reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Progesteron niski czy wysoki proszę o poradę

reklama
Na tym etapie sprawdzanie poziomu progesteronu nie ma sensu.
Dlaczego ? Szyjki na pewno niczym nie podrażniłam bo od początku ciąży jest zakaz seksu i masturbacji więc w sumie nie wiem w jaki sposób mogłabym spowodować żeby krwawiła, mam nadżerkę ale lekarz ją sprawdzał i powiedział że jest “sucha” więc w sumie skąd to krwawienie w sumie plamienie mogłoby być ? Już długo przed ciążą miałam niedomoge lutealna itp

Dlaczego ? Szyjki na pewno niczym nie podrażniłam bo od początku ciąży jest zakaz seksu i masturbacji więc w sumie nie wiem w jaki sposób mogłabym spowodować żeby krwawiła, mam nadżerkę ale lekarz ją sprawdzał i powiedział że jest “sucha” więc w sumie skąd to krwawienie w sumie plamienie mogłoby być ? Już długo przed ciążą miałam niedomoge lutealna itp

Bo na tym etapie za utrzymanie ciąży odpowiada łożysko i nie ma znaczenia progesteron.
Na długość szyjki działa tylko luteina dopochwowa, ale Ty masz defakto za*ebistą długość

Wystarczy, że powiększająca macica ucisnęła i pękło naczynko. Nie musiałaś nic robić.

Bo w tym momencie ciążę podtrzymuje już łożysko, więc progesteron na to nie wpływa w żaden sposób. A nie da się poziomem proga sprawdzić, jak zachowa się szyjka.

okej, to już sama nie wiem co myśleć, będę to brać do następnej wizyty i zobaczymy, a czy jakiś problem z łożyskiem może powodować krwawienie ?

Ja tylko dodam, że jak bierzesz luteinę, to w ogóle nie ma sensu badać progesteronu, bo ona wychodzi we krwi w badaniu. Więc nie wiesz, jaki masz progesteron tak naprawdę dalej. Wiesz tylko, do ilu podbijają go leki. 🤷
Ja 20+1 miałam szyjkę 3 coś, nie pamietam, i lekarz powiedział, że super. Także nie wiem, ile Ty musiałaś mieć wcześniej, że niby 4 to tak mało 🤔

Ja tylko dodam, że jak bierzesz luteinę, to w ogóle nie ma sensu badać progesteronu, bo ona wychodzi we krwi w badaniu. Więc nie wiesz, jaki masz progesteron tak naprawdę dalej. Wiesz tylko, do ilu podbijają go leki. 🤷
Ja 20+1 miałam szyjkę 3 coś, nie pamietam, i lekarz powiedział, że super. Także nie wiem, ile Ty musiałaś mieć wcześniej, że niby 4 to tak mało 🤔
Wiem wiem że wychodzi, robiłam badanie w 13 tyg progesteron na luteinie 300 mg i wyszedł mi 40, więc jeśli liczyć że skończony 13 tyg to 2 trymestr a norma chyba jest od 20 do 80 to chyba było okej ale na luteinie, odstawiłam i plamienie. Znowu biorę od wczoraj i czysto może po prostu moje łożysko nie daje rady go produkować czy coś nie wiem już sama. Co do szyjki to w książęce ciąży teraz mi wpisał że szyjka badana i 4.3 cm więc nie wiem, może uznał że to plamienie od braku progesteron a od tego też chyba szyjka może się skracać i dlatego tak powiedział 🤷🤷

Wiem wiem że wychodzi, robiłam badanie w 13 tyg progesteron na luteinie 300 mg i wyszedł mi 40, więc jeśli liczyć że skończony 13 tyg to 2 trymestr a norma chyba jest od 20 do 80 to chyba było okej ale na luteinie, odstawiłam i plamienie. Znowu biorę od wczoraj i czysto może po prostu moje łożysko nie daje rady go produkować czy coś nie wiem już sama. Co do szyjki to w książęce ciąży teraz mi wpisał że szyjka badana i 4.3 cm więc nie wiem, może uznał że to plamienie od braku progesteron a od tego też chyba szyjka może się skracać i dlatego tak powiedział 🤷🤷
Plamienie równie dobrze mogłaś mieć od podrażnienia przy aplikacji luteiny.

reklama
Plamienie równie dobrze mogłaś mieć od podrażnienia przy aplikacji luteiny.
W dzien plamienia nie brałam luteiny a dzień wcześniej brałam ją doustnie więc wątpię, za półtora tygodnia idę do innego lekarza w PL bo ogólnie ciążę prowadzę w Niemczech, i zobaczę co on mi powie o tym wszystkim

Do góry