reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Powód ciąż biochemicznych

Havana1995

Fanka BB :)
Chciałam zapytać co było powodem waszych ciąż biochemicznych? Ja wiem że każdy przypadek jest inny... U mnie 3 razy już... Czekam na wizytę w poradni genetycznej. Chciałabym poznać wasze przypadki

reklama
Chciałam zapytać co było powodem waszych ciąż biochemicznych? Ja wiem że każdy przypadek jest inny... U mnie 3 razy już... Czekam na wizytę w poradni genetycznej. Chciałabym poznać wasze przypadki
Ja nie miałam, ale niepłodność, więc dużo przerobiłam i dużo też się dowiedziałam i z mojej wiedzy wynika, że biochemy bardzo często są powodowane przez zaburzenia krzepliwości krwi. Wtedy podaje się heparynę przez cala ciążę i to pomaga najczęściej ją utrzymać. Zaburzenia krzepliwości mogą jak najbardziej odpowiadać z biochemy, bo będą zaburzać implantację. Można sprawdzić czy się posiada mutacje związane z zaburzeniami krzepliwości, ja robiłam na wszelki wypadek badanie przez test dna i okazało się, że mam mutacje, obie ciąże na heparynie. Polecam to badanie też koleżankom, jak się starają czy walczą z niepłodnością, a już wg mnie trzeba je zrobić koniecznie, gdy występują poronienia. Może to właściwy trop. W poradni genetycznej pewnie zrobią kariotypy. Jednak statystycznie szansa na to, że przyczyną są zaburzenia krzepliwości jest dużo większa. Niekiedy przyczyn może byc kilka. Z mojej wiedzy wynika, że warto zacząć od tego badania, o którym wspomniałam. Jednak nawet jeśli ten trop się potwierdzi kontynuuj diagnostykę i idź do poradni genetycznej.

Ja nie miałam, ale niepłodność, więc dużo przerobiłam i dużo też się dowiedziałam i z mojej wiedzy wynika, że biochemy bardzo często są powodowane przez zaburzenia krzepliwości krwi. Wtedy podaje się heparynę przez cala ciążę i to pomaga najczęściej ją utrzymać. Zaburzenia krzepliwości mogą jak najbardziej odpowiadać z biochemy, bo będą zaburzać implantację. Można sprawdzić czy się posiada mutacje związane z zaburzeniami krzepliwości, ja robiłam na wszelki wypadek badanie przez test dna i okazało się, że mam mutacje, obie ciąże na heparynie. Polecam to badanie też koleżankom, jak się starają czy walczą z niepłodnością, a już wg mnie trzeba je zrobić koniecznie, gdy występują poronienia. Może to właściwy trop. W poradni genetycznej pewnie zrobią kariotypy. Jednak statystycznie szansa na to, że przyczyną są zaburzenia krzepliwości jest dużo większa. Niekiedy przyczyn może byc kilka. Z mojej wiedzy wynika, że warto zacząć od tego badania, o którym wspomniałam. Jednak nawet jeśli ten trop się potwierdzi kontynuuj diagnostykę i idź do poradni genetycznej.
Znalazłam pakiet właśnie około 500 zł czy mężczyzna też powinien zrobić te badanie? Mam wizytę w poradni genetycznej na NFZ czy tam nie zaleca mi tych badań ?

U mnie była to mutacja pai w homozygocie. Mialam 2 biochemy, zrobiłam to badanie o którym wspomniała @margaretka89 i później donosiłam 2 ciążę na acardzie i heparynie. Mężczyzna nie musi ich wykonywać. Tylko Ty

U mnie była to mutacja pai w homozygocie. Mialam 2 biochemy, zrobiłam to badanie o którym wspomniała @margaretka89 i później donosiłam 2 ciążę na acardzie i heparynie. Mężczyzna nie musi ich wykonywać. Tylko Ty
Przeraża mnie ta heparyna jak sobie radziliście z tym ? Był problem na początku? Ktoś pokazuje jak robić te zastrzyki? Im bliżej wizyty w poradni tym większy strach mnie ogarnia.

Badanie nasienia mamy już za sobą jest wszystko dobrze
Z fragmentacja DNA (chromatyną plemnikową)?

Ja jestem trochę skołowana, czy ten wątek jest w celu zbierania historii, czy w celu pomocy przy poszukiwaniu przyczyn? Bo wiem, że w kwietniu już pytałaś o badania, było trochę odpowiedzi - chcesz drążyć temat badań?

reklama
Z fragmentacja DNA (chromatyną plemnikową)?

Ja jestem trochę skołowana, czy ten wątek jest w celu zbierania historii, czy w celu pomocy przy poszukiwaniu przyczyn? Bo wiem, że w kwietniu już pytałaś o badania, było trochę odpowiedzi - chcesz drążyć temat badań?
Chciałabym poczytać wasze historie co było powodem ciąż biochemicznych chciałabym wiedzieć na co się przygotować im bliżej terminu wizyty w poradni tym większy strach mnie ogarnia więcej o tym myślę

Do góry