reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
A co do kremów na brzuch - one serio działają? W sensie te na rozstępy, ciążowe itp... nie chodzi po prostu o to, żeby smarować to ciało regularnie czymkolwiek, żeby po prostu było
nawilżone i elastyczne? A mustele itp po prostu wyciahają kasę z kieszeni, bo kobiety łapią się na chwyt marketingowy?
Mam takie wlasnie zdanie na ten temat. Ale o olejkach slyszalam ze dzialaja i tu bardziej chodzi o po prostu dobry sklad tych olejow, wiec lepiej kupic z firmy produkującej kosmetyki naturalne. Jak juz w ogole jestesmy przy takich tematach to moge tez polecic, chyba od 36tyg, olejek do masazu pochwy. Regularne stosowanie dziala cuda [emoji6]

Magda mi tydzień temu wyszło ft4 1,9 - norma do 1,7. Po tygodniu w innym labie wyszło 1,5 - norma do 1,5 (diagnostyka robi z podziałem na trymestry ciąży). I nie dostałam tabletek. Mam powtorzyc badanie za 10 dni. Tsh mam w dolnej granicy 0,04. I wszystko pozostaje tylko do kontroli.

Ja też na początku miałam złe wyniki ale endokrynolog kazał czekać bo brałam encorton .Później w normie a teraz znowu to FT4 poniżej.

@marshia z rozstepami to jest tak, ze jak masz genetyczne, to tona kremow nie pomoze, bo sie zrobia i nawet duzo nie trzeba przytyc.

Ja przytylam 20 kg smarowalam tak jak mowisz po to by bylo nawilzone. Na brzuchy zero rozstepow, a na piersiach sie zrobily male bo zbyt szybko przybieraly. A mam predyspozycje genetyczne. Moja siostra smarowala i cudowala, a rozstepy ma. Na to zadne kremy nie dzialaja. Mnie sie tez wydaje, ze to taki chwyt reklamowy. Jak w szpitalu gadalam z dziewczynami to tez mowily jedne ze cudowaly i poryte cale, inne ze zapominaly i ladne brzuszki. Trzeba tez pamietac, ze jak sie uzywa krwmow czesto to skora traci naturalna jedrnosc i szybcij wysycha. Znaczenie tez ma w czym sie myjemy, a nie tylko smarowanie. To oczywiscie moje zdanie z roznych obserwacji, prob i bledow

@marshia z rozstepami to jest tak, ze jak masz genetyczne, to tona kremow nie pomoze, bo sie zrobia i nawet duzo nie trzeba przytyc.

Ja przytylam 20 kg smarowalam tak jak mowisz po to by bylo nawilzone. Na brzuchy zero rozstepow, a na piersiach sie zrobily male bo zbyt szybko przybieraly. A mam predyspozycje genetyczne. Moja siostra smarowala i cudowala, a rozstepy ma. Na to zadne kremy nie dzialaja. Mnie sie tez wydaje, ze to taki chwyt reklamowy. Jak w szpitalu gadalam z dziewczynami to tez mowily jedne ze cudowaly i poryte cale, inne ze zapominaly i ladne brzuszki. Trzeba tez pamietac, ze jak sie uzywa krwmow czesto to skora traci naturalna jedrnosc i szybcij wysycha. Znaczenie tez ma w czym sie myjemy, a nie tylko smarowanie. To oczywiscie moje zdanie z roznych obserwacji, prob i bledow
Rozstępy sa oczywiście genetyczne, ale w wysokiej ciazy skora potrafi byc tak napięta, ze mimo wszystko nawet jak ktos nie ma takich sklonnosci to i tak bym się smarowala. Moze nie wybieralabym kremow na podstawie, ze sa dla kobiet w ciazy, ale moim zdaniem trzeba uwazac na sklad, bo w ciazy wiele rzeczy potrafi uczulic, tak nagle. Kremy dla niemowląt sa delikatniejsze od tych 'normalnych', wiec moze to?

To prawda , ktoś kto jest podatny na rozstepy będzie je miał nawet jak kupi coś za miliony monet . Ja mam mustele bo zamówiłam ja dawno temu, glownie ze względu ze nie barudzi ubran więc mogę smarować kiedy chce , nie ma zapachu więc mnie nie drażni jak przykładowo palmers , ktory dalam kolezance , fajnie nawilża i wchłania się od razu w skórę, nie wysusza jak inne tego typu . Oliwki i te bio oile wszystko się strasznie tlusci wedlug mnie więc nie chciałam . Dziecku oliwki też nie kupię na pewno bo ich nie cierpię .
No i jest bardzo wydajny . Jeszcze mi pewnie zostanie po a smaruje czasami i 2 razy dziennie .
Co do mycia to ja się myje balsamem bambino do kapieli dla dzieci bo tak jak Destino pisze te żele dla kobiet w większości wysuszaja

Mam predyspozycje do rozstępów juz mi sie pojawiaja na piersiach. Mam tez juz zagojone na boczkach i tyleczku. W sumie ich juz prawie nie widać. Stosowanie kremow choc nieskuteczne sprawia ze czuje się jakos zadbana dlatego chyba to robie :p

Dziewczyny,

jestem przerażona. Zrobiłam posiew z pochwy i wyszło mi to dziadostwo "nieliczne kolonie streptococcus agalactiae". Już się naczytałam i mam wrażenie, że doszedł mi kolejny problem, który będę miała w ciąży:(

Czy któraś z Was miała to cholerstwo? Czy przed staraniami powinnam wziąć jakiś antybiotyk, żeby to załagodzić? Czy tylko pod koniec ciąży skontrolować, żeby podać antybiotyk?
Mialam na poczatku iv ciazy w zwyklym posiewie z szyjki lub pochwy nieliczne kolonie. Nie pamiętam czy dostałam globulki, na pewno stosowalam potem jedno opakowanie gyn acti gel i cala ciaze dopochwowo bakterie kwasu mlekowego. W zadnym wymazie potem nie bylo tych bakterii chorobotworczych, co potwierdzilo celowane badanie na gbs w 36 tc (wymaz z pochwy i odbytu). Dziecko mialo kontrolowane crp w szpitalu, bylo ok. W obecnej ciąży na początku wyszły mi staphylokoki, rowniez obralam strategie wspierania zlych bakterii dobrymi, a w 24 tc musiałam wziac antybiotyk doustny z powodu zapalenia zatok. Posiew z pochwy mam ujemny (tylko paleczki kwasu mlekowego). Dziewczyny juz Ci napisaly, ze nosicielami gbs jest duzo kobiet i ginekolodzy wiedza co robic. Jesli ktos nie chce kroplowki z antyb do porodu (bo np. rodzi w domu), to moze w iii trymestrze brac antyb doustnie - ale tu musi znalezc gina, ktory mu to wdrozy.

@marshia tak jak pisze Destino - mają być to będą -ale te apteczne kosmetyki mają trochę ujędrniających składników np wyciąg z bluszczu - może i coś to daje
Najwięcej i tak w każdym składników nawilzajaco- natłuszczających- typu olejek z avokado, wosk pszczeli, masło shea.
@magda1208 polecają Mustelle bo taka niby w 100 % naturalna
Ja mam bio oil bo się szybko wchłania moim zdaniem- stosuje raz na 2 tyg ;)
Na nogi polecałabym Acerin Coolfresh spray lub zel- w skladzie kasztanowiec, arnika, mentol
O taki
Link do: Obrzęki w ciąży - sposoby na problemy z nogami w ciąży

reklama
@Zzzzzz grunt to dobre samopoczucie [emoji1] ja sie juz nie przejmuje rozstepami. Troche waga tylko. To moja 4 ciaza. Nie tak duzo, ale jak wczoraj na wizycie o tym wspomnialam, to serce zakulo bolem. Jeszcze lekarz dodal z prawdopodobnym poeodem. Taka prawda, coz zrobic.
A to nasza betka, troche rozmazana, bo sie wiercila
1533366841344.jpg
1533366817799.jpg

Załączniki

• 1533366841344.jpg
    1533366841344.jpg
    24,9 KB · Wyświetleń: 322
  • 1533366817799.jpg
    1533366817799.jpg
    50,4 KB · Wyświetleń: 321
Do góry