reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ania: jakby był zaśniad to beta byłaby dużo wyższa. powtórz betę za 48h i sprawdz przyrost.

Dziewczyny, jestem skołowana. Usłyszałam od prof. K, że leczenie sterydami (2 tabletki dziennnie przez 7 dni cyklu przez 3 cykle) można przeprowadzić tylko raz w roku! czy to prawda? to oznacza, że jak próba się nie uda w cyklu po tym leczeniu to mamy przymusowy rok przerwy od starań. Dodał też, że po pozytywnej becie sterydy trzeba odstawić.

Co ciekawe przy poprzednim podejściu w ogóle nie zalecił mi sterydów, tylko wlew KIOVIG.

Myślę o wizycie o prof J. - tylko z kolei (z tego co słyszę) nie zaleca sterydów w ogóle...

reklama
Ying-Ying ja chodzę do prof. Malinowskiego i encorton mam brać w każdym cyklu. Jeśli nie zajdę w ciąże do końca września wtedy mam zapisać się na kolejną wizytę, ale wątpię aby odstawił steryd. Jako, że do tej pory nie miałam problemu z zajściem to mam brać od 20 dnia cyklu do okresu a z tego co wiem jeśli ktoś ma problem z zajściem ma brać od 3 do 12dc.
Ciężkie to każdy lekarz uważa coś innego i kogo tu słuchać:/
Ja też myślałam o prof. Jerzak, ale też rozumiem z tego co piszą dziewczyny, że jest przeciwniczką sterydów a ja jeszcze ani razu nie próbowała na żelaznym zestawie, a wielu dziewczynom się na nim udało więc i ja chciałam spróbować.

Moze dlatego tak zaleca z tymi sterydami że ogólnie brać sterydy przez dłużej niż 3 miesiące uważa się za szkodliwe? Np. Znacznie zwiększa to ryzyko osteoporozy...

Może... ale ja już tyle leków do stymulacji chociażby nabrałam i na endo, że to chyba przesada. Wiadomo, że w naszej sytuacji praktycznie każdy lek ma skutki uboczne. Ale jak ja na rok odłoże starania to za rok moje AMH może powiedzieć "więcej jajek nie mamy, zapraszamy w drugim życiu".

fondie: tak, ja mam zalecone sterydy przed transferem (od 3dc przez 7 dni przez 3 cykle). O szkodliwości zgłębiam wiedzę.

misiejek: widzę, że masz w stopce NK... możesz coś mi powiedzieć w temacie tego jak udało Ci się je pokonać? sterydami? z góry thx :*

nafoczka: a Ty jak do tej pory walczyłaś ze swoimi NK? te leki ze stopki i cos jeszcze? staracie sie naturalnie?

Kruszka: a Ty brałaś wlewy? i na co?

Sorry za zarzucenie pytaniami :) zbieram informacje, aby ustalić dalszą strategię leczenia i walki z przeciwciałami i NK...

Ostatnia edycja:
Esperanza!!! Ale się cieszę!!! Beta super, niech szybko i prawidłowo rośnie!! Zaciskam kciukasy :-*
Ania, Twoja beta też piękna! Powtórz ja po 2 dniach, na pewno rośnie :-)
Oby kolejna dobra passa na forum Sie zaczęła...Nafoczka teraz Twoja kolej..:-)

Ying yang ja też walcze z nk, brałam metypred 12 mg dziennie przez dwa miesiące przed zajściem w ciążę. Teraz (13 Tc) biorę 4 mg dziennie. Miałam nk na poziomie 17%. Jerzakowa jednak powiedziała, że ona takim poziomem by się w ogóle nie przejmowala....

Ying-Ying komórki nk mozna zbijać sterydami, do tego kwasy omega 3, mozna stosowac Colostrrum immunoglobiny z mleka krowiego tak mi polecila Pani z WCO, jeśli to nie pomoże to Intralipid (emulsja tłuszczowa do zywienia pozajelitowego) a w ostateczności wlewy Kiovig itd, bo szczepienia moim zdaniem podnosza nk
Moim zdaniem nie powinnaś w 100 % kierować sie tym co mówi prof. K w koncu on nie jest ginekologiem nie wiem dlaczego miałabyś odłożyc starania na rok czasu uzasadnił to jakoś? ja zaczełam brac steryd wlasnie od pozytywnego testu a on każe odstawić? przeciez komórki nk sa własnie najgorsze na poczatku ciazy

Ying polecam ci tez artykuł Teresy Edgeler ""doktorze google dziekuje ci za dziecko" to jest o komórkach nk
znalazłam tez rozprawe mgr Moniki Ohams "wpływ sildenafilu na aktywnosc komorek nk w krwi owodniowej kobiet z poronieniami nawykowymi" promotorem byla własnie M Jerzak wiec moze warto skontaktowac sie z ta Ohams albo jerzakowa

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry