reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pożegnanie z pampersem i smoczkiem

Dzisiejsza wieczorna walka z brakiem smoczka trwała max 5-10 minut po czym zasnęła bez ryku, były jęki, prośby, zapytania ale nie chwalmy dnia przed zachodem Słońca.
Zobaczymy jak będzie wyglądała noc i dzień z drzemką.
W sumie wyglądało to tak że od jakiegoś czasu ją przygotowywałam i siebie w sumie też do tego, a dziś w końcu nastał ten wieczór, kiedy Oliwia wrzuciła smoczka do woreczka, zrobiła mu papa, pożegnała się z nim, mąż wyniósł z domu mówiąc że idzie dać go małemu dzidziusiowi który strasznie płacze, po czym przyniósł małą przytulankę owieczkę i powiedzieliśmy jej że to prezent od mamy dzidziusia, za smoczka który oddała małemu płaczącemu dziecku. Kiedy nadeszła pora spania, zaczęły się prośby o smoka, zapytania - więc tłumaczymy jej, że oddała smoczka w/w dziecku, że płakał że dostała od pani owieczkę. Oczywiście powiedziała że nie chce jej, chce smoka. Ale jakoś odwróciliśmy temat nazwaliśmy owieczkę Misia Bela no i jakoś zasnęła z nią jak wyżej opisałam bez ryku. Mąż ją dziś usypiał ale powiedział że to Nasz wspólny sukces a najbardziej dumni jesteśmy z Niej.

reklama
Mamy dwie noce i dwie drzemki popołudniowe bez smoka, dziś zasnęła w 3 minuty, pytając już tylko raz.
Jest troszkę rozdrażniona, rano wcześniej się budzi przed 5 no ale dajemy radę. Mam nadzieję że najgorsze za nami. Wczorajsze popołudniowe zasypianie trwało max 20 minut z płaczem, wieczorem było bez płaczów a teraz w ogóle nie płakała.

No to my pomalutku zaczynamy ze smokiem. Narazie umowa jest taka że smoczek jest tylko w łóżeczku. Wiec na tę wiadomość Laura odrazu chce iść spać.:-D
Co do pieluch to zaczęła wołać ale pielucha i tak mokra wiec nie woła zawsze.
Nie chciałam się śpieszyć przez tą przeprowadzkę bo i zmiana miejsca i też mało czasu na dopilnowanie. Dodatkowo śpi sama w swoim pokoju od wczoraj. Płakać nie płacze wiec zaczynamy.

Dawidowe trzymam kciuki.
Powiem Ci że u Nas Oliwia miała smoczka tylko do spania, i jak chciała go koniecznie uzyskać to się tak czasami wycwaniła że mówiła że chce iść spać by tylko go dostać.
My z odpieluchowaniem całkowitym poczekamy jeszcze chwilę, za jakieś 2 tygodnie będziemy już do żłobka puszczać bez, no może z jednym na spanie. Poza tym zaczęła kupę robić do nocnika, ale potrafi min. 10x usiąść, wstać ona nie chce kupy i trzyma do samego końca, aż zakrętu złapać czasem nie może. Musi ją chyba wychodzić, wyskakać dopiero w ostatnim momencie siądzie i zrobi, byle szybko...

Dawidowe,Kaniu my właśnie też mamy smoczka tylko do spania po przebudzeniu smoczek chowamy i nawet na zastrzyk nie zabieram:sorry2:
Tez do niedawna płakał że chce spać tylko po to żeby dostać smoczek ale przeszło mu tylko że on do zasypiania woła o smoczek a śpi bez:errr: wiec nie wiem po co on :dry:mu

reklama
Do góry