reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Charlotte21 ja terax sie douczam doksztalcam i probuję duagnozowac nie mam doświadczenia ale znalazlam listę z lekarzami zajmującymi się problemem z podzialem na wijewodztwa czesc z nich sprawdzilam z forum i na wlasna rekw i mysle ze jest dobra
Sama sklaniam sie do wizyty w krakowie zamiast do pani Janosz skoro trzeba bedzie ja zmieniac
Jeśli myślisz o Przybicieniu, ja się z nim nie mogłam umówić , bo terminy miał koszmarne, ale trafiłam do tej kliniki, w której macierzyństwo o Pani doktor Szczerby. Nie wiem, na ile jest w stanie leczyć niepłodność, bo przed pierwszą wizytą zaszłam w ciąże, ale babka jest świetna, prowadziła moją ciąże, nie było problemu z kontaktem z nią, bardzo empatyczna i dobra specjalistka. Ludzie ją polecają. Ja mam zdanie takie, że młodsi często bardziej się starają. Natomiast jak poczytasz o Przybicieniu to wraz ze sławą i wiekiem, bywa różnie u niego.

Jednak Ty nie masz póki co problemu z niepłodnością, po prostu raz poroniłaś, nie znasz jeszcze wyników i potrzebujesz, by ktoś poprowadził Twoją kolejną ciążę i zlecił odpowiednie badania. Ja zdecydowałam, że w kolejnej ciąży (a mam nadzieję, że już za miesiąc) nie chcę jeździć aż do Krakowa, bo to jednak męczące, chcę by prowadził ją ktoś blisko mnie, a wszytko będę konsultowała z docentem Cnotą (niestety mam daleko, przyjmuje w moich rodzinnych okolicach), w tym wyniki aktualnych badań. To dzięki niemu zaszłam w ciążę. On jest świetnym specjalistą. Ufam mu. Jest ordynatorem na Goduli. Co najważniejsze moja przyjaciółka z nim pracuje (jest neonatologiem) i uważa, że jest rewelacyjnym specjalistą. Oczywiście jeśli będzie potrzebna inseminacja czy invitro on Cię odeśle do kogoś innego, ale wątpię.

@Charlotte21 bardzo sie z Tobą cieszę, byłam przekonana, że będzie dobrze. Ten stres tez mógł wpłynąć na krwawienia.

reklama
Jeśli myślisz o Przybicieniu, ja się z nim nie mogłam umówić , bo terminy miał koszmarne, ale trafiłam do tej kliniki, w której macierzyństwo o Pani doktor Szczerby. Nie wiem, na ile jest w stanie leczyć niepłodność, bo przed pierwszą wizytą zaszłam w ciąże, ale babka jest świetna, prowadziła moją ciąże, nie było problemu z kontaktem z nią, bardzo empatyczna i dobra specjalistka. Ludzie ją polecają. Ja mam zdanie takie, że młodsi często bardziej się starają. Natomiast jak poczytasz o Przybicieniu to wraz ze sławą i wiekiem, bywa różnie u niego.

Jednak Ty nie masz póki co problemu z niepłodnością, po prostu raz poroniłaś, nie znasz jeszcze wyników i potrzebujesz, by ktoś poprowadził Twoją kolejną ciążę i zlecił odpowiednie badania. Ja zdecydowałam, że w kolejnej ciąży (a mam nadzieję, że już za miesiąc) nie chcę jeździć aż do Krakowa, bo to jednak męczące, chcę by prowadził ją ktoś blisko mnie, a wszytko będę konsultowała z docentem Cnotą (niestety mam daleko, przyjmuje w moich rodzinnych okolicach), w tym wyniki aktualnych badań. To dzięki niemu zaszłam w ciążę. On jest świetnym specjalistą. Ufam mu. Jest ordynatorem na Goduli. Co najważniejsze moja przyjaciółka z nim pracuje (jest neonatologiem) i uważa, że jest rewelacyjnym specjalistą. Oczywiście jeśli będzie potrzebna inseminacja czy invitro on Cię odeśle do kogoś innego, ale wątpię.

@Charlotte21 bardzo sie z Tobą cieszę, byłam przekonana, że będzie dobrze. Ten stres tez mógł wpłynąć na krwawienia.

@szkala bardzo dziękuję za odpowiedź to już moje 3 poronienie po 2 ciąży 2016 7 tc mogło być spowodowane ciężkim porodem w 2015 potem 2018 puste jaja płodowe (nie brałam żadnych leków) 2019. 10 .17 na prenatalnych okazalo się ze maluch ma wielowadzie ( megacystis, kardiomegalia i przepuklina) zatrzymało się serce w dniu biopsji kosmówki ( bralam juz acard/duphaston/clexane).
Mój ginekolog poprowadzi ciąże z kazdymi wytycznymi ale chcialabym wiedziec co sie dzieje stad uwazam ze powinnam pojsc do genetyka ( jutro zalatwiam skierowanie na nfz) i tu chcialam wlasnie pojsc do rudy do Gouduli o immunologu myslalam o Sydorze ale on tez w krakowie zreszta nie odopisuje ale mysle ze Dr Janosz wie jakie badania zlecic w kwestii zespolu antyfosfolipidowego. Rozwazam tez zmiane na jakiegos innego specjaliste tylko chcialabym jak najblizej bielska tez nie widze tej jazdy.
Sorki za wywód ale jestem w jakiejś matni teraz

@szkala bardzo dziękuję za odpowiedź to już moje 3 poronienie po 2 ciąży 2016 7 tc mogło być spowodowane ciężkim porodem w 2015 potem 2018 puste jaja płodowe (nie brałam żadnych leków) 2019. 10 .17 na prenatalnych okazalo się ze maluch ma wielowadzie ( megacystis, kardiomegalia i przepuklina) zatrzymało się serce w dniu biopsji kosmówki ( bralam juz acard/duphaston/clexane).
Mój ginekolog poprowadzi ciąże z kazdymi wytycznymi ale chcialabym wiedziec co sie dzieje stad uwazam ze powinnam pojsc do genetyka ( jutro zalatwiam skierowanie na nfz) i tu chcialam wlasnie pojsc do rudy do Gouduli o immunologu myslalam o Sydorze ale on tez w krakowie zreszta nie odopisuje ale mysle ze Dr Janosz wie jakie badania zlecic w kwestii zespolu antyfosfolipidowego. Rozwazam tez zmiane na jakiegos innego specjaliste tylko chcialabym jak najblizej bielska tez nie widze tej jazdy.
Sorki za wywód ale jestem w jakiejś matni teraz

Spoko, rozumiem Cię. Rozumiem Cię również z tym blisko, szczególnie, ze w zaawansowanej ciąży to jest masakra. Jeśli myślimy o tej samej poradni genetycznej na Goduli to ponoć jest bardzo dobra. Ale ta moja koleżanka pisała, ze według większości w kraju najlepszy jest dr Pyrkosz. On przyjmował na Śląsku, a teraz w Rzeszowie... Świetny jest podobno ten ośrodek w Łodzi, jeśli chodzi o immunologie. Tutaj wiele dziewczyn korzystało - z tych pierwszych lat forum. Mnie go tez jakiś lekarz polecał. Wszystko to niestety gdybanie.

Genetyk na NFZ to chyba będzie trudna sprawa...
Podstawowe badania na zespół antyfosfolipidowy ona Ci zleci bez problemu, także te genetyczne i najważniejsze immunologiczne.

@Mi80 ja robiłam badania kardiotypów w Rudzie Śląskiej. Genom. Ja akurat mam mieszane uczucia. Ale może trafiłam na trudny czas i sporo badań, albo byłam przyzwyczajona, że idąc prywatnie dzieje się to szybciej. Badania kardiotypów trwało łącznie 3 miesiące u mnie. Może było by krócej, gdyby nie pomyłka księgowej z ubezpieczeniem zdrowotnym. Jak chciała się umówić na wizytę to dzwoniłam przez 3 dni jednym ciągiem i nikt nie odbierał ;/ ale się denerwowałam wtedy. Pani doktor która nas przyjmowałam kazała wypełnić papierki, pójść na krew i spotkać się przy wynikach. Wizyta trwała może 5 minut. Ale faktycznie miała ona tylko powiedzieć nam o kardiotypach nic więcej. Więc mam takie mieszane uczucia, bo nie byłam z probelem ugenetyka. Ale i ta Pani genetyk u której byliśmy z mężem i genetyk, który ze mną miał telefoniczną konsultację po zrobieniu gadań genetycznych osostniego poronienia, to oboje twierdzili, że moje PAI-1 nie jest nawet wskazaniem do Acardu. Dlatego dziękuję Bogu, że trafiłam na dr Janosz, która mi leki przepisała :)
Także widzisz, różne opinie, bo różne historie. Ale z tego formum mogę wznioskować, że więcej jest pozytywnych opini. :)

Chodzi o czas oczekiwaniami wizytę. Dziewczyny tutaj piszą, że np. w Krakowie wizyta jest za 2 lata.
Ah rozumiem. Tak, czas jest długi. ja w Łodzi czekałam kilka miesięcy. Ale kariotypy wyszły prawidłowe, więc ok. Tam tez mi wyszła mutacja MTHFR. Warto podzwonić po różnych klinikach. Ja do Łodzi mam spory kawał,ale to trzeba od razu założyć,że do specjalistów trzeba jeździć czasami po kilkaset km. Do Łodzi do immunologa to i z Berlina przyjeżdżała @Nadja_n :)
@ovli22 kiedy masz wizytę?

reklama
Dziewczyny a czy jak umówię się prywatnie do genetyka to badanie kariotypow mam tez na nfz?? Czy musi byc od poczatku skierowanie od lekarza na nfz??
Dobre pytanie :) Po drugim poronieniu przysługuje Ci badanie kardiotypów na NFZ. I wydaje mi się, że będzie to zależało od lekarza. Ja tak miałam z prenatalnymi. Umówiłam się prywatnie bo nie wiedziałam, że ze względu na poprzednią wade genetycza przysługjują mi darmowe i jak się o tym dowiedziałam to powiedzieli abym przyszłam na prywatną wizytę ale za nią nie będę płaciła. Może będzie ktoś tak uprzejmy, że zapłacisz za wizytę a za badania już nie. Ale musi mieć podpis z NFZ. :)

Do góry