reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poza granicami kraju- czyli Marcjanki tu i tam :)

No wiadomo ze jak dzidzia mala to ma zadkie kupki wiec pozniej juz bedzie sie zadziej zdazac ale z poczatku to mi kaftanikow szlo i szlo.
Co do mycia wszystko zalezy od stanu zabrudzenia malenstwa i mozliwosci.
Jak strasznie sie rozlalo to szybciej i wygodniej jest umyc. No chyba ze nie jest tak zle to mozesz czyscic. Albo poprostu wyczyscic ( tak by nic w wanience nie plywalo) i potem umyc dokladnie.
Zalezy od Ciebie.

Ja urzywalam chusteczek albo waty ale bralam je do cieplej wody i potem przecieralam.
Na poczatek musisz wyczyscic wacikem albo chusteczka na sucho bo jak wezmiesz odrazu mokra to bardziej rozmarzesz i bedzie kicha.
Potem normalnie przemywasz i czyscisz.

Moze z dziecmi mam tylko doswiadczenie male (bo tylko jedna dzidzia za soba) ale tak samo za to wszystko dziala jak sie opiekujesz starszymi ludzmi. Tak samo sie robi bo inaczej sie do ladu nie dojdzie :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Zawsze mozesz napisac lub zadzwonic pomoge w miare mozliwosci :)
No i dziewczyny na forum tez doradza :)

5 lat sie opiekuje dziadkami a z malymi dziecmi to podobnie w pielegnacji.

Bedzie dobrze. W wiekszosci potrzeba jest matka wynalazkow i jak cos wyniknie to wpadniesz na wlasny superandzki pomysl. Wiadomo poczatki sa trodne.

oj u mnie top bedzie masakra... ja jedynaczka sami kuzyni i ostatnie dziecko trzymalam w rekach ...hmmm nawet nie pamietam kiedy...dobrze ze radek troche bardziej doswiadczony...ale np jak mam umyc to dziecko skoro polozna mowi zeby przez pierwszze kilka dni nie kapac maluszka ewentualniepo 24 godz wloski umyc i przecierac tylko husteczkami nawilzajacymi... to co jak kupka bedzie wielka?? ja i tak mam go nie myc niczym?? przeciez nie chce zeby smierdzialo:zawstydzona/y: a zreszta to nie higieniczne

No co ty ja tez jedynaczka- nie wykrecaj sie:-D bedzie dobrze.
W szpitalu ja spedziam 15 dni po porodzie i widzialam ze mamy prosily polozne o umycie malenstwa i o pokazanie co i jak. Sama mi polozna pokazywala.
Tez w pierwszych dniach nie bedziesz miala tak duzych tych kupek. Beda czaste ale nie powinny sie az tak wylewac.
Nie pamietam ale cos okolo 1-2 tyg bedzie spoko. Potem jaj juz brzuszek wiekszy wiecej mleczka i wiadomo co z tym idzie wieksze kupki.

My do pupy uzywalismy nivea baby krem na odparzenia, ale ja smarowałam po kazdej kąpieli tak ociupinke, profilaktycznie:-p Bardzo fajny krem i nigdy nie uczulał, sudocrem tylko w razie odparzenia, bo bardzo wysusze skóre.
A na ekstremalne odparzenia raz nam sie zdarzyło w podrózy:zawstydzona/y: njalepsza była mąka ziemniaczana i wietrzenie pupy:tak:

A huggisy uczuliły hanie wiec nie uzywalismy, wogóle to nie mogłam uwierzyc, bo nie są najtansze a taka lipa:sorry:
Zawsze uzywalismy i uzywamy pampersa, oczywiscie zdazało sie ze cos nam przeciekło, ale noworodki czasem robią takie kuuupy ze chyba nie ma takich pieluch ktore by ogarneły:laugh2:

buziaczek nie pękaj, ja tez w zyciu nie mialam stycznosci z dziecmi o niemowlakach juz nie wspomne:-p byłam przerazona:tak:
Okazało sie ze niektore rzeczy poprostu przyszły same. Zdziwisz sie jak duzo umiesz i jak wiele wiesz, zobaczysz :tak:

cos mi te huggiesy smierdza:) dziewczyny zapraszam do mnie na herbatke owocowa i paczka i zostancie juz ze mna - bedzie mi latwiej:)a powiedzcie mi jest tu jakas szansa dostac kosmetyki NIVEA BABY?? ZEBY TEGO J&J NIE UZYWAC??

jak masz polskie sklepy to moga byc tam. U nas sa sklepy dosc dobrze zaopatrzone w takie dziecinne kosmetyki i produkty no i leki ale nie wiem jak u Ciebie.

Co do sklepow takich normalnych to nie wiem

buziaczku ja chetnie wpadne:tak::tak::tak:

Niestety w sklepach nie spotkałam, ale sa w aptekach pl internetowych. Tylko ze wiadomo drozej niz w polsce:crazy:

Moja mama jest teraz w Niemczech i zaproponowała ze kupi małej kosmetyki firmy Penaten nigdy ich nie mialam ale przetestujemy:-):tak::-)

reklama
Do góry