reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Progesteron niski czy wysoki proszę o poradę

reklama
Na tym etapie sprawdzanie poziomu progesteronu nie ma sensu.
Dlaczego ? Szyjki na pewno niczym nie podrażniłam bo od początku ciąży jest zakaz seksu i masturbacji więc w sumie nie wiem w jaki sposób mogłabym spowodować żeby krwawiła, mam nadżerkę ale lekarz ją sprawdzał i powiedział że jest “sucha” więc w sumie skąd to krwawienie w sumie plamienie mogłoby być ? Już długo przed ciążą miałam niedomoge lutealna itp

Dlaczego ? Szyjki na pewno niczym nie podrażniłam bo od początku ciąży jest zakaz seksu i masturbacji więc w sumie nie wiem w jaki sposób mogłabym spowodować żeby krwawiła, mam nadżerkę ale lekarz ją sprawdzał i powiedział że jest “sucha” więc w sumie skąd to krwawienie w sumie plamienie mogłoby być ? Już długo przed ciążą miałam niedomoge lutealna itp

Bo na tym etapie za utrzymanie ciąży odpowiada łożysko i nie ma znaczenia progesteron.
Na długość szyjki działa tylko luteina dopochwowa, ale Ty masz defakto za*ebistą długość

Wystarczy, że powiększająca macica ucisnęła i pękło naczynko. Nie musiałaś nic robić.

Bo w tym momencie ciążę podtrzymuje już łożysko, więc progesteron na to nie wpływa w żaden sposób. A nie da się poziomem proga sprawdzić, jak zachowa się szyjka.

okej, to już sama nie wiem co myśleć, będę to brać do następnej wizyty i zobaczymy, a czy jakiś problem z łożyskiem może powodować krwawienie ?

Ja tylko dodam, że jak bierzesz luteinę, to w ogóle nie ma sensu badać progesteronu, bo ona wychodzi we krwi w badaniu. Więc nie wiesz, jaki masz progesteron tak naprawdę dalej. Wiesz tylko, do ilu podbijają go leki. 🤷
Ja 20+1 miałam szyjkę 3 coś, nie pamietam, i lekarz powiedział, że super. Także nie wiem, ile Ty musiałaś mieć wcześniej, że niby 4 to tak mało 🤔

Ja tylko dodam, że jak bierzesz luteinę, to w ogóle nie ma sensu badać progesteronu, bo ona wychodzi we krwi w badaniu. Więc nie wiesz, jaki masz progesteron tak naprawdę dalej. Wiesz tylko, do ilu podbijają go leki. 🤷
Ja 20+1 miałam szyjkę 3 coś, nie pamietam, i lekarz powiedział, że super. Także nie wiem, ile Ty musiałaś mieć wcześniej, że niby 4 to tak mało 🤔
Wiem wiem że wychodzi, robiłam badanie w 13 tyg progesteron na luteinie 300 mg i wyszedł mi 40, więc jeśli liczyć że skończony 13 tyg to 2 trymestr a norma chyba jest od 20 do 80 to chyba było okej ale na luteinie, odstawiłam i plamienie. Znowu biorę od wczoraj i czysto może po prostu moje łożysko nie daje rady go produkować czy coś nie wiem już sama. Co do szyjki to w książęce ciąży teraz mi wpisał że szyjka badana i 4.3 cm więc nie wiem, może uznał że to plamienie od braku progesteron a od tego też chyba szyjka może się skracać i dlatego tak powiedział 🤷🤷

Wiem wiem że wychodzi, robiłam badanie w 13 tyg progesteron na luteinie 300 mg i wyszedł mi 40, więc jeśli liczyć że skończony 13 tyg to 2 trymestr a norma chyba jest od 20 do 80 to chyba było okej ale na luteinie, odstawiłam i plamienie. Znowu biorę od wczoraj i czysto może po prostu moje łożysko nie daje rady go produkować czy coś nie wiem już sama. Co do szyjki to w książęce ciąży teraz mi wpisał że szyjka badana i 4.3 cm więc nie wiem, może uznał że to plamienie od braku progesteron a od tego też chyba szyjka może się skracać i dlatego tak powiedział 🤷🤷
Plamienie równie dobrze mogłaś mieć od podrażnienia przy aplikacji luteiny.

reklama
Plamienie równie dobrze mogłaś mieć od podrażnienia przy aplikacji luteiny.
W dzien plamienia nie brałam luteiny a dzień wcześniej brałam ją doustnie więc wątpię, za półtora tygodnia idę do innego lekarza w PL bo ogólnie ciążę prowadzę w Niemczech, i zobaczę co on mi powie o tym wszystkim

Do góry