reklama
Dziewczyny, wyszło mi w moczu dwa razy z rzędu białko w śladowych ilościach. Powtórzyłam dzisiaj trzeci raz w innym labo, ale oczywiście już się stresuje co jak znowu wyjdzie. Czytam w necie, ze w ciąży śladowe ilości mogą być normalne, ale moja gin to drąży...miała któraś z was śladowe ilości białka i nic lekarz z tym nie kazał robić?
Ja mialam prawie caly trzeci trymestr sladowe ilosci, jak Ty. Nic z tym nie robilam, moja gin twierdziła, ze to normalne. Ciąża i porod przebiegly bez komplikacji.Dziewczyny, wyszło mi w moczu dwa razy z rzędu białko w śladowych ilościach. Powtórzyłam dzisiaj trzeci raz w innym labo, ale oczywiście już się stresuje co jak znowu wyjdzie. Czytam w necie, ze w ciąży śladowe ilości mogą być normalne, ale moja gin to drąży...miała któraś z was śladowe ilości białka i nic lekarz z tym nie kazał robić?
marzycielka81
Fanka BB :)
Dziewczyny, ktora sie zna na liczeniu dni do zarodka.od transferu. W sobote mialam pukcje. Lekarz pisze ze transfer w srode lub czwartek. Sa 4 zarodki: 4a/b, 4b, 3a, 2b/c chyba srednio?
bertha
marzycielka, dzisiaj twoje zarodki maja 2 dni. czyli wg idealnego podzialu powinny miec 4 blastomery.
czyli dwa pierwsze idealnie, kolejny ma 3, ale to tez ok, bo to moment kiedy na niego patrzyli, moze za godzine miec juz 4 blastomery. a ostatni lekki leniuszek, ale jeszcze nic straconego.
litera określa wielkość i symetrię blastomerów oraz stopień ewentualnej fragmentacji. oczywiscie A oznacza najlepsza klase, ale A, A/B, B są wszystkie dobrze rokujące.
takze ja bym ocenila ze trzy zarodki są bardzo ok, a czwarty jest watpliwy na ten moment. zalezy jak sie bedzie rozwijał dalej. wiec bardzo dobry wynik oby tak dalej!
tu opis klas:
klasa A: symetryczne, równej wielkości blastomery, bez fragmentów;
klasa A/B: jak wyżej oraz ≤ 10% fragmentacji;
klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;
klasa B/C: jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;
klasa C: 31 – 50% fragmentacji;
klasa C/D: >50% fragmentacji;
klasa D: całkowita fragmentacja -, nie ma możliwości wyróżnienia blastomerów.
czyli dwa pierwsze idealnie, kolejny ma 3, ale to tez ok, bo to moment kiedy na niego patrzyli, moze za godzine miec juz 4 blastomery. a ostatni lekki leniuszek, ale jeszcze nic straconego.
litera określa wielkość i symetrię blastomerów oraz stopień ewentualnej fragmentacji. oczywiscie A oznacza najlepsza klase, ale A, A/B, B są wszystkie dobrze rokujące.
takze ja bym ocenila ze trzy zarodki są bardzo ok, a czwarty jest watpliwy na ten moment. zalezy jak sie bedzie rozwijał dalej. wiec bardzo dobry wynik oby tak dalej!
tu opis klas:
klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;
klasa B/C: jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;
marzycielka81
Dziekuje kochana :-)marzycielka, dzisiaj twoje zarodki maja 2 dni. czyli wg idealnego podzialu powinny miec 4 blastomery.
tu opis klas:
Tylko nie rozumiem jednego dlaczegpnlekarz chce podac zarodki w 4 lub 5 dobie. W 4 chyba sie nie podaje? On cos twierdzi, ze to zalezy od sytuacji klinicznej.
bertha
Dziekuje kochana :-)
Tylko nie rozumiem jednego dlaczegpnlekarz chce podac zarodki w 4 lub 5 dobie. W 4 chyba sie nie podaje? On cos twierdzi, ze to zalezy od sytuacji klinicznej.
No właśnie niby się nie podaje.. także tez się dziwie. Choć każda klinika ma swoje jakieś zasady, doświadczenia także może maja jakiś swój sposób.
Jak ma być to ten zarodek to nieważne kiedy podany, zostanie z tobą
reklama
edloteh
Widzę, że @bertha już pięknie odpowiedziała [emoji7]Dziekuje kochana [emoji4]
Odniosę się do pododawania w 4 dobie... przy świeżym transferze nie słyszałam o takich przypadkach. Co więcej, w 4 dobie to nikt nie zagląda do zarodków chyba że masz wykupiony embrioskop wiec bez wyciągania widać co z takim maluchem się dzieje.
Przy mrożonych: takiego 3dniowca odmraża się jednego dnia a podaje kolejnego....
Generalnie, spoko gromadka [emoji173]️ za transfer [emoji110]️[emoji110]️[emoji110]️
Podziel się: