reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

powrót do formy i urody po porodzie

elusl-u mnie tfu tfu z włosami ok, mam b.krótkie i nie nadążam z wizytami u fryzjera-rosną jak szalone, ale za to paznokcie:no:załamka to mało powiedziane-przed ciążą twarde i b.ładne, a teraz pękają, kruszą się, łamią-porażka jednym słowem.

reklama
elus - mi też wypadają włosy ale staram się brać witaminy i czekam aż organizm zareaguje. W końcu przestaną wypadać.
Bardziej denerwuje mnie suchość skóry i czasem mam takie palce jakbym za długo moczyła je w wodzie. Staram się dużo pić ale to póki co nie pomaga.
Poza tym jak tam wasza blizna (kobietki po cc)? Moja już na szczęście bez rewelacji i chyba ładnie sie goi, choć czasami czuje się jakby to było poparzenie. W takim sensie, że skóra jest mniej wrażliwa, choć jeszcze boli.

Ja tez jestem po cc i generalnie blizna u mnie zaczela sie szybko goic, chociaz tez do niedawna mialam podobne uczucie takiego jakby odretwieni. Teraz jest ok, nie boli, nie doskwiera, po prostu tylko jest i przypominam sobie o niej w sumie tylko wtedy jak jej dotkne ;-)

elusl u mnie włosy ilościowo w normie ale jakość pozostawia wiele do życzenia...zawsze miałam zdrowo wyglądające, błyszczące włosy a teraz matowe i jak sianko mimo uzywania odżywki więc się wkurzyłam i ścięłam na krótko. Przeszłam już różne długości włosów więc jakoś żal mi zbytnio nie było, a może się trochę zregenerują...no i nie zamierzam ich jeszcze farbować jakiś czas.
pesca moja blizna już dawno nie boli i jest tak nisko że w ogóle o niej nie pamiętam. Tylko że nadal ma taki czerwony kolor. Myślicie że zblaknie czasem sama czy używacie jakiś maści, kremów??

Misza82, jeżeli chodzi o kolor blizny, to moja też jest dość mocno czerwona. nie stosuję żadnych kremów na blizny, bo nawet gdybym stosowała, to blizna po cc i tak by została, co prawda niewielka, ale jednak. z czasem sama powinna zblaknąć i prawie zniknąć, chociaż może to trwać dość długo, z tego co mówiła mi położna i ginekolog. ja po 3 miesiącach wyczuwam jeszcze takie lekkie zgrubienie wzdłuż blizny, ale do około 6 miesięcy powinno również zniknać. trzeba się uzbroić w cieprliwość:rofl2:

uczucie drętwego brzucha po cc może się długo utrzymywać, ja taki nie swój brzuch miałam do 6 m-cy
ale mojej blizny praktycznie nie widać, tyle że cc miałam 5 lat temu
to też zależy od szycia, ja mam pięknie zrobione, naprawdę nie widać tego szwu, za to miałam wycinaną w dzieciństwie przepuklinę pachwinową i ten szew jest widoczny, mimo że 15 lat wcześniej robiony to duzo gorszy jest
także spokojnie, narazie może być czerwona ale będzie blada

Misza ja stosuje maść contractubex 2 razy dziennie i elocom raz dziennie, z tym ze elocom jest na recepte. Nie stosowalam ich przez prawie miesiac z wlasnego lenistwa i rana zrobila sie mocno czerwona po jakis dwoch tygodniach bez stosowania. Od tygodnia regularnie smaruje i blednie :)

ja zaczęłąm ćwiczyć a jeszcze karmię i okazało się, że nie mogę wrócić do treningów :(. Nie miałąm mleka :(. Spróbuję jeszcze z pilatesem i jogą.... Smutno... Też tak macie? Słyszałam , ze to normalne,bo a. spala się kaloria b. wypaca wodę

kup sobie Emoluim.... albo inny balsam z mocznikiem . są idealne na sucha bardzo skórę... Ja miałąm koszmar i pomogło. Polecił mi dermatolog. Dziecko też używa oliwki z lipidami tej samej firmy, poleciła pediatra

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jesli jestescie zdecydowane cwiczyc w domu, to polecam ćwiczenia z E.Chodakowska. Firma Shape wydała z nią płytki z którymi można w domu poćwiczyc. Tez na youtubie sa filmiki,np. wpiszcie "skalpel" to Wam wyskoczy filmik. Polecam. Mi to pomaga bo sama nie mogłam sobie rytmu narzucic i jak zaczynał miesien boleć podczas ćwiczenia, to już robiłam przerwe (co by sie nie przetrenowac ;-))

reklama
Ja ten skalpel też ściągnełam. Wyglądał lajtowo jak go obejżałam, ale ledwo żywa dotarłąm do końca. Byłam tak mokra jakbym maraton przebiegłą. A kondycję już mam w miare bo na aerobik chodzę dwa razy w tygodniu od 10-01. Miałam zamiar ćwiczyć raz w tyg. ale tak mnie mięśnie bolały przez dwa dni, że odpuściałam żeby na aerobiku nie stękać.
Teraz mam zamiar wrócić do tych ćwiczeń. FAjnie że ćwiczy się razem i Ewka cały czas zachęca. BOlały mnie takie mięśnie w tyłku że nawet o nich nie wiedziałam.

Do góry