reklama
wyniki z krwi do I później samo USG.A pappa się tylko robi do pierwszych? A do kolejnych jest coś innego czy już nic?
olka11135
Fanka BB :)
nie no nie szukaj jeśli to przed czerwcem to ogólnie na prenatalne musiałaś mieć skierowanie ze względu na wiek lub wskazania więc może wtedy skierowanie obejmowało wszystkie 3 badania.
Na każde USG miałam oddzielne papierowe skierowanie. Wstawiane w odpowiednim momencie ciąży. Dodatkowo po 2 USG miałam dodatkowo wystawione skierowanie na echo serca płodu - wszystko było ok. Dziecko nie miało i nie ma problemów z sercem (ani w sumie z niczym innym na ten moment)
Zagubiona-we-mgle
To skierowanie na echo serca jest standardem? Moja 1 ciąża i nie wiem takich rzeczyNa każde USG miałam oddzielne papierowe skierowanie. Wstawiane w odpowiednim momencie ciąży. Dodatkowo po 2 USG miałam dodatkowo wystawione skierowanie na echo serca płodu - wszystko było ok. Dziecko nie miało i nie ma problemów z sercem (ani w sumie z niczym innym na ten moment)
aspekt
Nie, nie jest. Kieruja raczej tylko gdy wynik USG jest nieprawidłowy/niejasny albo gdy jest obciążony wywiad rodzinny.To skierowanie na echo serca jest standardem? Moja 1 ciąża i nie wiem takich rzeczy
czyli coś inaczej bo na prenatalne jest jedno skierowanie jako na badania prenatalne. U Ciebie wygląda jakby po prostu lekarz kierował Cię na USG standardowe w każdym trymestrze do specjalisty w szpitaluNa każde USG miałam oddzielne papierowe skierowanie. Wstawiane w odpowiednim momencie ciąży. Dodatkowo po 2 USG miałam dodatkowo wystawione skierowanie na echo serca płodu - wszystko było ok. Dziecko nie miało i nie ma problemów z sercem (ani w sumie z niczym innym na ten moment)
aspekt
Co dowodzi, że da się trafić na dobrą opiekę na NFZ. Chyba że przeczytali kto płaci składki za @olka11135 i się podlizywaliczyli coś inaczej bo na prenatalne jest jedno skierowanie jako na badania prenatalne. U Ciebie wygląda jakby po prostu lekarz kierował Cię na USG standardowe w każdym trymestrze do specjalisty w szpitalu
olka11135
To skierowanie na echo serca jest standardem? Moja 1 ciąża i nie wiem takich rzeczy
Nieee. To nie. Dziecko nie do końca chciało się idealnie ułożyć i lekarka stwierdziła, że lepiej dodatkowo sprawdzić czy jest w porządku
thepaszkov
Echo też jest w pakiecie jeśli były wcześniej poronienia lub wady genetyczne.Nie, nie jest. Kieruja raczej tylko gdy wynik USG jest nieprawidłowy/niejasny albo gdy jest obciążony wywiad rodzinny.
reklama
Zawsze można zadzwonić w miejsce gdzie robią prenatalne na NFZ i można od ich lekarza usyskac skierowanie. Ja tak miałam, bo lekarz, który mi wystawił pracował w medicover, a medicover nie ma podpisanej umowy z NFZ.
Skierowanie na refundowane prenatalne ja miałam jedno i obejmowało badania 1 trymestru (badania z krwi białka pappa i wolne beta hcg oraz usg) oraz badania połówkowe.
Skierowanie na refundowane prenatalne ja miałam jedno i obejmowało badania 1 trymestru (badania z krwi białka pappa i wolne beta hcg oraz usg) oraz badania połówkowe.