reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Oczekujaca123 - ja estradiol zbadałam tylko raz w 7dpo. Ty mozesz zbadać teraz przy drugim badaniu progesteronu. Nie chce nic sugerować, bo nie ma pewnosci kiedy mialas owu... najlepiej badac proga niby dokładnie w 7dpo bo ma największa wartość... takze czy zbadasz w 8 i 10 dpo czy 3 dni pod rzad wole zostawic juz pod Twoja decyzja... ;* bo az tak sie nie znam na tym wszystkim jak nie wiemy kiedy na 100% była owu. Moze w tym wypadku rzeczywiście lepiej badac 3 dni pod rzad i wyciągnąć z tego średnia?

reklama
@Oczekujaca123 - ja estradiol zbadałam tylko raz w 7dpo. Ty mozesz zbadać teraz przy drugim badaniu progesteronu. Nie chce nic sugerować, bo nie ma pewnosci kiedy mialas owu... najlepiej badac proga niby dokładnie w 7dpo bo ma największa wartość... takze czy zbadasz w 8 i 10 dpo czy 3 dni pod rzad wole zostawic juz pod Twoja decyzja... ;* bo az tak sie nie znam na tym wszystkim jak nie wiemy kiedy na 100% była owu. Moze w tym wypadku rzeczywiście lepiej badac 3 dni pod rzad i wyciągnąć z tego średnia?
Ogolnie na ostatnich dwoch w zasadzie 3 usg 1 mialam w 17dc bylo.po owu, drugie mialam w 16dc tez bylo po owu. Podobne odczucia tj kłucie sluz itp mam w okolicy 12-14dc teraz nasilenie bylo w z piatku na sobote , wiec tak licze ta owulacje i wg tego te badania chcialam zrobic.
A no widzisz o tym estradiolu nie pomyslalabym, ze teraz bo gdzies czytalam, ze 3-5dc ;/
Dzieki ;* poczytam i pomysle :)

Tez mam SM, zdiagnozowane i nie leczone, bo diagnoza nastąpiła 4 lata temu, już w trakcie naszych starań.
Jestem po 5 nieudanych ciazach (wszystkie na wczesnych etapach).
Zbadaj p-ciała, zrób komórki Nk, Bo w przypadku chorób immunologicznych te rzeczy mogą być rozjechane.
Badalas mutacje? Homocysteinę?
Ja mam też rozjechany cały test CBA, też prawdopodobnie przez stwardnienie.
Ale jestem w 20 tc :). Na 15 mg encortonu, intralipidzie, clexane 0,6, Aspirin cardio.

Chociaż dziś moje szczęście odcrana cicho, zero znaków. Zjadłam 2 pączki i czekam na aktywację.

@bertha masz tą książkę???? Mam jej fotę w zdjęciach żeby nie zapomnieć o niej. Czytałam jakus czas temu artykuł o niej. Facet z czarnym nasieniem na ...... mnie rozwali :)
Robiłam badanie na trombofilie mam jedna mutacje MTHFR brałam heparynę w tej ciąży ale się nie udało . Encorton działa na rzuty ale ja od 3 lat dzięki Bogu nie mam i nie leczę się brałam kilka miesięcy betaferon ale zrezygnowałam .Super że się udało , homocysteine badałam miałam nisko po wcześniejszej suplementacji .

No ja encorton brałam nie ze względu na rzuty, tylko na to, że nie mogę szczepień, ani accofilu. A ponieważ moja Interleukina 10, czyli ochrona zarodka, jest poniżej normy i szwankuje strasznie to na to właśnie jest steryd wysokiej dawce. I przy okazji steryd obniża też często komórki NK, a te u mnie prawie 3 razy ponad normę.
Nawet nie wiedziakam, ze rzuty SM encortonem się zwalcza. Byłam w szpitalu raz i miałam jakiś w kroplówce, ale na pewno inny.

@Oczekujaca123 - estradiol sie bada tez na poczatku cyklu i później, w 7dpo by sprawdzic razem z progesteronem czy była owu i ile było pęcherzyków:) Tam jest jakas zależność, ze jak jest pow 400 to mogą byc 2 pecherzyki czy jakos tak... czytałam kiedys na grupie na fb, ze dziewczynom przed czy po transferze invitro sie to tez kontroluje, ale musiałabyś sie w ten temat kochana zagłębić bo ja juz dokładnie nie pamietam a glowa mnie cmi lekko z bolu do tego:/

@Oczekujaca123 - estradiol sie bada tez na poczatku cyklu i później, w 7dpo by sprawdzic razem z progesteronem czy była owu i ile było pęcherzyków:) Tam jest jakas zależność, ze jak jest pow 400 to mogą byc 2 pecherzyki czy jakos tak... czytałam kiedys na grupie na fb, ze dziewczynom przed czy po transferze invitro sie to tez kontroluje, ale musiałabyś sie w ten temat kochana zagłębić bo ja juz dokładnie nie pamietam a glowa mnie cmi lekko z bolu do tego:/
Rozumiem ;* ja to wogole nie ogarniam tego, czasem sie zastanawiam czy sama siebie nie nakrecam tymi badaniami ;p dlatego zbadam ten progesteron jeszcze plus estradiol i ide do gin zobaczę co ona na to ;)

Dzieki ;*

No ja encorton brałam nie ze względu na rzuty, tylko na to, że nie mogę szczepień, ani accofilu. A ponieważ moja Interleukina 10, czyli ochrona zarodka, jest poniżej normy i szwankuje strasznie to na to właśnie jest steryd wysokiej dawce. I przy okazji steryd obniża też często komórki NK, a te u mnie prawie 3 razy ponad normę.
Nawet nie wiedziakam, ze rzuty SM encortonem się zwalcza. Byłam w szpitalu raz i miałam jakiś w kroplówce, ale na pewno inny.
Bo w szpitalu dostajesz solu medrol ( nie wiem czy dobrze napisałam )w kroplówce a potem na ciąg dalszy steryd doustnie i schodzisz . To radziła byś mi zrobić badanie komórki NK co jeszcze najpotrzebniejsze ? To twoje pierwsze dziecko prucz tych poronień ? Bo ja mam już dzieci a teraz takie cuda się dzieją

reklama
Bo w szpitalu dostajesz solu medrol ( nie wiem czy dobrze napisałam )w kroplówce a potem na ciąg dalszy steryd doustnie i schodzisz . To radziła byś mi zrobić badanie komórki NK co jeszcze najpotrzebniejsze ? To twoje pierwsze dziecko prucz tych poronień ? Bo ja mam już dzieci a teraz takie cuda się dzieją

To moja pierwsza wysoka ciąża i mam nadzueje będzie z tego w lutym szczęśliwe dziecko :)
Co do badań: tak, radziłabym przeciwciała wszystkie z wątku pomocniczego - ciaze zakończone sukcesem - i subpolacje limfocytów, czyli NK.

Do góry