoba. Muszę się poważnie wziąć za szukanie :tak:
Kasia, możecie zastosować naszą metodę, testujemy na żywo. Mój mąż próbuje mówić do naszej Małej imionami, które gdzieś nam wpadły do głowy i nie zostały odrzucone "w pierwszym czytaniu". W ten sposób odpadła nam wcześniej wybrana Ela - jakoś oboje stwierdziliśmy, że to co siedzi w moim brzuszku to na pewno nie wygląda na Elę :-D

PS. Dla niezdecydowanych (a także zdecydowanych) - fajna baza z charakterystykami oraz datami imienin: Baza imion - Ciąża i poród - Gazeta.pl

Ostatnia edycja:
Celinko
dzięki za ten link-przyznam że ciekawy aczkolwiek potwierdzający fakt że decyzja należy tylko do Ciebie, ja już w końcu nie wiem co wybrać, mieszkamy w Anglii i tu będziemy wychowywać naszą córę-więc ważne jest by dzieci zapamiętywały imię-a mąż chce polskie:cool:
polskie imiona są raz trudniejsze w wymowie-bo i dzieci nie wiedzą jak akcentować, mogą się z małej naśmiewać w podstawówce każdy będzie się ją wiecznie pytał by przelitrowała swe imię -koszmar-wiem po sobie:no:
chyba podoba mi się Julie -a w Polsce będzie sobie Julką;-)
Amelka jest fajne ale nie wymarzone-i wymawiane Amilia w Anglii-lipa:crazy:
Oliwia piękne ale raczej stosowne dla dziewczynek ciemniejszej karnacji-to tylko moje zdanie:rofl2:
Victoria kojarzy mi się z tą głupiutką Bechamówą:no::cool:
mówię Wam -urwanie głowy
a co do pospolitych Kathrina itp-odpada:confused2:

Dziewczyny, mój mąż wziął się za szukanie imion. I właśnie siedzi i rży, bo znalazł na gazecie.pl wątek z imionami nieużywanymi. Jak widać, jest w tym pewna prawidłowość, że nasi mężowie najchętniej wymyślają dziwactwa :-) Ale dla ciekawości - polecam: Wszystko o imionach - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

Poza tym z listy imion nadawanych w Warszawie w ostatnich latach wybraliśmy osobno z mężem takie, które "ujdą". I ze skrzyżowania tych dwóch list zostały nam:
Bogna
Honorata
Ina
Jana

Co myślicie? Same dziwne, nie? :)
Ale tak - Bogna ma plus, bo na "B", a my oboje mamy inicjały BB. Honorata trochę gorzej, bo mamy długie nazwisko, więc lepsze byłoby krótkie imię. Inka i Janka bardzo mi się podobają jako zdrobnienia, poza tym Jana trochę stylizuje się na staroświecką Janinę (a teraz staromodne imiona wybiera ponoć elita, hehe), ale w przeciwieństwie do Janiny jest nowoczesne i krótkie.

Ewentualnie jeszcze, ale to już w ostateczności:
Natalia (ale za dużo ich ostatnio)
Ida (ale Ina się lepiej zdrabnia, a brzmi prawie tak samo)
Blanka (ale za modne obecnie, chyba limit na forum już się wyczerpał :-D)

I na tym lista wspólna nam się zamknęła. Jakie są Wasze opinie? :-)

ojejku, faktycznie, takie "inne" są te imiona - przejrzałam listę i hmm, no cóż - nie dziwię się, że te imiona są rzadko używane ;-)
z tych, co podałaś, no nie wiem sama, chyba jestem jednak za "tradycyjnymi" ale używanymi :-) jakoś Bogna i Honorata z ciociami mi sie kojarzy - chociaż Honorata jeszcze jakoś fajnie brzmi, natomiast Ina - jakoś nie pasuje mi na imię, a Jana - to tak jakby miał być Jan ale wyszła dziewczynka... :-) ale to oczywiście każdy ma swoje zdanie ;-)

no a co, jakieś takie bardzie używane Wam się nie podobają? mi jeszcze Marta się podoba, a w sumie ostatnio chyba nie jest często używane :-)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry