reklama
Patrysia ostatnio bierze książeczki i nam czyta.Śpiewa piosenki,jak tylko usłyszy je w telewizji.Ogólnie więcej juz mówi.Na siebie woła niunia.
Często jej mówi ,że tata pojechał na ryby.Próbuje ją nauczyć ,żeby powiedziała min.ryba,pati,but.Za któryms razem mówie to niej ryba a ona tata. I juz dziecko wie i umie płączyć tate z rybami.
Często jej mówi ,że tata pojechał na ryby.Próbuje ją nauczyć ,żeby powiedziała min.ryba,pati,but.Za któryms razem mówie to niej ryba a ona tata. I juz dziecko wie i umie płączyć tate z rybami.
Filip nadal nie chce mówić po "naszemu" a po "swojemu" gada jak opętany aż nie raz się popluje. Chociaż jest parę słów, które można już zrozumieć:
mamuśśś - mamusia
tutuśśś - tatuś
pajki - Spajki (to jest imię psa) i teraz każdy pies to "pajki" albo "aułałał" choć to rzadziej.
jest - jest
ijo ijo - pojazd na sygnale np. karetka.
totuuu? - kto kto?
Włazi wszędzie, a najlepiej mu pasuje na stół. Wczoraj moja mama zostawiła swoją kosmetyczkę na stole i chwila nie uwagi a Filip się pomalował.
Dość sprawnie chodzi po schodach trzymany za jedną rękę, i potrafi sam jak ma się czegoś przytrzymać a jak nie to wchodzi na czworaka schodzi też w ten sposób ale tyłem.
mamuśśś - mamusia
tutuśśś - tatuś
pajki - Spajki (to jest imię psa) i teraz każdy pies to "pajki" albo "aułałał" choć to rzadziej.
jest - jest
ijo ijo - pojazd na sygnale np. karetka.
totuuu? - kto kto?
Włazi wszędzie, a najlepiej mu pasuje na stół. Wczoraj moja mama zostawiła swoją kosmetyczkę na stole i chwila nie uwagi a Filip się pomalował.
Dość sprawnie chodzi po schodach trzymany za jedną rękę, i potrafi sam jak ma się czegoś przytrzymać a jak nie to wchodzi na czworaka schodzi też w ten sposób ale tyłem.
agutkaZG
<3 Zuzia <3 Kubuś <3
Gratulacje dla wszystkich postępkowiczów!!! :-) A jeszcze niedawno tylko jedliście,kupaliście i spaliście... ;-) :-)
Zuzia ma już bardzo dużo słówek w swoim "słowniczku". ;-)
Najlepiej,że mało kiedy mówi do mnie "Mama". Woli "Aga".
Jednego tylko nie rozumiem... Od dawien dawna,Moja Córcia na zegarek mówi "koli". Nie wiem,co jedno słowo z drugim ma wspólnego.
A dzisiaj na ogródku w pewnym momencie Zuzinka zaczęła biegać w koszulce i samych majtoszkach - bez pieluchy. Sadzałam Ją na nocnik,ale Ona za nic w świecie nie chciała zrobić na niego siusiu. Siedziała po 30sekund,co i tak dla Niej jest rekordem ,no i zaraz wstawała i dalej sobie biegała. W domu,oczywiście,nasiurkała na podłogę w łazience - dobrze,że na płytki,a nie np. na dywan w pokoju. Ale tak,czy inaczej,na dworku wytrzymała 2 godziny i 45 minut bez siusiania!!! Jaki uparciuszek,hehe. ;-) Tak mocno ściskała pupkę,żeby tylko żadna kropelka nie poleciała do nocniczka.
Zuzia ma już bardzo dużo słówek w swoim "słowniczku". ;-)
Najlepiej,że mało kiedy mówi do mnie "Mama". Woli "Aga".
Jednego tylko nie rozumiem... Od dawien dawna,Moja Córcia na zegarek mówi "koli". Nie wiem,co jedno słowo z drugim ma wspólnego.
A dzisiaj na ogródku w pewnym momencie Zuzinka zaczęła biegać w koszulce i samych majtoszkach - bez pieluchy. Sadzałam Ją na nocnik,ale Ona za nic w świecie nie chciała zrobić na niego siusiu. Siedziała po 30sekund,co i tak dla Niej jest rekordem ,no i zaraz wstawała i dalej sobie biegała. W domu,oczywiście,nasiurkała na podłogę w łazience - dobrze,że na płytki,a nie np. na dywan w pokoju. Ale tak,czy inaczej,na dworku wytrzymała 2 godziny i 45 minut bez siusiania!!! Jaki uparciuszek,hehe. ;-) Tak mocno ściskała pupkę,żeby tylko żadna kropelka nie poleciała do nocniczka.
Mocne mięsnie ma.
Noja dziś stęka więc posadziłąm ja na nocnik.Zawsze jak zrobi to zaraz wstaje,odwraca się zeby sprawdzic czy na pewno tam jest.Dzis takze wstałą z wielkim ropędem i odeszła kawałek.Patrze w nocniku tycia kupka.Rozglądam się a resta na książeczce i małą jeszcze jeszcze zdeptała.Niewiedziałam płąkać czy smiać się.Kupka niezdążyłą wleciec do nocniczka.
Ostatnio spodobało sie jej chodzi po domku i woła "mami" i czeka czy sie odezwe albo spojrze na nią,jeśli nie to znowu"mami".
Noja dziś stęka więc posadziłąm ja na nocnik.Zawsze jak zrobi to zaraz wstaje,odwraca się zeby sprawdzic czy na pewno tam jest.Dzis takze wstałą z wielkim ropędem i odeszła kawałek.Patrze w nocniku tycia kupka.Rozglądam się a resta na książeczce i małą jeszcze jeszcze zdeptała.Niewiedziałam płąkać czy smiać się.Kupka niezdążyłą wleciec do nocniczka.
Ostatnio spodobało sie jej chodzi po domku i woła "mami" i czeka czy sie odezwe albo spojrze na nią,jeśli nie to znowu"mami".
magda1978
Fanka BB :)
U nas gadania z każdym dniem jest coraz więcej, ostatnio pojawiło się:
dziadzio tadzio
ciapcia siesia (babcia wiesia)
adam i ania (rodzice chrześni Oli)
brawo
ziaba (żaba)
auto
cześć
ciocia i na pewno wiele innych których w tej chwili nie pamiętam
Rozumie już absolutnie wszystko, można się bez problemu dogadać:-)
dziadzio tadzio
ciapcia siesia (babcia wiesia)
adam i ania (rodzice chrześni Oli)
brawo
ziaba (żaba)
auto
cześć
ciocia i na pewno wiele innych których w tej chwili nie pamiętam
Rozumie już absolutnie wszystko, można się bez problemu dogadać:-)
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
u nas też coraz więcej słów:
ziaba-żaba
dobla dobla
halo kto to
to ja Pszemi
mama Ania
tata Manieee
Asia
okej
do klepu- do sklepu
do zioo- zioo mówi też na swoje zwierzątka
no i nieustanna chęć robienia wszystkiego sam, nawet ubierania
agutkaZG
<3 Zuzia <3 Kubuś <3
Byłyśmy we wtorek u Mojej Przyjaciółki (70km od ZG - jechałyśmy ciuchcią) i przy okazji poszłyśmy sobie nad pobliskie jeziorko. Zuzia,oczywiście,od razu wskoczyła do wody. Nagle patrzymy,a Moje Dzieciątko układa się we wodzie na brzuszku,podpiera się rączkami,podnosi nóżki do góry i zaczyna nimi machać - chyba sobie kombinowała,jak tu zacząć płynąć.
W środę napompowałam basen u Nas na ogródku - taki 2m x 3m. Zuzia,jak siedziała w nim,to miała wody po samą szyjkę. Nagle patrzę,a Zozolek robi identycznie,jak dzień wcześniej nad jeziorkiem. Ojjj,coś czuję,że Zuzik szybko nauczy się pływać,skoro już teraz jest z Niej taka kombinatorka.
W środę napompowałam basen u Nas na ogródku - taki 2m x 3m. Zuzia,jak siedziała w nim,to miała wody po samą szyjkę. Nagle patrzę,a Zozolek robi identycznie,jak dzień wcześniej nad jeziorkiem. Ojjj,coś czuję,że Zuzik szybko nauczy się pływać,skoro już teraz jest z Niej taka kombinatorka.
No nie źle Aguś Zuzia to jest dopiero spryciula :-)
Aniu to masz w domciu małą gadułkę
Madziu jestem pod wrazeniem "dziadzio tadzio" to przeciez jest trudne
W mówieniu odnosimy coraz to wieksze sukcesy, Michas ma kilkanascie nowych trudnych i łatwiejszych słów w słowniczku, oto kilka z nich:
"dźinsi" -dżinsy
"ścienście" -szczęście
"ciaścio" -ciastko
"loly" -lody
"ziesi" -dzieci
"cies" -cześć
"siusiu" -siusiu
Dżinsy i szczęście to nasz popisowy numer :-) Mały łączy wyrazy np. "baba nie ma", "ciascio daj"
A co do innych postępów to mały od wczoraj już kilka razy zawołał "siusiu" i jak go posadziłam za kazdym razem zrobił Bałam się że po nocy zapomni, ale rano znów mu się udało
Aniu to masz w domciu małą gadułkę
Madziu jestem pod wrazeniem "dziadzio tadzio" to przeciez jest trudne
W mówieniu odnosimy coraz to wieksze sukcesy, Michas ma kilkanascie nowych trudnych i łatwiejszych słów w słowniczku, oto kilka z nich:
"dźinsi" -dżinsy
"ścienście" -szczęście
"ciaścio" -ciastko
"loly" -lody
"ziesi" -dzieci
"cies" -cześć
"siusiu" -siusiu
Dżinsy i szczęście to nasz popisowy numer :-) Mały łączy wyrazy np. "baba nie ma", "ciascio daj"
A co do innych postępów to mały od wczoraj już kilka razy zawołał "siusiu" i jak go posadziłam za kazdym razem zrobił Bałam się że po nocy zapomni, ale rano znów mu się udało
reklama
uleeczka
Wrześniowe mamy'07 Wrześniowe mamy'06
Jestem pelna podziwu jak czytam ze wasze dzici juz tyle mowia i rozumieja
Wiktoia to prawie nic nie mowi po spojemu o nie da sie zrozumiec he mama tata daj tu am tyle co umie powiedziec a i ajk widzi pieska to aułł a tak wiecej
Bartus nie dlugo bedzie wiecej mowil
umie powiedziec baba tata daj i aj cia duzo rozumie jak sie do niego mowi wiecej niz wiktoria a rok roznicy jest!!
Wiktoia to prawie nic nie mowi po spojemu o nie da sie zrozumiec he mama tata daj tu am tyle co umie powiedziec a i ajk widzi pieska to aułł a tak wiecej
Bartus nie dlugo bedzie wiecej mowil
umie powiedziec baba tata daj i aj cia duzo rozumie jak sie do niego mowi wiecej niz wiktoria a rok roznicy jest!!
Podziel się: