reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Postepy Naszych Dzieciatek. :-D

Czas pochwalić moją Gwizadkę:)ja najbardziej się cieszę z umiejętności mowy NAtalki, fajnie bo przychodzi jej to z łatwością:-)można już się dogadać...
ciężko mi wymieniać ale przykładowo: daj mi.., nie, nie, ciocia,ciesc, am am, bibi, mama-tata- baba-ciocia..pokazuje na zdjeciach, halooo, bach..
Ustawia nam psa, jak się przewróci to idzie i po swojemu krzyczy na rzecz , która jej przeszkadza mówiąc nie nie nie!!Pokazuje częsci ciała, uwielbia książeczki i pokazywanie obrazków. Smiga z prędkością błyskawicy ale dzielnie daje rączki jeżeli już musi:-D. A i lubi bawić się w dom:)hiaihaih wtedy ja jestem dzieckiem , udaję , że płacze a Mała się mną zajmuje:cool2:i tak o...
UWażam, że fajny czas mają teraz nasze Skarby:-D

reklama
Wojtuś powoli zaczyna samodzielnie stawiać kroczki,ale jest w tym bardzo nieśmiały... zrobi ich kilka i wystarczy:baffled: i tak każdego dnia,ale już się tym nie zamartwiam.
Poza tym robi hura krzycząc ojojo!!! sam naśladuje indianina, mów dam(daj),pokazuje no-no-no paluszkiem jak zrobi coś czego nie powinien,naśladuje kapanie deszczyku,mówi mniam,am i całe mnóstwo słów w swoim własnym języku.

Moja przeważnie mówi w swoim języku.
Dziewczynki wasze dzieciaczki maja ładne postępy.Moja chwilow sie zatrzymała.:-(

Moja chwilow sie zatrzymała.:-(

Nic się nie martw, jak Pati wystartuje po tym zatrzymaniu to wtedy zobaczysz :-);-):-D

Michaś dziś rano powiedział "baja", więc zapytałam czy włączyć bajki a on "tja" :-)
Mówi parę słów na "k":
"keki" -kredki,
"katy" -kwiaty
"kaka"-kaczka
ale też inne np: "tita" -tiktak (zegar)

Jest bardzo pomocny, kurze zawsze ze mną wyciera-musi mieć swoją ściereczkę. Ja wyjmuje pranie z kosza, a Michaś wkłada sam do pralki, jak już włoży to zamyka drzwiczki od pralki, idzie do szafki z proszkiem do prania, gdy ja już wsypie proszek i wleje płynu to Michaś naciska przyciski na pralce, żeby ją włączyć :-). Potem wiesza ze mną pranie.

Moja pociecha, mój pomocnik kochany :-)

Pati znowu zaczeła mówić mama.:tak::-)Dziś wyjełam odkurzać,zeby posprzatać,a ona wzieła rurę i chodziła z nią jakby odkurzała.Zaczełam ją uczyć(wiem troche póżno,ale nikt mi w tym niepomagał),że jak wyrzuci ubranka z szafki,zabawki na podłoge to musi włożyć je spawrotem.Niestety musze używac przy tym podniesionego głosu:-(,a nielubie na nia krzyczec.:no:Na szczęście słucha mnie,więc może niedługo bezemnie już je schowa.

Zuzia jadla dzis podwieczorek,a ja sie Jej pytam:
"Zuzia,co masz w buzi?"
A Ona otwiera dziubka i pokazuje paluszkiem srodek i mowi "Am!". :-D
Kumatek Maly - coraz wiecej rozumie,co sie do Niej mowi,albo o co sie pyta! :-D :tak: :-D

No,a od 2ch dni podchodzi do okien/balkonu i machajac dlonia mowi "Kap kap!". :-D Oznacza,to,oczywiscie,ze deszczyk kapie na dworku. :-p :-D

U Maciejka są duże postępy, szczególnie w mówieniu. Naprawdę można sie z nim niezłe dogadać, bo zna dużo slow, a tych co nie zna to zaraz łapie. Moja mama mówi na swego wnusia, ze jest to mała papuga. Mówi: mama, mamy, mamo(i wie kiedy odmienić odpowiednio), tata, taty, tato, baba, baby, dziadzio,buła(bułka), szynsza(szynka-ostatnio ulubiony smakołyk Macia), sok, pi(pic), toba(torba), jabo(jabłko), pan, pani, wienia(dowidzenia-jak wychodzimy ze sklepu to powtarza po mnie, śmiesznie to brzmi u takiego szkraba), tam, tu, daj, mi, panie(pranie), pampi(pampers), papi(papier toaletowy), anko(kolanko), oga(noga), ety(piety). Jak jest głodny i chce jeść to mówi: mniam, jak go coś boli to mówi: ała i pokazuje co boli. Jak chce pisać to mówi: pisiu.Hmm, duzo tego, i tak w tej chwili nie pamiętam wszystkiego. Jak chce czytać bajkę to mówi: czita. A jak spytam co chcesz czytać, to mówi: bambo, bo jego ulubioną bajką jest bajeczka o murzynku Bambo a druga o pociągu. No i naśladuje zwierzątka. Pies to hauhau, kot miał, krówka muuu, a konik ichaaachaaa.
Sprzątać ze mną nadal lubi, odkurzanie i ścieranie kurzy najbardziej, pranie nadal wsadza do pralki i pomaga wieszać. Nie lubi sprzątać swoich zabawek i nie mogę go tego nauczyć :( .Lubi tanczyc-wtedy aż prawie kuca, albo kreci sie dookoła, i na łóżku wygłupia sie podskakując do góry bo wyczaił, ze są sprężyny. Niestety nadal pije z butelki, bo z niekapka nie potrafi i nie chce sie nauczyć, a z kubeczka za bardzo rozlewa.

Royanko jestem pod wrażeniem, ale masz gadułę w domku :-):tak:

Mój dopiero zaczyna coś więcej mówic, dziś mu się udało "tsi", gdy mama liczyła mu ile ma mandarynek w wiadereczku, powtórzył za nią "trzy"-"tsi". Ostatnio coraz częściej cos powtórzy :tak:

reklama
Do góry