reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Cześć dziewczyny,

Podczytuję was od bardzo dawna i trochę mi głupio, że dopiero teraz wychodzę by oficjalnie do was dołączyć. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona.
Bardzo gratuluję tym, którym się udało i wierzę, że tym które nadal walczą w końcu zaświeci słońce. I za to kciukam mocno!

Kilka słów o mnie: jestem po 4 ICSI, podanych kilkanaście zarodków, efekt: biochemiczna i puste jajo :( Kiedy pierwszy raz zgłaszaliśmy się do klinki jedynym problemem było nasienie. Kiedy po kolejnych transferach nie wychodzilo zgłosiłam się do immunologa, dzięki forum właśnie. No i niestety, cytokiny wyszły mocno zachwiane, szansę na ciążę marne... Jestem po 3 małżowych szczepieniach ale MLR nie ruszyło. LCT dodatni. Byłam już i na lekach immunosupresyjnych ale i po tym leczeniu nie wiele się zmieniło. Obecnie jestem na encortonie a potem prawdopodobnie czekją mnie szczepienia pullowane...

to tak w skrócie o mnie ;)
Witaj edloteh, skad taki nick?? :)
przykro mi ze tyle ICSI nieudane.. ja zaraz mam nadzieje pochodze do drugiego poejscia IVF.
MLR masz 0? wielu dziewczynom po pullowanych wlasnie MLR ruszyl, kciuki!
a cytokiny zachwiane, to jakie? ja wlasnie czekam na wynik wiec ciekawa jestem na co zwrocic uwage na wyniku (do immunologa jeszcze sie nie umowilam).

@Marthi tak właśnie pomyślałam ...
@marshia @magda1208 na usg by było widać pęcherzyk ... także nie liczę na cud ... po prostu zaburzył się cykl :/
@edloteh czekam do jutra i już
Roxie, tez bym poczekala jeszcze 2 dni. jesli mialas pozytywnego owu 20dc, to moze wlasnie bedzie cykl 34-35 dniowy, tak jak iveo pisze. a w zwiazku z tym moze byc jeszcze niespodzianka i na usg wcale nie byloby nic widac wczoraj, bo to by byl przeciez dopiero ok 10dpo!

reklama
@marshia biedna jesteś każdy dzień to nowe doświadczenia dobrze, że dało się przeprać teraz to się pośmiać można ale pewnie do śmiechu Ci nie było. Może to dlatego że pęcherzyki Ci nie piekły i było więcej do oczyszczenia tak mi przyszło do głowy oby teraz szybko owu i bobosexy

@bertha pytania o nick jeszcze nie miałam :p to połączenie przypadkowych liter.....bo chciałam mieć "note" w nazwie, ale cokolwiek wymyślam było zajęte.. wiec padło na to obecne :)
Co do twojego pytania o cytokiny: w moim przypadku to zawyżona interleukina 2 i mocno zaniżona interleukina 10, która odpowiada za ochronę zarodka. Tak, MLR mam 0.
A ty na jakie wyniki czekasz?

@edloteh witaj i rozgośc się :)
@kas90 Foczusia się pokazała, tylko zgadnij gdzie :p
co do pokarmu to ja miałam też szybko tylkom Wikuś jako wczesniak nie chciał pić, nie umiał i dopiero po 3 dniach panie mi pomogły tzn jego tak "wkurzyły", że sie rzucił na moje baloniki :)

@bertha pytania o nick jeszcze nie miałam :p to połączenie przypadkowych liter.....bo chciałam mieć "note" w nazwie, ale cokolwiek wymyślam było zajęte.. wiec padło na to obecne :)
Co do twojego pytania o cytokiny: w moim przypadku to zawyżona interleukina 2 i mocno zaniżona interleukina 10, która odpowiada za ochronę zarodka. Tak, MLR mam 0.
A ty na jakie wyniki czekasz?
Juz myslalam, ze to jakas nazwa z ksiazki/filmu scifi, czy tez wladcow pierscieni itp.. :)

Ja robilam subpopulacje limfocytow (zawyzone limfocyty pomocnicze i stosunek cd4/cd8 = 2.5),
subpopulacje limfocytow t regulatorowych - czekam,
aktywnosc NK - czekam,
test CBA, czyli cytokiny - czekam.

U ciebie jaki byl cd4/cd8? probuje znalezc jakis wzor, czy to ze mam zawyzony ten stosunek, oznacza ze w cytokinach tez bede miala podobnie, co znowu oznacza ze MLR bedzie niskie.. MLR nie robilam.

@edloteh witaj

@roxi123 mnie sie raz zdarzylo dostac okres po 40 dniach bez wywolywania. Hormony w kazdym cyklu moga zwariowac i nie ma na to regoly. Potem mialam bardzo skape okresy ale regularnie juz. Na wywolanie @ duza dawka wit c szybko odstawiona. Mnie pomoglo.

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Dzięki za przywitanie dziewczyny [emoji5]

@bertha subpopulacji nie miałam robionych. Zawyżone cd4:cd8 wskazuje na nadmierną aktywność układu immunologicznego, nazwałabym to agresywnością, może prowadzić do poronień.
Jeśli tę wartość masz zawyżoną to istnieje prawdopobieństwo że i w cytokinach coś może wyjść (np. zawyżona interleukina 2). Zaznaczam, że może, ale nie musi. Widziałam już sporo przypadków odbiegających od tych wszystkich reguł...
Z MLR to rożnie bywa. Są dziewczyny co mają swoje dzieci i mają MLR na poziomie 0... także to jeszcze nic nie oznacza. Problem pojawia się dopiero wtedy kiedy się nie udaje....albo ciąża pojawia się na krótko..wtedy MLR może mieć bardzo duże znaczenie....

reklama
Dziewczyny dziękuję za wszystkie dobre słowa. Obiecuję nie smęcić i być dobrej myśli :)
Jednak w nocy miałam straszne koszmary.. masakra, śniły mi się poronienia itd.
Straszne przeżycia zatruwają mi głowę. :( Jednak wierzę, że z Waszą pomocą i lekami ;) jakoś damy radę.
Powiedzcie mi doświadczone brzuchatki, jakie ewentualne bóle brzucha są normalne, znaczy się te rozciągania itd. Ja niestety nigdy nie rodziłam, nie byłam w zdrowej ciąży i nie umiem tego odróżnić. U mnie są takie rozciągania, ciągnie w pachwinach, promieniuje nawet troszkę na nogę to ciągnięcie. Pamiętam, że w poprzednich ciążach też to miałam. Czy to jest normalne? Jutro będę mieć duphaston, w jakich dawkach go brałyście? Mi lekarka powiedziała, że duphaston nie zagęszcza tak krwi jak luteina to prawda? Czy mogę po nim badać progesteron czy zafałszuje wynik? Wcześniej zawsze dostawałam luteinę a teraz wszyscy o niej milczą..

Jeszcze trywialne pytanie dziewczyny czy wy pijecie kawę? Mnie wczoraj lekarka (nie moja) nastraszyła, że jak tak chucham i dmucham to żebym kawy nie piła, że niby jedna wolno ale lepiej nie pić.. Ja się czuję jak zombie bez kawy.. no ale wytrzymam jak trzeba
@edloteh Miło Cię poznać :) Jakie plany teraz u Was? Najpierw leczenie czy nowe starania?

Ostatnia edycja:
Do góry