reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Pilades gratulacje tak wysokiej ciąży po tylu nieudanych. Apropos Gluckophage - do kiedy brałaś i w jakiej dawce. Męczy mnie ten temat i boję się odstawić, a gin koło 14 tc już definitywnie każe. Czyli za około tydzien.....
Dzięki.Jerzakowa planowała mi go odstawić w 16 tc. W 12 tc miałam obciążenie glukozą, wynik mialam w normie: 88/133/97 ale jej sie nie podobała ta wartość po godzinie i powiedziała, że narazie nie odstawiamy.
W 24 tc zrobiłam kolejne obciążenje wyszło 86/90/92 ale nadal mi nie chciała odstawic (czego ja zupelnie nie rozumiałam, przed ciążą straszyła mnie tym glucophage, kazała podpisywaćoświadczenie, że sie zgadzam). Potem przestałam do niej chodzic. Poszłam do diabetologa, powiedziała, że ona nie ma nic przeciwko prowadzeniu ciąży na metforminie ale tylko tyle ile jest to konieczne, według niej ok 12 tc. Jeżeli na któryms etapie ciąży wychodzi cukrzyca, należy i tak metformine odtsawic na rzecz insuliny. Ostatecznie odstawiłam w 28 tc. Ja brałam 1 tabletke, w ramach odstawienia przez tydzień brałam po pół. Po jakimś czasie zrobiłam glukoze na czczo i było ok.
A u Ciebie który tydzień?

reklama
@Porzeczka1234

Gratuluje Ci :) Czy to Twoje pierwsze dziecko?
Możesz napisać w którym dokładnie tygodniu i dniu miałas cesarke?
Dopytuje o acard bo moja medicoverowa lekarka uparła sie żeby odstawić w skonczonym 34 tc a mi sie wydaje właśnie że to ok 2 tygodnie za wcześnie.
Jeszcze nie wiem jak będe rodzić. Miałam przy pierwszym porodzie rozlegle pękniecie krocza i moge miec cc, ale nie wiem czy chce... :/[/QUOTE]

Ostatnia edycja:
@Porzeczka1234

Dopytuje o acard bo moja medicoverowa lekarka uparła sie żeby odstawić w skonczonym 34 tc a mi sie wydaje właśnie że to ok 2 tygodnie za wcześnie.
Jeszcze nie wiem jak będe rodzić. Miałam przy pierwszym porodzie rozlegle pękniecie krocza i moge miec cc, ale nie wiem czy chce... :/
[/QUOTE]

Cc dokładnie w 38 tygodniu Zosia 3200 nie było przeciwwskazań do zakończenia ciąży donoszona ja byłam zadowolona bo stres ogromny zresztą sama pewnie wiesz, że każdy dzień wlecze się niemiłosiernie. 3 ciąża 2 aniołki i Zosieńka nasz cud!

@Porzeczka1234

Jeszcze nie wiem jak będe rodzić. Miałam przy pierwszym porodzie rozlegle pękniecie krocza i moge miec cc, ale nie wiem czy chce... :/
[/QUOTE]Nie bój się. Dużo lekarzy każe odstawić acard po skończonym 34 tygodniu. Ja bralam tydzień dłużej ale tylko dlatego że chciałam wybrać opakowanie do końca. Moja ciąża zakończyła się też cc. A heparyne dostawałam jeszcze dzień przed.

reklama
@Pilades
Czy przed ciążą robiłaś badanie allo mlr?
Nie robiłam. Ale miałam na swojej liście do zrobienia. W lutym byłam zapisana do Malinowskiego, ale w styczniu udało sie z ciążą to zostałam przy tym co wymyśliła Jerzakowa.
Cała ta immunologia to dla mnie wiedza tajemna. Miałam zrobione tylko subpopulacje limfocytów i komorki NK w Invicta. Komorek NK mialam za mało (ale to chyba lepiej niż za dużo). Jerzak to olała.

Do góry