reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Progesteron niski czy wysoki proszę o poradę

Mój powiedział że nie jest to jeszcze takie skrócenie że trzeba zakładać ale obserwować szyjka ma 4.3 cm to chyba nie jest tak źle, powiedział też że ona może się skracać właśnie przez brak progesteron, z dwa tyg idę do innego ginekologa na kontrolę i o drugą opinię chyba nic do tego czasu się nie stanie ???

4.3 cm to okej wynik. A jaka byla wczesniej?

reklama
Mój powiedział że nie jest to jeszcze takie skrócenie że trzeba zakładać ale obserwować szyjka ma 4.3 cm to chyba nie jest tak źle, powiedział też że ona może się skracać właśnie przez brak progesteron, z dwa tyg idę do innego ginekologa na kontrolę i o drugą opinię chyba nic do tego czasu się nie stanie ???

Lol 4.3 to normalna szyjka nie żadna skrócona 🤦🏼‍♀️

Nie wiem bo nigdy nie mówił, no właśnie też czytałam na necie że od 3-4 jest okej, to nie wiem o co mu chodzi 😓 może przez te plamienie tak powiedział

Ja w dwóch ciążach miałam szyjkę 3cm i to jest jak najbardziej w normie. Żadnych leków.
W trzeciej już miałam skrócona i założony pessar bo miala 2cm, a potem i tak spadła do 1cm.

4cm to super fajna dluga szyjka. Także generalnie niepotrzebne straszenie. Równie dobrze mogłaś podrażnić czymś te szyjkę i stąd plamienie.

Oki dzięki, w sumie się uspokoiłam. Ale chyba ta luteina mi nie zaszkodzi? Zapowiedział że pewnie do końca ciąży będę brać, i rzeczywiście ja zauważyłam przy odstawieniu tej luteiny że częściej mam bóle brzucha i takie jakby twardnienie już sama nie wiem co myśleć

Oki dzięki, w sumie się uspokoiłam. Ale chyba ta luteina mi nie zaszkodzi? Zapowiedział że pewnie do końca ciąży będę brać, i rzeczywiście ja zauważyłam przy odstawieniu tej luteiny że częściej mam bóle brzucha i takie jakby twardnienie już sama nie wiem co myśleć

Nie bierze się jej do końca ciąży.
Nawet przy pessarze i szyjce lecącej na łeb na szyję zgodnie z ulotka miałam odstawić ją w 35tc i tak też odstawiłam. Obecnie nie zaleca się wstrzymywania porodu po 35tc

Na twardnienie dobrze robi magnez, luteina nie ma wpływu (więc sugerowalabym czynnik psychiczny i stres jako powód)

reklama
Do góry