reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@maa821 mój hematolog w zaleceniach napisał mi tak: anty xa i dimmery 3-4h po clexane badac. Clexane lepiej rano, z tymże ja na noc brałam jeszcze acard 75
Jeśli chodzi o zastrzyki z clexane to ja wcześniej miejsce, w które mam się wkłuć masuje ( po wkluciu nie masować), jak wkłuwam i boli to od razu próbuje w inne miejsce. Ale siniak i tak czasami się zrobi.... najważniejsze to dobrze chwycić fałdkę :)

reklama
Ja tez na noc biorę acard. Czyli robić rano zastrzyk i 3-4h po nim pobrać krew. Dzięki
Tak dokładnie :) to zalecenia od dr Mital hematolog. Ja tak badałam i co mniej więcej 3 tygodnie. Być może same dimery można badac inaczej, ja zawsze z anty xa, mam nadzieje ze nie wprowadzam w błąd. Ja mam trombofilie wrodzona i nabyta oraz zespół antyfosfolipidowy, pozdrawiam p.s zawsze informowałam Panie z laboratorium ze muszę mieć te 3 h po zrobione badanie i nawet mnie z kolejki brały wcześniej żeby wszystko grało wiec to chyba wazne

@Destino, piekna historia! I tez z immuno nie bylo problemow? Bo przy pierwszym rozumiesz ze mialas z tym problem!

Dziewczyny, Pasnik wyslal mi recepty i byl plan ze maz przywiezie z Polski lekarstwa. Wyslal w srode ale do dzisiaj nie doszly a z Lodzi do Torunia nie jest daleko. I teraz sie zastanawiam jak nie dojdzie do czwartku to chyba bedzie musiala mama mi wykupic i przeslac, czy ja przesle bez problemu te lekarstwa?
W jakiej formie one sa? Ja mam ranigast, ecquoral, ezatiopryna i encorton.

Apropo badań przy heparynie, musicie pamiętać, że w ciąży naturalnie rosną ddimery i jest to stan fizjologiczny. Jak to mawiała moja pani doktor didimerozy nie leczymy [emoji13] łatwo powiedzieć sama robiłam to badanie kilkukrotnie. Niepokój muszą wzbudzić wyniki jak dobrze pamiętam powyżej 2000. Jeśli się mylę poprawcie mnie [emoji4]

@Destino, piekna historia! I tez z immuno nie bylo problemow? Bo przy pierwszym rozumiesz ze mialas z tym problem!

Dziewczyny, Pasnik wyslal mi recepty i byl plan ze maz przywiezie z Polski lekarstwa. Wyslal w srode ale do dzisiaj nie doszly a z Lodzi do Torunia nie jest daleko. I teraz sie zastanawiam jak nie dojdzie do czwartku to chyba bedzie musiala mama mi wykupic i przeslac, czy ja przesle bez problemu te lekarstwa?
W jakiej formie one sa? Ja mam ranigast, ecquoral, ezatiopryna i encorton.
Ranigast, equoral i encorton sa na pewno do wyslania, chociaz polecam wsadzic to w karton, żeby się nie zgniotlo. Ezatiopryna pewnie tez nadaje się do wysylki[emoji6] nie wiem jak jest ogolnie w prawie, ale mi mama kiedys wysylala i no spe, i ketonal, nikt nic nie sprawdzal,z tym ze byly tam tez inne rzeczy w paczce.

@Hatice nie wprowadzasz w blad. Badajac anty xa sprawdza sie, czy dawka heparyny jest prawidlowa. Trzeba miec wtedy pewne labolatorium. W Krakowie mozna to na skawinskiej robic. Cokolwiek sie jednak bada trzeba miec lekarza, ktory ten wynik zinterpretuje

@matulkaa owszem w ciazy ddimery rosna dlatego napisalam, ze sa inne normy do 2-2,5 tys. Ale wazne jest tez jak szybko rosna. Bo jesli w przeciagu miesiaca skacza np z 200 na 1000 to tez trzeba zwiekszyc dawke. To tylko przyklad

@joanna_rak to jak zadziala immunologia dowiem sie w trakcie. Niestety tym razem nie moge wziac sterydu bo karmie piersia. Wiec tylko luteina, heparyna i witaminy, w tym folian z zalecenia gina.

Okej to dd mery do 3 h po zastrzyku i aptt tez?
Dziewczyny z zespolem antyfosfolipidowym jakie macie dawki claxene? Mam 0,4 jeden immunolog napisal aby w 2 trym zwiększyć inny lekarz aby w 3cim trym zwiększyć a ja już teraz najchętniej bym zwiekszyla.

Nieeee to że bakteria jest nieszkodlowa to nie sa moje slowa a slowa ginekologa, którego musialam blagac o ten antybiotyk.
Niby bralam ten lek ale jak zaszłam w ciążę to dla pewności zrobilam badanie z moczu na ureaplasme po fakcie zorientowałam się że glupio zrobiłam bo nawet jak wyjdzie to i tak nie moge brac leków na to.
Podejrzewam że moja ostatnia strata była wynikiem albo ureo albo zespołu.

reklama
@Zzzzzz ddimery badasz po prostu na czczo, ale tez najlepiej w labie, gdzie krew za dlugo lezec nie bedzie. Ja mam utajony aps. Uaktywnia sie w ciazy. Od poczatku mam cleksan 0,6. Dawke dobiera sie w zaleznosci od rodzaju schorzenia oraz wagi. 0,4 to dawka profilaktyczna, 0,6 juz lecznicza. Ja na poczatku ciazy i tak zmniejszam do 0,4 bo jeszcze mi sie nie zdarzylo nie widziec krwi. Za duza dawka moze spowodowac krwiaki i zagrazac maluszkowi. Trzeba ze wszystkim uwazac. Leki sa dobre, ale z glowa. Ja nie biore acardu, bo przy nim krew leciala jak z kranu. Ja po heparynie w ciazy duzo lepiej sie czuje. Bez niej od razu zyly czarnieja i bola.

Do góry