reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pozostawienie niemowlaka na noc z dziadkami

Czy zostawiałyście swoje kilkumiesieczne dzieci na noc lub na przykład na weekend u dziadków/rodzeństwa? W jakim wieku pierwszy raz i jak się z tym czułyscie?
Nie, teraz ma prawie 2,5 roku i myśle ze zaczyna być na to gotowy. Wcześniej nie zdecydowałabym się.

reklama
Tak ;) to nie były długie wypady i zawsze w bliskiej okoliczności ;) a jak miał 8 miesięcy to wyskoczyliśmy sami na tydzień za granicę i nic się nie stało ;) tzrzeba małymi krokami ;) ale próbować znaleźć czas dla siebie ;)

Ja zostawię córki w sierpniu na weekend, bo mamy zaproszenie na wesele, a z dziećmi to nie wchodzi w grę. Będą miały jedna prawie trzy i pół, a druga prawie dwa latka. Nie mogę się doczekać 🤣

Moje dziecko pierwszy raz na dwie noce zostało z teściową 30.09-02.10. 😉 miało wtedy nie całe 4 miesiące;)
Pozniej drugi raz został na noc z moimi rodzicami na sylwestra 😉

Moja na pierwszą nic została z babcią jak miała z 5 mc i raz na miesiąc zdarza się ze zostaje u mojej mamy, czasem nawet jak jesteśmy na miejscu to babcia pyta czy może ja wziąć na noc a my chętnie korzystamy i odpoczywamy jedna noc w domu lub idziemy na randkę :). Obecnie ma rok i 3mc i już przynajmniej kilka całych weekendow była u babci.

Ale też dodam że jest z moją mamą baaardzo związana i często spędza z nią czas i jest u babci przeszczesliwa i ja wiem ze ma super opiekę. Na razie z nikim poza moja mama jej nie zostawialismy.

Ale też jest z babcią grzeczniejsza :) i widzę że rozwojowo wypywa to na nią super ze ma okazję zaistnieć w innym miejscu i bez rodziców.

Synek jak miał 2,5 roku to został u babci na noc. Wcześniej były próby, ale zakończone jego mocnym płaczem za rodzicami i po niego jeździliśmy. A jak chciał to został, później nie chciał do domu wracać 🤦‍♀️
Na kilka godzin dzieci zostawały z babciami właściwie od urodzenia. Myślałam, że będę się martwiła, ale w ogóle 😁 babcie sobie świetnie radzą.

Czy zostawiałyście swoje kilkumiesieczne dzieci na noc lub na przykład na weekend u dziadków/rodzeństwa? W jakim wieku pierwszy raz i jak się z tym czułyscie?
2 tygodnie miała. Trafiłam na noc do szpitala. Odebrana przez męża o 4 rano.

Mój syn zaraz skończy 8 miesięcy i zostawał kilka razy z babcią na noc. Mieszkanie obok naszego, dzieli nas ściana. Choćby dlatego, abyśmy mogli odespać, gdy mega kolkował albo ząbkuje. Rzadko to się zdarza, bo jest ciężki i nie chcemy mojej mamy obciążać, ale zdarzyło się. Czuliśmy ulgę, że ma kto nam pomóc i możemy po prostu odespać, zregenerować się. I rano zabieraliśmy go. Raz zdarzyło się nam go zostawić mamie na noc, bo poszliśmy na kabarety i zrobiliśmy sobie wieczorny chill przy drinku. Nikomu innemu małego nie dawaliśmy i nie damy na noc, jest zzyty z nami i z na babcie na tyle by czuc się z nia dobrze.
Korzystaj jeśli masz okazję, zregeneruj sie, bo mało kto ma taką możliwość jak już się zdecyduje.

Z córką to samo było i było ok.

reklama
Syn miał niespełna trzy miesiące, poszliśmy na wesele. Potem miał 2.5 i był z dziadkami trzy tygodnie na wakacjach. Teraz to już tylko wakacyjnie ale niedługo jedziemy na przedłużony weekend we dwoje i zostaną z nimi na dwie noce ale to już duże dzieci obecnie.

Do góry