własnie zrobiłam sałatkę grecką..- "chodziła" za mną od kilku dni..no i ze smakiem trafiłam w 10-tkę..powstrzymuje sie, by nie isc po koleja dokładkę..bo co ja Adamowi dam na obiad..Matko..toz ja prawei cała zjadła i mówie o odchudzaniu..taka głodna wróciłam- bo naprałam sie dywanów (wykladzin w zasadzie)u siebie na nowym mieszkanku- niby sa czysciutkie, ale wole posprzatac po swojemu
reklama
e tam Irmo;-)-ale dziekuje za komplementa
tu przepis na sałatk grecką jaką ja robie:
Składniki:
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 20 dag oliwek (15 sztuk)(ja daję zielone, bo te bardziej lubię- Adamowi nie daję wcale- bo on ich"nienawidzi"
- 18 dag sera feta(kosteczka)
ja robie grecką z kapusta pekinska i dodaje kukurydze..a nie zawsze daje paprykę - moza kombinowc
- 3-4 łyzeczki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano. - ewentualnie mozna kupic gotowy w proszku sos grecki - z kotany ja mam)
Sposób przyrządzania:
Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka na 4 czeci i ciac na plasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojoną natkę. Cebulę obierz - przekrój na pó i pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta. i posyp jak ktos lubi - oliwkami.
Ja te sałatkę grecką robie z kapusta pekinską(wiec to taka"podróbka" greckiej- ale równie dobra - nawet pyszniejsza!!! i wiecej jej wychodzi
SMACZNEGO
mozna tez zamiast oliwy dodac dwie łyzeczki majonezu, bądz jogurtu naturalnego
tu przepis na sałatk grecką jaką ja robie:
Składniki:
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 20 dag oliwek (15 sztuk)(ja daję zielone, bo te bardziej lubię- Adamowi nie daję wcale- bo on ich"nienawidzi"
- 18 dag sera feta(kosteczka)
ja robie grecką z kapusta pekinska i dodaje kukurydze..a nie zawsze daje paprykę - moza kombinowc
- 3-4 łyzeczki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano. - ewentualnie mozna kupic gotowy w proszku sos grecki - z kotany ja mam)
Sposób przyrządzania:
Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka na 4 czeci i ciac na plasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojoną natkę. Cebulę obierz - przekrój na pó i pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta. i posyp jak ktos lubi - oliwkami.
Ja te sałatkę grecką robie z kapusta pekinską(wiec to taka"podróbka" greckiej- ale równie dobra - nawet pyszniejsza!!! i wiecej jej wychodzi
SMACZNEGO
mozna tez zamiast oliwy dodac dwie łyzeczki majonezu, bądz jogurtu naturalnego
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
a ja jestem na dobrej drodze waga idzie w dół huraaaaaa:-)
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
a ja zgrzeszylam i ma za kare-przybralam kilogram
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Aniaaaaa-co to za dieta
reklama
Podziel się: