reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@Oczekujaca123 a może to ciąża?

@magda1208 zadzwoń do szpitala co trzeba wziąść u mnie np ubranek i kosmetyków dla dziecka nie trzeba było! Tylko później mąż dowiózł bo Zosia miała trądzik niemowlęcy!
[emoji23] porzeczk1234 chcialabym, ale to chyba zbyt wczesnie zeby juz cos czuc ? Teraz mnie jajnik napierdziela znow... poza tym w 1szym cyklu staran to bylby cud

@Oczekujaca123 trudno stwierdzić co jest. Progesteron osiąga swój szczyt ok 7 dni po owu wiec doborze jest wiedziec kiedy ma sie to owu :D ja mialam badane hormony po okresie w trakcie owu i grubo po owu i do tego usg wiec bylo prosciej. Nie namawiam do tego, bo to faktycznie moze wiązać sie z presja a nie o to przecież chodzi, przytylacie sie na lajcie ;)
Moze byc to zagnieżdżenie trudno powiedziec.
Moze byc to zeswirowany organizm. Tak jak wpominalam ja krwawilam smola i tez między cyklami w dodatku przenigdy nie czulam wczesniej owu a po poronieniu zaczal mnie przy owu napintalac jaknik ogromnie.
A objawy ciazy zdazaja sie na samym poczatku. Po pierwsze podwyzszona temp mnie dodatkowo przy zagnieżdżeniu ( i w zasadzie tylko wtedy) bolaly piersi. I się tez martwilam ze cos ze mna nie tak a tu sie okazalo ze wszystko tak. Mocno Ci kibicuje i mam nadzieję ze okres do Ciebie nie zawita :)

@Oczekujaca123 może być wczesna ciąża może być plamienie przy mocnej owulacji która się wielu osobom zdarza po poronieniach/porodach jak również plamienia w środku cyklu nie do końca wyjaśnione czemu które też są u wielu osób i lekarze piszą na to duphaston w 2 połowie cyklu

@Oczekujaca123 może być wczesna ciąża może być plamienie przy mocnej owulacji która się wielu osobom zdarza po poronieniach/porodach jak również plamienia w środku cyklu nie do końca wyjaśnione czemu które też są u wielu osób i lekarze piszą na to duphaston w 2 połowie cyklu
@Zzzzzz @iveo

jestem na 99%pewna, ze owu byla w okolicy weekendu, wiec dzis +/- 6dpo ciezko to nazwac plamieniem to bylo killa brazowych kropek na podpasce i poki co cisza ;/

W pierwszej ciazy piersi bolaly mnie w srode , a @mialam dostac w sobote, i w srode juz byl test pozytywny i beta ok 37. Teraz oprocz bolu brzucha nic ale jest mega wczesnie, nie ludze sie , ze to to.
Wynik progesteronu do najgorszych nie nalezy tak mysle, chce zoabczyc czy bedzie rosl czy spadal, bo wtedy moze bardziej dojde do tego kiedy byla owu, choc odczuwalam cos wlasnie miedzy czwartkiem poznym wieczorem a niedziela rano.

Organizm mi swirowal po ciazy, bo plamienie sie pojawialo w 3 cyklach chwile przed owu na krotko. Ale bylo go troche wiecej i to byl taki sluz z krwia. Ginekolog kazal sie nie martwic. Teraz plamienia nie bylo , wiec ucieszylam sie, ze jest ok ! A jak widac nie do konca...
30pazdziernika mam wizyte u gin to z nia pogadam, tylko, ze to juz bedzie nowy cykl.

A bete kiedy najwczesniej robic ? Ja wtedy robilam w 25dc i juz byla w okolicy 40 , ale zastanawiam sie kiedy najwczesniej ma sens. Choc nie podejrzewam siebie o ciaze ;)

@Oczekujaca123 dla mnie to progesteron świadczący o tym ze owu była i tyle
Ja z tych nie latających na betę robiłam dopiero po kresce na teście zawsze ale ogólnie 10 dni po owu a 14 to już taka pewna

@Oczekujaca123 - progesteron najlepiej jakbyś zbadała 7 dni po potwierdzonej owulacji, potem w 9 i 11 dpo. Dodatkowo, warto żebyś chodzić raz oznaczyła też estradiol. Jego wartość powinna w prawidłowym cyklu oscylować koło 200. Co do progesteronu, tutaj też normy normami, ale mówi się, że aby ciąża się utrzymała progesteron powinien mieć minimum 15, a najlepiej koło 20. Ja np. badałam w tym cyklu przez to, że nie do końca było wiadomo czy i kiedy pękł pęcherzyk po ovitrelle i w 7 dni po domniemanej owulacji miałam progesteron 7,07 i 9 dpo. 7,08 :/ co było bardzo niejednoznaczne, choć przyznam, że nie badałam go od rana na czczo tylko po pracy...i z drugiej strony mialam bdb esteradiol bo 237 podajże. Jajniki mi strasznie dawały znać w tym cyklu o sobie (kłuły mnie na zmianę), podobnie podbrzusze, a okres przyszedł na czas - jak w zegarku.

@Oczekujaca123 - progesteron najlepiej jakbyś zbadała 7 dni po potwierdzonej owulacji, potem w 9 i 11 dpo. Dodatkowo, warto żebyś chodzić raz oznaczyła też estradiol. Jego wartość powinna w prawidłowym cyklu oscylować koło 200. Co do progesteronu, tutaj też normy normami, ale mówi się, że aby ciąża się utrzymała progesteron powinien mieć minimum 15, a najlepiej koło 20. Ja np. badałam w tym cyklu przez to, że nie do końca było wiadomo czy i kiedy pękł pęcherzyk po ovitrelle i w 7 dni po domniemanej owulacji miałam progesteron 7,07 i 9 dpo. 7,08 :/ co było bardzo niejednoznaczne, choć przyznam, że nie badałam go od rana na czczo tylko po pracy...i z drugiej strony mialam bdb esteradiol bo 237 podajże. Jajniki mi strasznie dawały znać w tym cyklu o sobie (kłuły mnie na zmianę), podobnie podbrzusze, a okres przyszedł na czas - jak w zegarku.
A ten estradiol to kiedy najlepiej oznaczyc?
Czyli moze lepiej jak pojade badac ten progesteron w niedziele (8dpo) i wtorek 10dpo

reklama
Pewnie tak .. Mam chorobę autoimmunologiczną SM leczy się rzuty sterydem . Może to ma związek z poronieniami . Zaznaczę że mam dzieci . Syna zdrowego i córkę z wada genetyczną .

Tez mam SM, zdiagnozowane i nie leczone, bo diagnoza nastąpiła 4 lata temu, już w trakcie naszych starań.
Jestem po 5 nieudanych ciazach (wszystkie na wczesnych etapach).
Zbadaj p-ciała, zrób komórki Nk, Bo w przypadku chorób immunologicznych te rzeczy mogą być rozjechane.
Badalas mutacje? Homocysteinę?
Ja mam też rozjechany cały test CBA, też prawdopodobnie przez stwardnienie.
Ale jestem w 20 tc :). Na 15 mg encortonu, intralipidzie, clexane 0,6, Aspirin cardio.

Chociaż dziś moje szczęście odcrana cicho, zero znaków. Zjadłam 2 pączki i czekam na aktywację.

@bertha masz tą książkę???? Mam jej fotę w zdjęciach żeby nie zapomnieć o niej. Czytałam jakus czas temu artykuł o niej. Facet z czarnym nasieniem na ...... mnie rozwali :)

Do góry