Kaira gratulacje! Pamiętam jak wyszłam z młodym ze szpitala to pierwsze dni też tak nad nim w nocy czuwałam i co trochę się budziłam:-) jakby to było wczoraj, a to już 7 lat...
joanna zamawiam w nutrilabo
Nutrilabo preparat Methyl Folate (5-MTHF) 1 mg, B12Folate (metylowana b12 i metylowany kwas foliowy w jednej kapsulce), w zasadzie zamawiałam trzykrotnie - dwa razy byłam super zadowolona - suplementy przyszły kurierem dzień po wpłaceniu przeze mnie pieniędzy, więc ekspresowo, ale ostatnie zamówienie to porażka - mają jakiś problem z dostawą i już 4 tydzień czekam
wprawdzie przesłali część zamówienia, a za brakujący suplement przeprosili i obiecali, że doślą na własny koszt niezwłocznie po otrzymaniu dostawy, ale te 4 tygodnie to już przegięcie. Następnym razem planuję zamawiać w amerykańskiej aptece, bo ponoć wychodzi taniej, podam namiary jak już przetestuję.
BalbinaMalina - kwas foliowy metylowany produkują min. znane i dobre firmy farmaceutyczne tj Solgar czy Douglas. Ja zupełnie tego nie rozumiem dlaczego w polskich aptekach są przeróżne suplementy Solgara, ale ich kwasu foliowego metylowanego nie ma. W każdym bądź razie obecnie chodzę do dr Fuchsa, który jest bardzo dobrym specjalistą od trudnych ciąż we Wrocławiu gdzie mieszkam, on nie widzi przeciwskazań do przyjmowanych przeze mnie suplementów. Początkowo chciał mi zapisać Feminatal i dużą dawkę zwykłego kwasu foliowego właśnie, ale jak powiedziałam, że chciałabym stosować kwas foliowy metylowany i będę go sprowadzać z zagranicy stwierdził, że nie ma problemu, ustaliliśmy tylko dawkę. Sam powiedział, że nie ma jasnych wytycznych, są dwa stanowiska - jedni zalecają formy metylowane, drudzy twierdzą, że wystarczy zwykły kwas foliowy w wysokiej dawce.
Meliskaa -ból brzucha w początkowym okresie ciąży się zdarza, jaką dawkę kwasu foliowego i luteiny bierzesz i czemu dr uważa, że zbyt duża? Przyznam się, że te informacje jakoby nie można było łączyć glucophage z encortonem mnie dziwią - sama byłam pacjentką dr Jerzak 8 lat temu i tak jak pisała Misiejek zalecała mi ona wtedy Metformax i encorton właśnie. Dopytam mojego lekarza na kolejnej wizycie czy są jakieś przeciwskazania, choć on nie zaleca mi encortonu w ciąży, ale też nie ma wyraźnych ku temu wskazań, bo co dziwne wszystkie wyniki z autoimmunologii mam obecnie idealnie w normie