reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

A jakie miał % tych dobrych nie uszkodzonych ? Pamiętasz może
@Pami123 ruch postępowy 38% ruch całkowity 52% brak ruchu 48% o prawidłowej budowie 5,5 %
Załaczam też wyniki
20191118_190915.jpg

reklama
Już piszę wszystko. :)

WYNIK - fragmentacja DNA plemników
- procent plemników z nieprawidłową strukturą chromatyny: DFI - 5,2 %
- procent plemników z niedojrzałą chromatyną: HDS - 1,6 %

KOMENTARZ:
- materiał pacjenta poddany dwukrotnej analizie, WYnik podany jako średnia z dwóch pomiarów:
pomiar 1 - DFI 5,5% HDS 1,6 %
pomiar 2 - DFI 4,9% HDS 1,6%

ZAKRES DFI:
- bardzo dobry potencjał do zapłodnienia <15%
- dobry do średniego potencjału do zapłodnienia 15 - 30 %
- bardzo niski potencjał do zapłodnienia >30%

ZAKRES HDS:
- prawidłowy odsetek plemników z niedojrzałą chromatyna <15 %

Czy o te wyniki z fragmentacji Ci chodziło ? :)
Mam jeszcze rozszerzone badanie nasienia.

Pęcherzyk co prawda splaszczony ale lekarz mi powiedział że nic to nie znaczy może to przez krwiaka a w szpitalu nastraszyli masakra

Już piszę wszystko. :)

WYNIK - fragmentacja DNA plemników
- procent plemników z nieprawidłową strukturą chromatyny: DFI - 5,2 %
- procent plemników z niedojrzałą chromatyną: HDS - 1,6 %

KOMENTARZ:
- materiał pacjenta poddany dwukrotnej analizie, WYnik podany jako średnia z dwóch pomiarów:
pomiar 1 - DFI 5,5% HDS 1,6 %
pomiar 2 - DFI 4,9% HDS 1,6%

ZAKRES DFI:
- bardzo dobry potencjał do zapłodnienia <15%
- dobry do średniego potencjału do zapłodnienia 15 - 30 %
- bardzo niski potencjał do zapłodnienia >30%

ZAKRES HDS:
- prawidłowy odsetek plemników z niedojrzałą chromatyna <15 %

Czy o te wyniki z fragmentacji Ci chodziło ? :)
Mam jeszcze rozszerzone badanie nasienia.
@Charlotte21 u nas jest 12 % i 7% niby w normie ale ile wyższe j8ż u Was

@Charlotte21 u nas jest 12 % i 7% niby w normie ale ile wyższe j8ż u Was
No nie znam się na tym za bardzo, ale wiem, że akurat Mąż nie był problemem odkąd zmienił dietę i brał leki na IO. :) od tego czasu zachodzimy w ciąże za pierwszym razem. Ale potem pojawiły się u mnie problemy z immunologią. Także zawsze coś. Ale na mnie wlewy ewidentnie działają fizycznie i psychicznie. :)

No nie znam się na tym za bardzo, ale wiem, że akurat Mąż nie był problemem odkąd zmienił dietę i brał leki na IO. [emoji4] od tego czasu zachodzimy w ciąże za pierwszym razem. Ale potem pojawiły się u mnie problemy z immunologią. Także zawsze coś. Ale na mnie wlewy ewidentnie działają fizycznie i psychicznie. :)

Dziewczyny to chyba nie tylko chodzi o procenty, ale tez gęstość i liczbę plemników w spermie. Przynajmniej nam tak tłumaczył lekarz, ze czasami ktoś % lepszy wynik ale realnie mniej dobrych plemników.

Ja byłam dzisiaj u hematologa-bardzo fajny lekarz, ale powiedział wprost, ze nie jest specjalista z trombofili (powiedział tylko, ze ze względu na czynnik V Leiden ja mam), a tym bardziej ciąży i odesłał mnie do Krakowa do doktor Aleksandry Matyji-Bednarczyk. Któraś coś o niej wie-to immunolog-hematolog. Mówił, ze i jej i jego szefem jest dr Sachan i on w ogóle jest genialnym specjalistą (nazwisko mi już tu z forum znane).

@Wikinia7 ogromnie się cieszę. Staram się ostatnio nie siedzieć dużo na forum, ale wchodzę tu przede wszystkim, by sprawdzić co u Ciebie.

Trochę mnie wyżej z tymi komórkami nk „przerazilyscie” bo mam 12% i myślałam, ze to ok.

Ostatnia edycja:
@Wikunia7 super wieści! :) ile ma zarodek ? Ktory tydzień? Bardzo sie cieszę :)
@szkala to tyczy sie tylko morfologii plemnika a nie fragmentacji dna plemnika :) im niższe fdna tym lepiej ale poniżej 15% to wynik jest ok :)

Dziewczyny to chyba nie tylko chodzi o procenty, ale tez gęstość i liczbę plemników w spermie. Przynajmniej nam tak tłumaczył lekarz, ze czasami ktoś % lepszy wynik ale realnie mniej dobrych plemników.

Ja byłam dzisiaj u hematologa-bardzo fajny lekarz, ale powiedział wprost, ze nie jest specjalista z trombofili (powiedział tylko, ze ze względu na czynnik V Leiden ja mam), a tym bardziej ciąży i odesłał mnie do Krakowa do doktor Aleksandry Matyji-Bednarczyk. Któraś coś o niej wie-to immunolog-hematolog. Mówił, ze i jej i jego szefem jest dr Sachan i on w ogóle jest genialnym specjalistą (nazwisko mi już tu z forum znane).

@Wikinia7 ogromnie się cieszę. Staram się ostatnio nie siedzieć dużo na forum, ale wchodzę tu przede wszystkim, by sprawdzić co u Ciebie.

Trochę mnie wyżej z tymi komórkami nk „przerazilyscie” bo mam 12% i myślałam, ze to ok.
@szkala 12 % to ponoć dobry wynik gorzej z tymi 20 i więcej sama już nie wiem ☺

reklama
Do góry