roki_1991
Fanka BB :)
Cześć wszystkim. Ja tak na szybciocha bo myślę że znam odpowiedzi na niektóre zadane tu pytania. A propos ANA i Sydora i lekarzy ze Śląska.
Jestem po 2 stratach (9tc i 16tc) oraz po jednej udanej ciąży. Córka 9mcy.
Po 2 poronieniu większość badań robiłam na własną rękę. Kariotypy na NFZ w Rudzie śląskiej. Toczen też na NFZ oraz prolaktyna. To Udałam się także do immunolog dr Papuga Szela (b fajna babka) która dogłębnie zleciła mi badania. Mam stwierdzone ANA 3 anty dsn dna oraz aps.
Dr powiedziała że to nie jest powód do sterydów. Jedynie do wysokiej heparyny.
Miałam sobie spokojnie odczekać pół roku że staraniami ale okazało się że M ma raka jądra więc po jego operacji zaczęliśmy od razu się starać. Baliśmy się że będzie mieć chemioterapie.
Szybko zaszłam w ciążę ale nie znalazlam lekarza który mógłby poprowadzić ja na sterydzie. Kupiłam więc encorton na własną rękę.
Brałam 10mg plus acard i heparynę.
W międzyczasie umówiłam się na wizytę do dr Grajewskiej Kucharek. Ona z kolei zgodziła się na prowadzenie ciąży i ekspresowo umówiła mnie do Sydora. On zaś potwierdził że mam brać encorton. Brałam do 20 TC później stopniowo schodziłam z dawki.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to czy steryd pomaga przy ANA zależy też pewnie od tego jakie są to przeciwciała. U mnie zadziałało. To że ciąża była dla mnie koszmarem bo musiałam leżeć to jedno. To co działo się w mojej głowie to co innego. Na patologii ciąży bywałam niemalże co 2 tygodnie. Do tej pory żałuję że nie przepracowałam strat u psychologa.
Z mojej strony polecam dr Grajewska dr Szela i Sydora.
Odradzam natomiast Magnuckiego.
Miało być na szybciocha i nie wyszło.
U mnie też dodatnie ANA właśnie też ds dna, tylko nie jakieś bardzo wysokie miano. Lekarz dal encorton 5mg i też się udało heparyna w dawce 0.4 cała ciążę