Z Wit c trzeba uważać, bo w nadmiarze ponoć może wywoływać skurcze, przy karmieniu spada ilość mleka, ale mimo to moja gin zawsze przy chorobie mi kazała dużo Wit c jeść ok 3000 na dobę. Wiadomo, że robisz to 2,3dni i koniec, bo jeśli nie ma poprawy to trzeba coś innego zrobić, np. antybiotyk. A sól podrażnia śluzówkę gardła jeszcze bardziej niż jest podrażniona i uzyskuje się odwrotny efekt. W Gliwicach polecali mi płukanki z soli. W Krakowie zdecydowanie odradzali lekarze.
A jak tak z ciekawości chciałam zapytać, jakie szkodliwe działanie ma płukanie woda z solą? Bo szczerze nigdy nie słyszałam... Co do witaminy C (dużych dawek), to rzeczywiście normalnie nie można przedawkować witaminy C, bo nadmiar się po prostu wysika.. ale w ciąży jest trochę inaczej, więc generalnie dużych dawek witaminy C się nie poleca ciężarnym.. jak byłam na studiach, to bardzo zapamiętałam że witamina C należy niestety do kategorii C leków.. może coś się zmieniło, ale ja bym się specjalnie nią nie wspomagała