reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Postępy naszych pociech

reklama
U nas od zawsze spokój zarówno z kąpielą, z myciem i płukaniem włosów, jak i z wychodzeniem z wanny :-) Nie muszę przekonywać ani zmuszać, po prostu mówię WSTAJEMY, a Szymon na to MAMA UMYĆ PUPĘ :-), więc myję pupę i wychodzimy z kąpieli.

u nas kąpielą zajmuje się głównie Piotrek - z myciem glowy nie ma problemów, trochę młody sie ociąga przy wyjściu :-); jeżeli kapię go ja to mówię "Wychodzimy", jak Krzymek się nie zgadza to zaczynam śpiewać piosenkę i informuję go,że jak skończy się piosenka to koniec kąpieli - kończę, podaję mu ręce i wyjmuję z wanienki:-)(już bez protestów)

Maks przy wyjściu z kąpieli się ociąga - ale działa na niego szczoteczka do zębów z pastą - jak ją widzi to wyciąga ręce, żeby go wysadzić bo jest absolutnym miłośnikiem pasty do zębów zapijanej wodą z kranu:-D

hmmmm.... na marginesie - my włosy myjemy codziennie:zawstydzona/y::baffled::confused::dry: wodą z wanny z płynem do kąpieli, a nie szamponem - powinniśmy to zmienić????

Nie wiem koga, ale na mój gust chyba tak. Ja bardzo walczyłam z rafałem o to, bo on też miał takie praktyki :confused:

I chyba powinniśmy wrócić do mycia codziennego, bo Lolka najwyraźniej odzwyczaiła się od częstego mycia łepetynki :cool2:

A ja kiedyś spotkałam się z opinią, że dzieciom nie powino się codziennie myć głowy.
Tłumaczono to tym, że podczas takiego codziennego mycia skóra głowy bardzo się przesusza i gruczoły łojowe tam umieszczone, z czasem produkują coraz więcej by nadąrzyć za przesuszeniem; w związku z czym włosy zaczynają się przetłuszczać.
Nie wiem na ile to prawda, bo nie konsultowałam tego z jakimś innym lekarzem.
A usłyszałam to kiedyś, jak byliśmy z D. na wakacjach było takie stoisko Vichy gdzie badano stan skóry głowy i lekarz dermatolog dobierała odpowiedni szampon i właśnie usłyszałam jak coś takiego tłumaczyła rodzicom na pytanie dlaczego ich dziecku ok. 6-7 letniemu tak bardzo przetłuszczają się włosy... Hehehee zapamiętałam, bo tez zawsze miałam z tym problem, a moja mama jak byłam mała kochała moje długie pukle :/ i możliwe że mi je tak codziennie myła - nie wiem, bo nie chciała się przyznać ;) hahahhaaa

:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: chodzi o to, że my Maksa niczym nie myjemy - żadnym żelem, mydłem, tylko cały od stóp do głów wodą z wanny z płynem do kąpieli:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

reklama
Koga my tak samo robimy ..myjemy..właściwie przemywamy codziennie wloski Antkowe wodą z płynem do kąpieli ..tylko jakos raz na tydzień szamponem myjemy glowe i potem spłukujemy :tak::-D;-):-)

Do góry