reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Moje drogie jestem w domu. Poznajemy sie bo nawet swego dziecka nie znamy. Nocka pierwsza ze strachem pol przespana mam monitor oddechu jak ja wyciagalan zaponinalam wylaczy alarmy sie wlaczaly budzily meza wesolo bylo. A ja i tak co chwile sie przebudAlan i sprawdzalam czy oddycha.
A tak to jest cudowna a siostrzyczka zakochana.

reklama
Dziewczyny jeśli chodzi o glucophage to mogę tylko Wam napisać, jak lekarz z kliniki niepłodności stosował je u mojej znajomej. Brała na pewno przed ciążą, lekarz tłumaczył jej że chodzi o to by miła niski poziom chyba glukozy przy zajściu w ciążę. Potem utrzymywał przez pierwsze 3 miesiące glucophage razem z encotronem (choć Jerzak chyba nie łączy tych leków), dziecko jest zdrowe.

Joasiu oto moje wyniki:
Glukoza - 80 ( na czczo), 77 po godz, 86 po 2 godz
Insulina- 3,8 na czczo, 25,6 po godz ( tu podwyższona ,norma jest do 25) i 16,3 po 2 godzinach
Felicio witam :-).Kolejna kopalnia wiedzy :-). Ja naprawdę staram się podejść do tego wszystkiego optymistycznie. I wiem że tyle osób rodzi zdrowe dzieci nawet nie wiedząc jakie mutacje może mieć.Mutacja MTHFR jest dziedziczna więc napewno u któregoś z rodziców była lub w dalszych pokoleniach.W rodzinie nie było chorych dzieci.
Piszesz o metafolinie 2 mg... jeszcze o tym nie slyszlam.Ja mam brać Femibion w ktorym też ona jest ale nie w takim stężeniu. A kwas fokiowy metylowany? Zero wiedzy na ten temat :-(
Enya Ty chyba pisałas że kupowalas Femibion po 40 zł w aptece internetowej.Poproszę namiary bo ja dziś przeszłam apteki u najtańszy był 56 zł no i kupilam.Dodatkowo odnowiła się rwa kulszowa i znowu na zastrzykach jadę

Witam ....

Jestem po wizycie u Prof J.
Jestem załamana, zdołowana nic tylko płacze.

Stwierdziła, ze nie daje mi zbyt dużych szans na utrzymanie ciazy dlatego, ze biorę encorton z gluckophagiem, za duże dawki luteiny, za duże dawki kwasu foliowego ....

Od paru dni coraz mocniej boli mnie brzuch jak na @ - na to dostałam magnez.

Nie mam plamien, krwawień tfu tfu ....

Nie mam dziewczyny już siły ... Brak mi tchu. Mój maź tak sie cieszy i cały czas mówi, ze wszystko bedzie ok...
Ja mam takie chwile , ze mam nadzieje ale tez i takie, ze jej kompletnie brakuje ....

Jestem w 6tc.

Felicia poprosze o nazwe dokladna tego metylowanego i link gdzie kupilas, może na ebay?
Oleńka to ładne masz wyniki i na pewno zaden inny lekarz nie kazalby Ci brac glucophage, ja mam na czczo insuline 9,5 po godzine chyba 45 a po dwoch cos kolo 30.
Zastanawia mnie jedno skoro niby ten lek pozwala utrzymac ciaze to czemu inni lekarze tak sie go boja? czemu nie jest dopuszczony do uzytku w ciazy itd

Meliskaa, brzuch ma prawo Cię boleć i to jeszcze nie oznacza nic złego. Dużo odpoczywaj, nie przesilaj się, nie nos ciężkich rzeczy, ewentualnie łyknij nospę. Na słowa profesor, to już mi brakuje słów;/ Załamać się można taką postawą człowieka a co dopiero lekarza.

Też mam mutację MTHFR ale heterozygota, do tego trombofilie i inne cuda-wianki. Biorę folik 5mg, niestety do kupowanie leków zagranicznych z niesprawdzonych źródeł nie mam zaufania.

Meliskaa - głowa do góry. Misiejek leczył się również u Jerzak i Maliny. Od niej brała wysokie dawki glukophage ( 2 x 850 , a potem 2 x 500) do tego encorton 10 mg i jest w zdrowej, prawidłowo rozwijającej się ciąży. Misiejek więcej by na ten temat napisała. Jerzak też jej marudziła nad takim zestawieniem leków ale mimo to jest ok. GosiaS - też dała przykład takiej ciąży. Ja w przypadku ciąży będę też na takim zestawie glukop. 500 x 1 oraz encorton 5 mg. O tym ostatnim nawet prof. J. nie informuję, widząc po waszych postać jej reakcja może być bardziej dla mnie szkodliwa niż zestaw leków.
Meliskaa - uspokój się. Robiłaś usg? Jeśli nie to się szybciutko umów dla poprawy nastroju i własnego spokoju.

Felicia - zgadzam się z Tobą co do suplementacji w 100%. Ja mam podwójną heterozygotę A i C, czyli prawie jak homozygotę. Do tego mój mąż jest heterozygotą C/T więc kombinacje mamy zabójczą.
Mamy już zdrowego syna na femibionie i foliku. Ale mój organizm 7 lat temu też był zupełnie inny niż teraz i pewnie również to ma znaczenie. W tamtym czasie żyłam na kilogramach warzyw i owoców, więc witamin mi nie brakowało.

Kaira - no cudnie po prostu czytać Twoje posty. Poznawajcie się na spokojnie ..

Pozdrawiam Was bardzo mocno.

Kaira gratulacje! Pamiętam jak wyszłam z młodym ze szpitala to pierwsze dni też tak nad nim w nocy czuwałam i co trochę się budziłam:-) jakby to było wczoraj, a to już 7 lat...
joanna zamawiam w nutrilabo Nutrilabo preparat Methyl Folate (5-MTHF) 1 mg, B12Folate (metylowana b12 i metylowany kwas foliowy w jednej kapsulce), w zasadzie zamawiałam trzykrotnie - dwa razy byłam super zadowolona - suplementy przyszły kurierem dzień po wpłaceniu przeze mnie pieniędzy, więc ekspresowo, ale ostatnie zamówienie to porażka - mają jakiś problem z dostawą i już 4 tydzień czekam:no: wprawdzie przesłali część zamówienia, a za brakujący suplement przeprosili i obiecali, że doślą na własny koszt niezwłocznie po otrzymaniu dostawy, ale te 4 tygodnie to już przegięcie. Następnym razem planuję zamawiać w amerykańskiej aptece, bo ponoć wychodzi taniej, podam namiary jak już przetestuję.
BalbinaMalina - kwas foliowy metylowany produkują min. znane i dobre firmy farmaceutyczne tj Solgar czy Douglas. Ja zupełnie tego nie rozumiem dlaczego w polskich aptekach są przeróżne suplementy Solgara, ale ich kwasu foliowego metylowanego nie ma. W każdym bądź razie obecnie chodzę do dr Fuchsa, który jest bardzo dobrym specjalistą od trudnych ciąż we Wrocławiu gdzie mieszkam, on nie widzi przeciwskazań do przyjmowanych przeze mnie suplementów. Początkowo chciał mi zapisać Feminatal i dużą dawkę zwykłego kwasu foliowego właśnie, ale jak powiedziałam, że chciałabym stosować kwas foliowy metylowany i będę go sprowadzać z zagranicy stwierdził, że nie ma problemu, ustaliliśmy tylko dawkę. Sam powiedział, że nie ma jasnych wytycznych, są dwa stanowiska - jedni zalecają formy metylowane, drudzy twierdzą, że wystarczy zwykły kwas foliowy w wysokiej dawce.
Meliskaa -ból brzucha w początkowym okresie ciąży się zdarza, jaką dawkę kwasu foliowego i luteiny bierzesz i czemu dr uważa, że zbyt duża? Przyznam się, że te informacje jakoby nie można było łączyć glucophage z encortonem mnie dziwią - sama byłam pacjentką dr Jerzak 8 lat temu i tak jak pisała Misiejek zalecała mi ona wtedy Metformax i encorton właśnie. Dopytam mojego lekarza na kolejnej wizycie czy są jakieś przeciwskazania, choć on nie zaleca mi encortonu w ciąży, ale też nie ma wyraźnych ku temu wskazań, bo co dziwne wszystkie wyniki z autoimmunologii mam obecnie idealnie w normie

reklama
Hej dziewczyny :-)

Meliskoo, nie sugeruj sie takimi slowami, lec na usg i zobaczysz ze wszystki bedzie dobrze:-)

Kaira, myslisz ze ten monitor to dobry pomysl? Ja czytalam ze czesto straszy...

Ja dzis sie dowiedzialam ze szyjka zgladzona i rozwarcie na ponad palec... I czekam na skurcze;)

Do góry