reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo,a kobietka w ciąży :)

reklama
witam :-) a jak to jest jak sie ma swoja dzialalnosc???
w maju dostalam dofinansowanie z uni i warunkiem jest prowadzenie dzialalnosci przez rowny rok czyli u mnie do 15 maja a termin mam na 6 marca.... nie moge ani zamknac ani zawiesic dzialalnosci bo bede musial oddawa kase UP. moze kogos zatrudnic? jak to zrobic i co mi sie nalezy????

witam :-) a jak to jest jak sie ma swoja dzialalnosc???
w maju dostalam dofinansowanie z uni i warunkiem jest prowadzenie dzialalnosci przez rowny rok czyli u mnie do 15 maja a termin mam na 6 marca.... nie moge ani zamknac ani zawiesic dzialalnosci bo bede musial oddawa kase UP. moze kogos zatrudnic? jak to zrobic i co mi sie nalezy????
Hmm... podejrzewam, że skoro dopiero otwierałaś działalność gospodarczą to płacisz niższe składki ZUS. Czy płacisz składkę chorobową? (nie jest to obowiązkowe).
Po 6 miesiącach opłacania składki chorobowej (bez opóźnień!) możesz dostawać zasiłek chorobowy jeśli będziesz na zwolnieniu lekarskim. Musisz tylko pamiętać, że zasiłek jest wypłacany proporcjonalnie do wysokosci wczesniej opłacanych składek społecznych, a te w przypadku pierwszych 2 lat prowadzenia działalnosci sa znikome. Poza tym osoby prowadzone działalnosc, które są na zwolnieniu mają bardzo częste kontrole z ZUS...
Czy mogę spytać jakiego rodzaju to działalność? Handel, usługi? Jesli handel to sprawa z pracownikiem byłaby najlepszym rozwiazaniem...
Tylko nie możesz zapomnieć, że jeśli kogoś zatrudnisz to będziesz musiała poza wynagrodzeniem pracownika, odprowadzać za niego składki do ZUS oraz swoje. Bo nawet gdybyś była na zwolnieniu lekarskim to musisz opłacać składki zdrowotne które w tej chwili wynosza około 230zł a zasiłek chorobowy obawiam się, że bedzie mniejszy :/ Zresztą tak samo wyglada sytuacja jak bedziesz na urlopie macierzyńskim. Napisz jaka to działalność to może wymyslimy coś z tym pracownikiem...

Koza kim jestes z zawodu?
bo widze ze dosc dobrze znasz sie na tych wszystkich pochrzanionych przepisach :-)

a ja poczekam sobie na moje pieniazki za wrzesien zapewne do polowy listopada jak dobrze pojdzie. Bo moj pracodawca zapodzial gdzies moje zwolnienie i do zusu dotarlo ono po 2-3 tygodniach :wściekła/y:

Koza kim jestes z zawodu?
bo widze ze dosc dobrze znasz sie na tych wszystkich pochrzanionych przepisach :-)

a ja poczekam sobie na moje pieniazki za wrzesien zapewne do polowy listopada jak dobrze pojdzie. Bo moj pracodawca zapodzial gdzies moje zwolnienie i do zusu dotarlo ono po 2-3 tygodniach :wściekła/y:
Haha no nie pracuję w ZUSie :-D A pracuję w banku i nie mam zawodowo nic wspólnego z prawem pracy, czy ubezpieczeniami społecznymi. Ale interesuję się tym :-) To są bardzo ciekawe rzeczy, ale masz rację- czasami pochrzanione. :eek:

Dziewczyny, myslałyście już o tym jak będzie wyglądac nasza "13", kwestia bonów na święta czy premii?bo właścnie policzyła sobie ze jeśli pójde na zwolnienie o d grudnia to dostane 13 raptem za 9 miesięcy!W końcu ostatnie 2 miesiące byłam na zwolnieniu. No i kwestia bonów światecznych-ktoś się orientuje w tej materii? Bo ja wprawdzie prawnik ale z prawem pracy miałam do czynienia ostatni raz chyba jeszcze na studiach:zawstydzona/y:

reklama
co do talonów - to zdecydowanie regulamin. U mnie dostaje każdy pracownik bez względu czy był na zwolnieniu czy nie. Mniejsze wartości dostają nowo zatrudnieni, jak np pracują ledwo 2 miesiące... czy jakoś tak. A 13... zależy czy pracujesz w budżetówce. Jak tak, to ci sie należy za tyle dni ile przepracowałaś. Ale za 2010 rok nie dostaniesz, chyba że szybciej wrócisz do pracy. Bo żeby dostac 13 to trzeba przepracowac połowę roku (to jest dokładnie dniami podane). A do tych dni nie wlicza sie macierzyńskiego... wiec z 13 dupa

Do góry