reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@dżoasia Sorki za wścibskie pytanie, jakie masz AMH? Pisałaś, że chyba będzie hiperstymulacja, jestem ciekawa jakie masz dawki leków i ile jajeczek naprodukowałaś? :D
Kochana amh chyba w moim przypadku jest nieistotne :p
W pierwszej procedurze - rok temu w maju - miałam 5,26. Protokół długi, mensinorm 150 + ovaleap 100 (potem zwiększony na 125) + gonapeptyl. Stymulacja 12 dni, 9 jajek z czego 7 ładnych dojrzałych nadających się do zapłodnienia.
Teraz przed drugą procedurą amh spadło na 3,64 (czyli w sumie jebło, bo inaczej tego nie można określić - jedna stymulacja i chyba 3 owulacje w ciągu tego roku). Protokół krótki, menopur 225, ale po 5 dniach były marne efekty - jajka sie pojawiły ale bardzo malutkie, leki zmienione na menopur 150 + gonal 150 i po 3 dniach jajca nabrały mocy, wczoraj były już ok 15mm już, więc dołożono cetrotide. Na pytanie ile ich rośnie usłyszałam: "dużo" - w mojej klinice liczą i mierzą chyba dopiero w dniu ustalenia punkcji, wczoraj miałam tylko jedno zmierzone. No i pytałam doktorka czy spodziewać sie hiperki - po jego minie widziałam, że tak. Na moje oko z tego co widziałam na monitorku to tak co najmniej po 10 jajek w każdym jajniku jest. Z tym, że póki co czuje się bardzo ok, nic mi sie nie dzieje, nic nie boli itp.
A ty będziesz podchodzić pierwszy raz?

Kochana amh chyba w moim przypadku jest nieistotne :p
W pierwszej procedurze - rok temu w maju - miałam 5,26. Protokół długi, mensinorm 150 + ovaleap 100 (potem zwiększony na 125) + gonapeptyl. Stymulacja 12 dni, 9 jajek z czego 7 ładnych dojrzałych nadających się do zapłodnienia.
Teraz przed drugą procedurą amh spadło na 3,64 (czyli w sumie jebło, bo inaczej tego nie można określić - jedna stymulacja i chyba 3 owulacje w ciągu tego roku). Protokół krótki, menopur 225, ale po 5 dniach były marne efekty - jajka sie pojawiły ale bardzo malutkie, leki zmienione na menopur 150 + gonal 150 i po 3 dniach jajca nabrały mocy, wczoraj były już ok 15mm już, więc dołożono cetrotide. Na pytanie ile ich rośnie usłyszałam: "dużo" - w mojej klinice liczą i mierzą chyba dopiero w dniu ustalenia punkcji, wczoraj miałam tylko jedno zmierzone. No i pytałam doktorka czy spodziewać sie hiperki - po jego minie widziałam, że tak. Na moje oko z tego co widziałam na monitorku to tak co najmniej po 10 jajek w każdym jajniku jest. Z tym, że póki co czuje się bardzo ok, nic mi sie nie dzieje, nic nie boli itp.
A ty będziesz podchodzić pierwszy raz?

Nie pierwszy, 4 niestety. Tzn drugi w przypadku drugiego dziecka. Tak z ciekawości pytam, bo w zeszłym roku miałam 150 gonalu i naprodukowałam 40 jajec :p No, jak widać nic mi to nie dało. Ogólnie czasem sobie podczytam wątek o IVF, ale nie macie tam podanych dawek, więc nic mi pewne rzeczy nie mówią.

@anna_kat masz jeszcze encorton - wszystkie te leki maja wyciszyć nasz układ immuno żeby nie
odrzucał zarodka- jedne sa słabsze drugie mocniejsze na pewno dobierane na podstawie wyników badań
@Marthi Maliny w ogóle nie interesuje dzień cyklu w którym robimy te badania - aczkolwiek na logikę ta druga polowa wydaje się sensowna bo wtedy też jest zapłodnienie.
Ja wiem że chciałabyś to wszystko szybciej ja chodziłam do Maliny 8 miesiecy zanim mogłam się starać myślałam że zwariuje po drodze ale naprawdę warto na spokojnie przeprowadzić tą diagnostykę zrobić co dr każe i tym razem będzie inaczej.

Nie pierwszy, 4 niestety. Tzn drugi w przypadku drugiego dziecka. Tak z ciekawości pytam, bo w zeszłym roku miałam 150 gonalu i naprodukowałam 40 jajec :p No, jak widać nic mi to nie dało. Ogólnie czasem sobie podczytam wątek o IVF, ale nie macie tam podanych dawek, więc nic mi pewne rzeczy nie mówią.
kochana zawsze możesz zapytac - jest nas tam mnóstwo, zawsze ktoś coś pomoże :D Tylko pewnie nie nadążysz z czytaniem, czasem wracam z roboty a tam 45 stron :szok: :laugh2:
Właśnie zastanawiam się jakie teraz te moje jajca będą - tamtym razem miałam mało, ale w sam raz, bo załadniali 6 i mieliśmy 6 ładnych blastek, prawie z każdej była ciąża, a teraz się troche boję że pójdzie na ilość, a jakość będzie do d*py

Ostatnia edycja:
kochana zawsze możesz zapytac - jest nas tam mnóstwo, zawsze ktoś coś pomoże :D Tylko pewnie nie nadążysz z czytaniem, czasem wracam z roboty a tam 45 stron :szok: :laugh2:
Właśnie zastanawiam się jakie teraz te moje jajca będą - tamtym razem miałam mało, ale w sam raz, bo załadniali 6 i mieliśmy 6 ładnych blastek, prawie z każdej była ciąża, a teraz się troche boję że nie pójdzie na ilość, a jakość będzie do d*py
Nie wiem czy to tak jest. Ja wprawdzie ostatnio mialam polowe dojrzalych i z tego polowe zaplodnionych, na koncu zostalo 5 embrionow za to w przeciwieństwie do poprzednich IVF (gdzie nie mialam hiperstymulacji) wszystkie blastki byly piekne i kazda się zagniezdzila. Wiec, jak ma byc dobrze to będzie :) trzymam kciuki[emoji4]

Hej dziewczyny, oj dawno mnie tu nie bylo. Ucieklam z forum bo potrzebowalam wyciszenia bo temat ivf i immuno mnie przerosl. Ale mysle ze jestem gotowa na kolejna probe!
Ostatnie poronienie mialam w grudniu i po dlugim czasie kiedy robilam testy, widzialam duzo lekarzy, suplementowalam sie teraz jestem gotowa znow sie z tym zmierzyc! Mam nadzieje juz po raz ostatni.
Bede szla z leczeniem od Pasnika, ale najpierw 3 tygodnie immuno leczenia ktore mam zaczac zaraz po wakacjach!

Powiem szczerze ze mimo tego ze jestem gotowa to boje sie panicznie tego leczenia ale czytam rozne historie i jest duza szansa ze sie tym razem powiedzie! Wczesniej zadnych sterydow nie bralam!

Zobacz załącznik 880796
Witaj ponownie i trzymam kciuki za leczenie :)

Witam dziewczyny,
Czytam was od jakiś 3 miesięcy i nadszedł czas się przedstawić :)
Moja historia to 3 straty w I trymestrze i po licznych badaniach, szczepieniach u docenta Pasnika i zelaznym zestawie jestem w 25 tc. Odliczam każdy dzień i modlę się żeby tym razem się udało.
Czego wam wszystkim także życzę!
Czytając was zauważyłam, ze cześć jest przeciwna szczepieniom. Czy mogę spytać dlaczego? Powiem szczerze, ze nie szukałam informacji o skutkach ubocznych, bo już nie chciałam się sama kołować, ale teraz jestem ciekawa ...
Witaj o rozgość się u nas. Widze kilka nowych dziewczyn wiec polecam od razu wątek z naszymi badanuami i leczeniem

Kur....a....
Pochwaliłam dzień przed zachodem słońca :(

Napisałam do Synevo bo widziałam na jakiejś grupie, że niby APC zamknięte, że wstrzymane pobrania itd... A ja miałam jutro iść na IMK, LCT i CBA do Synevo.... i co? moje kurna szczęście jest nieocenione :((((((((((((((((

"Wykonanie testu CBA do 6.08 jest zawieszone ze względu na przerwę w pracy laboratorium, które wykonuje to badanie."

Dziewczyny, ja dostałam zalecenie od doc. Paśnika by CBA i reszte zbadać w 18-22 dc, a jako, że mam dłuższe cykle miałam dodać 5-7 dni.

Pytanie, czy CBA trzeba wykonywać w tych dniach czy tutaj znaczenie ma przede wszystkim to IMK i LCT pod kątem dni cyklu?

Jestem załamana :(
Wychodzi na to, że najpewniej będę musiała pobranie przełożyć na następny cykl (bo odnośnie LCT też napisali, ze muszą coś sprawdzić i poinformują mnie), przełożyć też wizytę na wrzesień lub październik i ehhhh.... szkoda gadać... :( Opadłam z sił w tym momencie :(
przytulam :*
Profesor Jerzak i zaden inny lekarz nawet nic nie wspominali o sterydzie w moim przypadku...Przy czym zleca sie steryd? Jak jest np nieprawidlowy wynik NK itp.?

Stosunek limfocytow CD4+/CD8+ wynik 1.85. Widelki 0.90-3.60. O czym moze swiadczyc wynik 1.85?
prof. Jerzak jest dobrym lekarzem ale jak każdy lekarz ukierunkowanym na coś i akurat to nue jest steryd. Poczytaj trochę nas i wyciągnij swoje wnioski i czasem samemu trzeba coś dorzucić.
@Destino ♡♡♡

PS ja na urlopie to wiecie czasu na forum malo a i ogólnie chyba zaraz za praca zatesknie ;)

Mam pytanie do dziewczyn na clexanie. Jak często sprawdzalyscie D-dimery i fibrynogen? Bo mój ginekolog w ogóle nic mi o tych badaniach nie mówi i sama nie wiem czy to kontrolować czy nie( dodam, ze nie mam stwierdzonego żadnego zespołu, mutacji itp- clexane dostałam na wszelki wypadek)

reklama
Do góry