reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ania: jakby był zaśniad to beta byłaby dużo wyższa. powtórz betę za 48h i sprawdz przyrost.

Dziewczyny, jestem skołowana. Usłyszałam od prof. K, że leczenie sterydami (2 tabletki dziennnie przez 7 dni cyklu przez 3 cykle) można przeprowadzić tylko raz w roku! czy to prawda? to oznacza, że jak próba się nie uda w cyklu po tym leczeniu to mamy przymusowy rok przerwy od starań. Dodał też, że po pozytywnej becie sterydy trzeba odstawić.

Co ciekawe przy poprzednim podejściu w ogóle nie zalecił mi sterydów, tylko wlew KIOVIG.

Myślę o wizycie o prof J. - tylko z kolei (z tego co słyszę) nie zaleca sterydów w ogóle...

reklama
Ying-Ying ja chodzę do prof. Malinowskiego i encorton mam brać w każdym cyklu. Jeśli nie zajdę w ciąże do końca września wtedy mam zapisać się na kolejną wizytę, ale wątpię aby odstawił steryd. Jako, że do tej pory nie miałam problemu z zajściem to mam brać od 20 dnia cyklu do okresu a z tego co wiem jeśli ktoś ma problem z zajściem ma brać od 3 do 12dc.
Ciężkie to każdy lekarz uważa coś innego i kogo tu słuchać:/
Ja też myślałam o prof. Jerzak, ale też rozumiem z tego co piszą dziewczyny, że jest przeciwniczką sterydów a ja jeszcze ani razu nie próbowała na żelaznym zestawie, a wielu dziewczynom się na nim udało więc i ja chciałam spróbować.

Moze dlatego tak zaleca z tymi sterydami że ogólnie brać sterydy przez dłużej niż 3 miesiące uważa się za szkodliwe? Np. Znacznie zwiększa to ryzyko osteoporozy...

Może... ale ja już tyle leków do stymulacji chociażby nabrałam i na endo, że to chyba przesada. Wiadomo, że w naszej sytuacji praktycznie każdy lek ma skutki uboczne. Ale jak ja na rok odłoże starania to za rok moje AMH może powiedzieć "więcej jajek nie mamy, zapraszamy w drugim życiu".

fondie: tak, ja mam zalecone sterydy przed transferem (od 3dc przez 7 dni przez 3 cykle). O szkodliwości zgłębiam wiedzę.

misiejek: widzę, że masz w stopce NK... możesz coś mi powiedzieć w temacie tego jak udało Ci się je pokonać? sterydami? z góry thx :*

nafoczka: a Ty jak do tej pory walczyłaś ze swoimi NK? te leki ze stopki i cos jeszcze? staracie sie naturalnie?

Kruszka: a Ty brałaś wlewy? i na co?

Sorry za zarzucenie pytaniami :) zbieram informacje, aby ustalić dalszą strategię leczenia i walki z przeciwciałami i NK...

Ostatnia edycja:
Esperanza!!! Ale się cieszę!!! Beta super, niech szybko i prawidłowo rośnie!! Zaciskam kciukasy :-*
Ania, Twoja beta też piękna! Powtórz ja po 2 dniach, na pewno rośnie :-)
Oby kolejna dobra passa na forum Sie zaczęła...Nafoczka teraz Twoja kolej..:-)

Ying yang ja też walcze z nk, brałam metypred 12 mg dziennie przez dwa miesiące przed zajściem w ciążę. Teraz (13 Tc) biorę 4 mg dziennie. Miałam nk na poziomie 17%. Jerzakowa jednak powiedziała, że ona takim poziomem by się w ogóle nie przejmowala....

Ying-Ying komórki nk mozna zbijać sterydami, do tego kwasy omega 3, mozna stosowac Colostrrum immunoglobiny z mleka krowiego tak mi polecila Pani z WCO, jeśli to nie pomoże to Intralipid (emulsja tłuszczowa do zywienia pozajelitowego) a w ostateczności wlewy Kiovig itd, bo szczepienia moim zdaniem podnosza nk
Moim zdaniem nie powinnaś w 100 % kierować sie tym co mówi prof. K w koncu on nie jest ginekologiem nie wiem dlaczego miałabyś odłożyc starania na rok czasu uzasadnił to jakoś? ja zaczełam brac steryd wlasnie od pozytywnego testu a on każe odstawić? przeciez komórki nk sa własnie najgorsze na poczatku ciazy

Ying polecam ci tez artykuł Teresy Edgeler ""doktorze google dziekuje ci za dziecko" to jest o komórkach nk
znalazłam tez rozprawe mgr Moniki Ohams "wpływ sildenafilu na aktywnosc komorek nk w krwi owodniowej kobiet z poronieniami nawykowymi" promotorem byla własnie M Jerzak wiec moze warto skontaktowac sie z ta Ohams albo jerzakowa

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry