reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Oczekujaca123 - zbadaj progesteron. Zaleca się by wykonywało się to badanie dokładnie 7 dni po owulacji. Jeśli masz cykle 28 dniowe to badanie najlepiej wykonać 21 dc.

Udanego weekendu wszystkim!

reklama
@Oczekujaca123 - zbadaj progesteron. Zaleca się by wykonywało się to badanie dokładnie 7 dni po owulacji. Jeśli masz cykle 28 dniowe to badanie najlepiej wykonać 21 dc.

Udanego weekendu wszystkim!
No wlasnie mi te plamienie to tak juz kolejny raz zaczelo sie w oklicy 11dc wiec laczylam to z owulacja tak jak gin mowila. To teraz nie wiem czy liczyc 7 dni os plamienia czy mimo wszystko isc w tym 21dc?

@Oczekujaca123 pomimo brudzen i kluc udało się więc bylo chyba ok. Na wszelki wu zbadaj hormony natomiast nie stresuj sie tym plamieniem bo tak jak wspomnialam moze sie jeszcze oczyszczać wszystko i niekoniecznie musi miec zwiazek z owu.
A oprócz progesteron co warto zbadac z hormonów ?

Czy ty te plamienie tez mialas tylko kilka dni w okolixy owu czy ciągle cos bylo

@Oczekujaca123 sa dziewczyny, ktore maja plamienia w owulacje, dzieki temu wiedza, ze ja maja. I skoro twoja gin tak mowi i jest to potwierdzone usg to nie ma sie czym martwic. Niedomoga lutealna o ktorej tu dziewczyny pisza, to nie tylko plamienia przed @, czyli na koniec cyklu. I nie wystarczy zbadac progesteron po owulacji, by wiedziec, ze sie ma niedomoge lutealna. Bo niski progesteron moze wyjsc nie tylko przy niedomodze lutealnej, ale rowniez w cyklu, w ktorym owulacji brak. Zeby sprawdzic niedomoge lutealna trzeba sprawdzic na usg jak wyglada i jak przeksztalca sie obraz cialka zoltego po peknieciu pecherzyka. Dopiero wywiad, czyli plamienia przed @, badanie hormonu i obraz usg razem wziete mowia prawde o niedomodze lutealnej, na ktora w ciazy dostaje sie luteine lub duphaston. Juz tu kiedys pisalam, ze progesteron jest trudno zbadac, poniewaz jest wytwarzany skokowo, przypomina sinusoide. Trudno powiedziec, czy twoj wynik progesteronu bedzie z najnizszej czy najwyzszej wartosci. Mozna oczywiscie zbadac poziom progesteronu na 2 sposoby. Idziesz do szpitala i co okrelslony czas badaja progesteron, a potem wyciagaja srednia. Albo przez kilka dni doslownie o tej samej dodzinie z minutami badasz progesteron i wyciagasz srednia.

@Oczekujaca123 sa dziewczyny, ktore maja plamienia w owulacje, dzieki temu wiedza, ze ja maja. I skoro twoja gin tak mowi i jest to potwierdzone usg to nie ma sie czym martwic. Niedomoga lutealna o ktorej tu dziewczyny pisza, to nie tylko plamienia przed @, czyli na koniec cyklu. I nie wystarczy zbadac progesteron po owulacji, by wiedziec, ze sie ma niedomoge lutealna. Bo niski progesteron moze wyjsc nie tylko przy niedomodze lutealnej, ale rowniez w cyklu, w ktorym owulacji brak. Zeby sprawdzic niedomoge lutealna trzeba sprawdzic na usg jak wyglada i jak przeksztalca sie obraz cialka zoltego po peknieciu pecherzyka. Dopiero wywiad, czyli plamienia przed @, badanie hormonu i obraz usg razem wziete mowia prawde o niedomodze lutealnej, na ktora w ciazy dostaje sie luteine lub duphaston. Juz tu kiedys pisalam, ze progesteron jest trudno zbadac, poniewaz jest wytwarzany skokowo, przypomina sinusoide. Trudno powiedziec, czy twoj wynik progesteronu bedzie z najnizszej czy najwyzszej wartosci. Mozna oczywiscie zbadac poziom progesteronu na 2 sposoby. Idziesz do szpitala i co okrelslony czas badaja progesteron, a potem wyciagaja srednia. Albo przez kilka dni doslownie o tej samej dodzinie z minutami badasz progesteron i wyciagasz srednia.
Wiesz mnie to plamienie by nie martwilo gdyby nie to , ze dwa razy bylo lekko rozowe a teraz jest go troche wiecej i jest brazowe :(

@Oczekujaca123 my podpowiadamy, co wiemy. Jednak powinnas miec lekarza, ktoremu ufasz i wierzysz w to, co mowi, bo my lekarzami nie jestesmy, a wiele rzeczy by postawic diagnoze, czy cos wykluczyc to trzeba badac, sprawdzac. Nie wsluchuj sie tez tak w swoje cialo, bo to dobre nie jest. A jak cos cie niepokoi to sprawdz u lekarza. Cialo po stracie od razu moze dojsc do siebie, a moze potrzebowac kilku cykli. Nie ma zlotego srodka. Ja po poronieniu dlugo dochodzilam do siebie i kazdy miesiac byl inny. Jednak znam swoje cialo i badalam hormony co jakis czas, by sprawdzac co sie dzieje. Niedomoge mialam zdiagnozowana w wieku 18 lat. A mimo to w obecnej ciazy zupelnie nie korzystam z dodatkowego progesteronu. Cialo to nie matematyka, tylko biologia. A wiec ciagle sie zmienia. Jesli cos cie niepokoi to wal do gina. Nie pisze tego zlosliwie. Po prostu czasem tak na kilka zdan ciezko cos podpowiedziec, bo jestes caloscia i rozne rzeczy w ciele moga wplywac na to jak wygladaja twoje cykle. Fajnie, ze pytasz, bo moze ktos doswiadczyl czegos podobnego i podpowie cos madrego. Jednak konsultacja z lekarzem cie nie minie.

@Oczekujaca123 my podpowiadamy, co wiemy. Jednak powinnas miec lekarza, ktoremu ufasz i wierzysz w to, co mowi, bo my lekarzami nie jestesmy, a wiele rzeczy by postawic diagnoze, czy cos wykluczyc to trzeba badac, sprawdzac. Nie wsluchuj sie tez tak w swoje cialo, bo to dobre nie jest. A jak cos cie niepokoi to sprawdz u lekarza. Cialo po stracie od razu moze dojsc do siebie, a moze potrzebowac kilku cykli. Nie ma zlotego srodka. Ja po poronieniu dlugo dochodzilam do siebie i kazdy miesiac byl inny. Jednak znam swoje cialo i badalam hormony co jakis czas, by sprawdzac co sie dzieje. Niedomoge mialam zdiagnozowana w wieku 18 lat. A mimo to w obecnej ciazy zupelnie nie korzystam z dodatkowego progesteronu. Cialo to nie matematyka, tylko biologia. A wiec ciagle sie zmienia. Jesli cos cie niepokoi to wal do gina. Nie pisze tego zlosliwie. Po prostu czasem tak na kilka zdan ciezko cos podpowiedziec, bo jestes caloscia i rozne rzeczy w ciele moga wplywac na to jak wygladaja twoje cykle. Fajnie, ze pytasz, bo moze ktos doswiadczyl czegos podobnego i podpowie cos madrego. Jednak konsultacja z lekarzem cie nie minie.
Rozumiem;)
Wiesz pytam , bo tak jak piszeesz moze ktos mial podobnie. Do gin nie mam jak isc, teraz ma urlop, terminy na koniec wrzesnia /pazdziernik. Zobacze jesli plamienie ustanie jutro czy pojutrze to jednak to plamienie z owu. Wyczytalam tez , ze moze byc i brazowe. Jak dalej bede plamic to przejde sie do innego ginekologa w przyszłym tygodniu z luxmedu. I zobacze czy wszystko tam ok.

Oczekujaca ja pierwsze cykle po porodzie i kp mialam plamiace w okolicy owu. Mysle ze dlatego, ze szyjka sie przy owu otwierala i cos moze jeszcze schodzilo

@Oczekujaca123 a jak z tym immunologiem co Ci mieli z luxmedu oddac kasiurke?
Ja po wizycie u gin i szykuje sie szew... Szyjka okej ale powiedziala ze po mojej oststniej historii lepiej zalozyc.

reklama
@smerfik88 nie będę się więcej szczepić. Plan mam taki,że poczekam na wyniki kirów,hla i fragmentacji plemnika,pojadę na konsultację do dr kluszczyka i zobaczę co zapropinuje. Myślę,że zaproponuja accofil.

Do góry