reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@Hatice bralam 15 encortonu na raz rano i moje nadnercza maja sie dobrze. O ile dobrze pamietam to @Porzeczka1234 brala 10 rano i 5 popoludniu. Kochana popraw mnie jesli blednie mowie. Wlasnie takie zalecenie od dr Malinowskiego miala. Co do usg, to ja potrzebowalam od razu przy tescie wizyty by wdrozyc leki. A i poniewaz od poczatku prawie plamie lub krwawie, to nie wyobrazalam sobie czekac do 9tc. Lekarzowi wcale nie jest trudno to wytlumaczyc. Oni nas czesto badaja dla naszego komfortu psychicznego. Jesli tylko nie bedziesz chciala to pierwsze wizyty powinny byc co 4tygodnie. Mysle, ze lekarz uszanuje twoja wole jesli bedzie dobrym ginem.

@kasiula222 jak zrobilam diagnostyke to lekarze mowili nam wprost, ze dzieci miec nie bedziemy. Glownie ze wzgledu na endometrioze, pcos, guza na watrobie, bo choc lagodny to hormonozalezny. Ich diagnozy, a bylo ich kilku sie nie potwierdzily na szczescie. Dobrze tez, ze mimo wszystko stwierdzilismy, ze dopoki mam macice i nie dopadla mnie menopauza probujemy. Dzis brzmi to jak heroizm, ale to byla desperacja.

@marshia hihi, oczywiscie, ze nie trzeba lezec caly dzien. Chodzi tylko o to by jednsk polegiwac. Nie wiedzialam, ze masz fajnie kanapowy tryb zycia. Gdybym ja taki miala... to bylabym jeszcze wieksza [emoji16] zazdroszcze...

Ostatnia edycja:
@Oczekujaca123 a jak brzmi pełna nazwa badania co zasłaniasz palcem?
Nic nie zaslaniam, to co jest zaznaczone to po prawej stronie jest wypisana nazwa badania i to wiem , ze na zespol antyfosfolipidowy chodzilo mi o to co dopisal ręcznie to mowisz ze o krzepliwosc chodzi wiec chyba dobrze zlecil... sama nie wiem co powinien jeszcze. Zobaczę co bede miala w wynikach czy faktycznie cos wiecej tam bedzie

Nic nie zaslaniam, to co jest zaznaczone to po prawej stronie jest wypisana nazwa badania i to wiem , ze na zespol antyfosfolipidowy chodzilo mi o to co dopisal ręcznie to mowisz ze o krzepliwosc chodzi wiec chyba dobrze zlecil... sama nie wiem co powinien jeszcze. Zobaczę co bede miala w wynikach czy faktycznie cos wiecej tam bedzie
No własnie a ja po lewej patrzyłam. to są zakrzepowe też. Dobrze zlecil :)

Przeciwciała przeciwko beta2 glikoproteinie to na zespol antyfosfolipidowy

@Hatice z mojego doświadczenia to tak:
1. Encorton brac dawke jaką zalecił Malina- można podzielić na 8 i 14 godzinę taki schemat dawkowania mają w szpitalach
2. Moim zdaniem nie warto isc wcześnie na usg chyba ze masz obsesje ciązy pozamacicznej. Ja pierwsze miałam 6 tydzień 6 dzień czyli koniec 7 tygodnia bo tak zalecił Malina. Wcześniej to nic nie wiadomo może coś być widać może nie ale nie dlatego że nie ma tylko że za wcześnie
Ja też nie lubię żeby często grzebali ;)

Odnośnie gina to ja wziełam zwykłego osiedlowego żadnego tam super speca ale tez pracuje w szpitalu na położnictwie- co trzeba pomierzy, poradzi . I tak zalecenia daje Malina.
A nie wtrąca się ze swoimi koncepcjami. Polecam ! :)

@Oczekujaca123 kazał zbadac chlamydię i p ciał Bglikoproteinowe czyli zakrzepowe

Bardzo dziękuje za odpowiedz.
Myske ze w razie ewentualnej ciąży to zostanę przy dawcę jaka dał Malina ale być może ją rozdziele. Napisze maila do Gynemed, może mi odpiszą czy tak mogę

No właśnie nie mam obsesji z ciąża pozamaciczna, także pójdę sobie na spokojnie. Przy pierwszej ciąży to była ogromna ciekawość iść i zobaczyć już od razu po teście, a teraz czuję ze to tylko stres mi przyniesie i stratę pieniędzy.
Tutaj tez będę miała ginekologa który pracuje w szpitalu bo inaczej już sobie nie wyobrażam. Wcześniej miałam takich spoza środowiska szpitalnego i byłam pozostawiona sama sobie w szpitalu. Wiadomo jak jest.
Ja to strasznie nie lubię usg dopochwowego.... brrrr....
@marshia no ja w tych moich ciąża poprzednich to tez co chwile usg.... w ogóle byłam strasznie roztrzęsiona, teraz już jestem bardziej świadoma wszystkiego i chyba im mniej usg będzie u mnie tym lepiej na moja psyche. Jak widać każda ma inaczej ;) dziękuje Ci za odpowiedz dotycząca encortonu, może ja mam mniejsza dawkę bo mam ten Grastofil ( accofil)? Może muszę przestać jednak cudowac i brać tak jak napisane na kartce.... boje się sama coś zmieniać .a Malina nie lubi jak się Mu proponuje swoje leczenie hehe ;) zapytam tylko czy mogę to rozłożyć na dwie dawki....
@Destino to dobra informacja ze u Ciebie ok po takiej dawcę, może ja niepotrzebnie panikuję ( a nawet jeszcze się nie staram a takie dylematy ;)).
Ja w poprzednich ciążach żadnych krwawień nie miałam. Ciąże zatrzymywały się w dniach kiedy dolegliwości ciążowe znikały. Od razu czułam ze serce nie bije bo nie czułam się ciążowe, a wcześniej to po schodach zejść nie mogłam takie zawirowania miałam. Masz racje, dobry ginekolog nie powinien mi nic narzucać, pewnie ginekolodzy mysla ze tak bardzo wszystkim zależy na usg. Dla mnie to stres... ta kozetka... monitor.... ahhh
Chyba nie jestem gotowa żeby to znowu przechodzić :( mam ogromna traumę.... nie wiem czy iść dalej do psychologa czy najlepszym lekarstwem będzie ciąża.

Kurde w telefonie tak kiepsko się odpisuje a laptop w pracy został.... Dziękuje bardzo za odpowiedzi, jesteście ogromna skarbnica wiedzy :) mój mąż który kiedyś był sceptycznie nastawiony do różnych for, teraz mówi ,, a weź zapytaj koleżanek z forum „ ;)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, jestem w szoku i nie wiem co mam wam napisać... Zacznę tak. Wg om 11+5, wg wielkości z poprzedniego usg powinno być 10+6 a na dzisiejszym usg wyszło 12+2!!!! Dzidziuś ma 51mm, kopie jak szalony! Termin mi się przesunął na 29.04. Jestem w totalnym szoku! Oczywiście już się zastanawiam czy to normalne... Ehh, cała ja. Serduszko pięknie bije, nie wiem ile na minutę ale na ucho równie pięknie jak poprzednio :) lekarka się śmieje że nie będę miała spokojnego dziecka :p powiedziała też że coś dużo tego między nogami, ale to jeszcze za wcześnie żeby mówić czy ma rację ;)

reklama
@Hatice a ile masz tego encortonu? Malina wie co robi nie kombinuj
Chodź na usg tak jak bedziesz czuła potrzebę ja co 2-3 tyg bo dłużej nie mogłam wytrzymać a za często też źle
Po tescie ok 30 dc mialam 1 dniowe plamienie i poszłam do gina co robić i powiedziałam że nie chcę usg bo i tak nic nie będzie wiadomo to nie robił
@roki_1991 i super małe rośnie i powoli drobnymi kroczkami dodreptasz do 9 mc :)

Do góry