reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Postępy naszych pociech

reklama
do wszystkich mam, które martwią się brakiem postępów swoich dzieciaczków: jagunia też długo była do tyłu w stosunku do rówieśników, zaczęła raczkować jak miała troche ponad 9 miesięcy, pierwszy raz usiadła sama jak miała 9,5 miesiąca, a po raz pierwszy stanęła jak miała 10, w ciągu niespęłna miesiąca poczyniła ogromne postępy w rozwoju ruchowym i jestem z niej baaaaaaaaaaaardzo dumna:-)

Dawno mnie tu nie było, więc nadrabiam i przekazuję nowości :)

Filipek robi ładnie i mówi papa, jak ktoś wychodzi, teściowa mówi, że jak zbliża się czas mojego lub Marcina powrotu z pracy i mówi, że zaraz przyjedzie mama lub tata to albo patrzy się w kierunku drzwi albo raczkuje tam w szybkim tempie :)
Jak powie mu się: "gdzie jest piłeczka/ lokomotywa (książeczka)/skrzypki/autko to szuka, idzie i przynosi :) lub rzuca piłeczką. Właśnie nauczył się rzucać piłeczką. Albo przynosi jeżyka Borysa (zabawkę naszego pieska) i też mu rzuca :)
Umie pokazać na misiu/maskotce gdzie ma oczka i nosek :)
Nauczył się mówić lampa, tylko po swojemu oczywiście, nie umie za bardzo powiedzieć "l", więc mówi coś na kształt "bampa" :)
Stał się ostrożny kiedy jest np. na łóżku i podchodzi do brzegu to kładzie się patrzy w dół i mówi "bach", tak samo jak zrzuci coś na ziemię :)
Ma już kilka książeczek i szybko uczy się co w nich jest, np. dziś kupiliśmy mu książeczkę ze zwierzątkami, pooglądaliśmy ją i za chwilę mówię: "a gdzie kotek kici, kici, miau, miau", a Filipek poszukał i otworzył na stronie, gdzie był kotek :)
Strasznie to jest słodkie jak codziennie umie coraz więcej :)

Tylko szkoda, że nadal słowo "mama" nie przechodzi mu przez usta :D

u nas kroluje slowo BAB moja mama chodzi za emi i mowi baba a emi bab tak ucina szybko i glośno a my zasmiewamy sie do lez

no to gratulacje dla FILIPKA, JAGODKI i EMI za kolejne postepy!! :-)

Bartus potrafi tez sam trzymac butelke z herbatka, z kubeczka tez pije sam choc niechetnie bo to trudniejsze ;-)

Catherinka - jestem pod wrażeniem umiejętności Filipka! Uściski dla niego! Jaś tylu cudów jeszcze nie potrafi. Ale ostatnio też pokazuje u misia oczko.

Gratulacje dla małych spryciarzy;-)
Zosia nadal nie staje na nóżki, nawet jak ją sama stawiam to nie ustoi ani sekundy( nie wiem , czy Wam pisałam już o tym , w każdym razie sprawdzony rehabilitant poradził nam nie przyspieszać tego procesu, bo efektem tego będą koślawe kolanka i płaskostopie, mamy czekać aż sama do tego dojdzie, wg niego może to potrwać jeszcze nawet kilka miesięcy. Natomiast jak była w szpitalu to powiedzieli mi ,że ma wiotkie nóżki i może mieć jakąś chorobę mięśni, ale zrobili jej badania w tym kierunku i wyniki były w normie, za to ja się strachu najadłam wtedy co nie miara, bo gdyby się potwierdziły ich przypuszczenia , to Zosia by wcale nie stała i nie chodziła, tfu tfu),
za to raczkuje w zawrotnym tempie, bawi się ze szczeniaczkiem-uczniaczkiem, a jak włączy sobie jakąś piosenkę , to zaczyna tańczyć na siedząco rytmicznie machając rączkami, głowką i kręcąc się na boczki, potrafi też rozpoznać królika, misia, traktorek, pieska(jak widzi pieska to zamiast chau chau woła ham ham:-D ), oczywiście rozdaje soczyste buziaki całej rodzince, no i walczy z Kazikiem o jego zabawki, w ogóle starsznie go kocha i wszędzie za nim raczkuje.

gratulacje dla wszystkich dzieci. A propo wymawiania mama i tata wiecie że jakiej płci dziecko pierwsze słowo wymówi takiej będzie kolejny potomek??? np. jak mówi dziecko mama albo baba to kolejnym dzidziem będzie dziewczynka. Słyszałyście o tym bo ja dziś po raz 1 o tym usłyszałam.

reklama
Do góry