reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Powrót do formy :) WAGA

dytek pisze:
Jeżeli tak, to rzeczywiście powinnaś uważać i chyba więcej leżeć- a Ty chyba jeszcze do pracy chodzisz, o ile dobrze zrozumiałam ?
Wbrew pozorom, nie przemęczam się. Mam w pracy dogodne warunki i nie grozi mi wysiłek ani fizyczny ani psychiczny :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:, a ruch jest wskazany aby nie zwiodczały mięśnie, przydadzą się niebawem więc dbam aby były sprawne :)

reklama
oto porownanko witaminek

MATERNA 30 tabl. 30 zl.; 100 tabl. 78 zl.
Skład:
1500 j.m. witaminy A
0,9 mg "font-family",b-karotenu
3 mg witaminy B1
3,4 mg witaminy B2
10 mg witaminy B6
181;g witaminy B12
20 mg nikotynamidu
10 mg pantotenianu wapnia
1 mg kwasu foliowego
181g biotyny
400 j.m. witaminy D
30 j.m. witaminy E
100 mg witaminy C
250 mg wapnia (w postaci węglanu)
60 mg żelaza (Fe II w postaci fumaranu)
25 mg magnezu (w postaci tlenku)
25 mg cynku (w postaci tlenku)
5 mg manganu (w postaci siarczanu manganu)
2 mg miedzi (w postaci tlenku)
181;g jodu (w postaci jodku potasu)
181;g chromu (w postaci chlorku)
181;g molibdenu (w postaci molibdenianu sodu)
181;g selenu w postaci selenianu sodu.

FEMINATAL 60 tabl. 27zł
Skład:
3 mg beta-karotenu
400 j.m. witaminy D3
12 mg witaminy E
1,5 mg witaminy B1
1,6 mg witaminy B2
2,2 mg witaminy B6
2,2 µg witaminy B12
20 mg nikotynamidu
10 mg pantotenianu wapnia
800 µg kwasu foliowego
100 µg biotyny
180 mg witaminy C
70 mg magnezu
28 mg żelaza (Fe II)
15 mg cynku
1 mg manganu
1 mg miedzi
150 µg jodu.

PRENATAL 30 tabl. 16 zl, 100 tabl. 31 zl.
Skład:
Witamina A 4 000 j.m.
Witamina D3 400 j.m.
Witamina E 11 mg
Witamina C 100 mg
Kwas foliowy 0.8 mg
Witamina B1 1.5 mg
Witamina B2 1.7 mg
Witamina PP 18 mg
Witamina B6 2.6 mg
Witamina B12 4 µg
Wapń 200 mg
Żelazo (II) 60 mg
Cynk 25 mg

FALVIT 30 tabl. 6 zl.
Skład:
5000 j.m. witaminy A
500 j.m. witaminy D3
3 mg witaminy B1
2 mg witaminy B2
0,01 g witaminy B6
witaminęB12
0,05 g witaminy C
0,02 g witaminy PP
1 mg pantotenianu wapniowego
0,593 g węglanu wapniowego strąconego
0,1 g siarczanu żelazawego
4,8 mg siarczanu magnezowego
3,78 mg siarczanu potasowego
1,7 mg siarczanu cynku
1,4 mg siarczanu manganawego.

A no ma bogatszy skład, to trzeba przyznać. Ale ja się już nie będę przestawiała zostanę przy PRENATALU.
Nie wiem co to jest nikotynamid, kojarzy mi się z czymś specjalnie dodanym dla uzależnionych od nikotyny :laugh: :laugh: :laugh: genialne skojarzenie nie ma co :laugh: :laugh: :laugh:

ja tez nie przezucam sie na tanszy bo jak juz zaczelam materne to do konca bede brala..... chociaz nie ukrywam ze po kieszeni czuc.....mama sponsoruje na szczescie

Do Dyni

nikotynamid to witamina B3 (kwas nikotynowy a nikotyna w papierosach to dwa różne związki i nie mają ze sobą nic wspólnego)

Działanie
- przeciwmiażdżycowe;
- żółciotwórcze;
- obniża ciśnienie krwi; - pobudzające wydzielanie soku żołądkowego;
- poprawia perystaltykę przewodu pokarmowego;
- popudza ukrwienie skóry;
- hamuje wydalanie kwasu moczowego;

Zapotrzebowanie
- dzieci 10-20 mg na dobę;
- dorośli 20- 26 mg na dobę;

Niedobór powoduje:
- ogólne osłabienie;
- bezsenność;
- trudności z pamięcią;
- agresywne zachowanie;
- wybuchy złości;
- depresje;
- choroby skórne;
- owrzodzenie warg;
- przebarwienia (plamy) na skó

Występuje w
- chudym mięsie;
- drożdżach;
- orzechach;
- fasoli;

ja uważam że każdy powinien indywidualnie podejść do tych witaminek i ocenić czy je toleruje i czy "dobrze mu wchodzą"... a najlepiej to w ogóle dostarczać sobie ich w żywności nieprzetworzonej bo takie są najbardziej przyswajalne.
I jestem takiego zdania, że jeśli ma się wyniki w porządku (morfologia i mocz) to nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji... jest konieczna tylko wtedy gdy organizm sobie nie radzi i jest za bardzo obciążony co można monitorować właśnie w tych parametrach.

dzisiaj weszłam na wagę na oddziale i ważyłam niecałe 60 kg :) :D (+12 kg od początku ciąży)

Myfciu, dzięki za informacje.
Wygląda na to, że mamy winnego naszej ostatniej plagi chandry i nieporozumień z brzydszymi połówkami :laugh: :laugh: :laugh:
To wszystko z braku, jak nie laku, to nikotynamidu :laugh: :laugh: :laugh:

reklama
A ja zauważyłam, że jak biorę maternę to tyję jak najęta aż nie zdrowo - a jak ją odstawiam to stoję w miejscu a synek rośnie - coś chyba jest w jej składzie czego mój organizm nie trawi :D

Do góry