reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Witajcie dziewczyny! To forum podobno jest szczęśliwe i dziewczyny sa bardzo pomocne:)
mam do Was pytanie, bo moze mi cos poradzicie. Od 2,5 miesiąca jestem na żelaznym zeatwien Jerzakowej. Poprzedni cykl trwał 25 dni. Ten- tak samo. Dzis jest 26 dzien a ja zaczynam leciutko plamić. Co jest nie tak? Moze cos powinnam jeszcze zbadać? Nie biore progesteronu. Załamka oczywiscie, bo juz myslalam, ze w ciazy jestem:/

reklama
gogac85: jesteś pierwszą osobą, o której słyszę, że ma/miała te same problemy co ja. Mocno gratuluję Ci synka! Twoja ciąża to chyba najlepsza wiadomość dla mnie od miesięcy...
Ja jestem po 2 wczesnych poronieniach. Mam jeden plus na p ciała jajnikowe i komórki NK 29% (po wlewie obniżone tymczasowo do 20%).

Możesz powiedzieć, jaki rodzaj p ciał jajnikowych masz wykryte? Jakie leki u Ciebie były skuteczne? Proponowano Ci ivf? Jaki to żelazny zestaw pozwolił Ci donosić ciąże? u kogo sie leczylas? Przepraszam, że tyle pytań, ale Twój przypadek daje mi nadzieję. Z góry dziękuję za odp.

sykatynka: kurpisz wspominał, że do 5mc nk mogą mieć wpływ na ciąże.

parka22: jaki konkretnie problem immunologiczny masz zdiagnozowany? z czego wlewy miałaś? gratki ciąży :*

Ania7727: Witaj :) Tez zamierzam udać się na dodatkowe konsultacje do doktor J. trzymam kciuki za spełnienie marzeń z obecnym mężem :)

Ostatnia edycja:
Ying ja miałam pc przeciwko oslonce przezroczystej po 4 poronieniu na lekach przeciwzakrzepowych postanowiłam zbadać immunologie trafiłam do prof kurpisza który wykrył właśnie te pciala podwyższone nk 21 i niskie amh. Zlecił 3 miesięczną kurację medrolem na obniżenie pc i zalecił szczepienia z limfocutow teścia po 2 szczepionce zaliczyłam wpadkę ale straciłam tą ciaze po tym poronienia kurpisz kazal zbadać ponownie nk które po szczepieniach jeszcze bardziej wzrosły do 35 dodam że prosiłam go aby dał mi sterydy encorton w ciąży ale on uważał że szczepienia i steryd się wykluczają po tym poronieniu kurpisz stwierdził że szczepienia jednak nie są dla mnie i zalecił na zabicie nk 2 wlewy z czego jeden po 4500 tyś ja stwierdziłam jednak ze wlewy to ostateczności i znalazłam lekarza który przepisał mi encorton w ciąży na zabicie nk do tego brałam.acard i clexane i oczywiście luteine. Nikt mi nie proponował inv bo ja z zachodzilam naturalnie max w 4 cyklu starań. Do kurpisza już nie wróciłam. .. udało się na leku za 13 zł a nie za 4500 zl

Ying dodam jeszcze ze ja traciłam ciąże między 5 a 8 tygodniem,
Aha po tej kuracji medrolem nie sprawdzałam już poziomu pcial
Na obniżenie komórek nk bierz kwasy omega 3
Jadłam też colostrum to immunoglobiny z mleka krowiego
Dodam też ze przed ciążą nie zbijalam komórek nk brałam steryd dopiero od pozytywnego testu 10 mg encortonu do 26 tc potem 5mg do 35 tv potem 2,5mg

Ostatnia edycja:
Gogac ja też czytałam ze na obniżenie nk kwas omega 3 a najlepiej w postaci tranu... Nawet kupiłam zapas ale potem jakoś nie zaczęłam brać, może zacznę teraz, jakby jerzakowa chciała mi odstawić steryd?
A tak w ogóle może któraś mi odpowie na jedną moją wątpliwość - po co właściwie w żelaznym zestawie jest i acard i clexane? Po co aż dwa leki przeciwzakrzepowe, jak sam clexane jest chyba dość mocny?
Ps. Ten pierwszy trymestr ciągnie się jak za przeproszeniem guma w gaciach, mimo wszystko mam wrażenie że jak się zacznie drugi trymestr, to moja ciąża będzie już bezpieczniejsza.... Jeszcze 2 tygodnie.... I dopiero 14 lipca usg.... :(
A tak w ogóle jutro miał być termin porodu mojego aniołka :(

Sykatynka heparyna jest na problemy zakrzepowe a acard w moim wypadku lekarz włączył dopiero gdy wyszły przeciwciała ANA. Dokładnie co i jak nie wyjaśnię. Acard juz odstawilam, heparyne biorę do końca.
Mi też bardzo dluzyl pierwszy trymestr, drugi zleciał szybciutko i teraz wlecze się trzeci. Już nie mogę doczekać się porodu.

reklama
Aaaa czyli Acard nie przeciwzakrzepowo tylko na przeciwciala... No w sumie ma to sens....
A jeszcze podpytam was dziewczyny, czy już 11 tydzień zaczyna być "bezpieczniejszy"? Bo z tego co czytam tutaj i w ogóle w necie to jednak najwięcej obumarc zdarza się przed 8 tygodniem... Czy tylko mi się tak wydaje?

Do góry