reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Oczekujaca123 teraz najważniejszy jest spokój, jakkolwiek to źle nie zabrzmi. Przepraszam. Widzę, jak bardzo potrzebujesz wparcia. Pamiętaj masz wsparcie swojego kochanego m, rodzine, masz nas. A jak będziesz potrzebować pomocy specjalisty. To nie krępuj się. To naturalne.

Tak, wymazy. Najlepiej metodą PCR. Możesz zrobić u ginekologa na wizycie albo pobrać w laboratorium (alab np). Za tę świętą trójce płaciłam około 300zl. Także miejsce wykonania do wyboru [emoji5]

reklama
@marshia

thank you for your reply and kindness :) my Nk cell level is 24.78%.
Did you administer steroid and intralipid only before you were pregnant ? and was is effective?
polish doctor I met told me they only use steroid and inralipid before pregnancy.
In my country, steroid and intralipid are also used and it's normally administered from before pregnancy to early stage to maintain pregnancy.

@basiawol
thank you for your kind response. I did many tests as well as NK cell test.
(genetic test for me and husband, hysterosalpingography, immune(autoantibody) test including NK cell, hormon test, cervical cancer screening etc..)
and I am not RH-.

If I can speak Polish, everything is better than now.
now everything is challenge for me :)

No, absolutely not only befor pregnacy. Nk cells working bad during first months. So we all take steroid till 12-16-even 20 week (@Porzeczka1234 , @Maciejka78 ?).
Intralipid you can get for sure till 16 Week, maybe even longer to maintain the pregnacy. I have to take it every 3-4 days after positive test, till ♥️. What after - i dont know yet.

@edloteh ty bylas u Paśnika? wydal mi sie kompetentny ale widze ze rescie zleca wiecej badan jua w sumie mailam niby zestaw ale meczy mnie ta interlukina czemu nic mi nie mowil . Ale kurcze ludzie z calej polski jezdza to chyba cos by mowil ze trzeba. Powiedzial ze wszystko idealne na ciaze oprocz allo mlr i na to steryd ze do szczepien narazie sie nie kwalifikuje
@olaa90 moja wizyta juz nie dlugo jestem ciekawa co powie czy cos jeszcze zleci

@Oczekujaca123 teraz najważniejszy jest spokój, jakkolwiek to źle nie zabrzmi. Przepraszam. Widzę, jak bardzo potrzebujesz wparcia. Pamiętaj masz wsparcie swojego kochanego m, rodzine, masz nas. A jak będziesz potrzebować pomocy specjalisty. To nie krępuj się. To naturalne.

Tak, wymazy. Najlepiej metodą PCR. Możesz zrobić u ginekologa na wizycie albo pobrać w laboratorium (alab np). Za tę świętą trójce płaciłam około 300zl. Także miejsce wykonania do wyboru [emoji5]
Dzięki :* jestem w tym wszystkim zagubiona...

@basiawol mi nawet jeśli nie pomoże, to i tak będę mu pokłony bić :) Ty już kochana nie móżdż tyle, daj głowie odpocząć ;* skoro Paśnik powiedział, ze reszta ok to na pewno tak jest. :)

@Oczekujaca123 Specjalista ginekolog, ale ciaz nie prowadzi :) bardzo gruntownie bada,zanim zezwoli na starania. Po poronieniach zleca w Krk badania: kir,nk,allo-mlr,ana3, test cytotoksyczny.Cała masa hormonalnych badań, wymazow, robi usg piersi, tarczycy,macicy, wszelkie przeciwciała, mąż tez badany w magicznym pokoiku...Lubi przypadki trudne. Terminy niestety są bardzo odległe :( od 1 sierpnia dopiero rusza nowa tura rejestracji...

@bertha to jest tak mówiac prosto mamy cytokiny dobre i zle. Te dobre czyli odpowiadajace za ochrone zarodka typ Th2 to Il10 i Il 4
a te "złe"typ Th1 to IFN, TNF, Il 2. Przyczyną poronień nawykowych jest przewaga układu Th1. Dlatego na końcu liczymy te stosunki złych do dobrych czyli IFN do IL10 i TNF do IL10 doktor Sydor mi tlumaczył że dla ciąży dobrze jak ten wskaznik jest ok 1 tylko nie pamietam pierwszy czy drugi.

Druga przyczyna poronien to brak obecności przeciwciał blokujacych czyli allo mlr.

Dlatego po mojemu badamy jedno i drugie. Przypuszczam że dr P po szczepieniu ocenia ze dobre wzrosły złe zmalały i już. A wg artykułu Maliny z którego pisze to wszystko to sa to jakby 2 rózne rzeczy i dlatego badamy oba.

Jesli chodzi o 2 test który zamieszczasz to tu wazne jest CD4/CD8 , poziom komórek NK .

@bertha u Ciebie jest duże przekroczenie norm dlatego warto zapytac tego immunologa co to dokładnie oznacza i co robić. Ja tez Malinie zadawalam różne dziwne pytania w końcu po to mamy tych lekarzy. :)
Jak chodzi o szczepienia - ja miałam tylko od dawcy bo mąż miał żółtaczkę w dzieciństwie. O czym se zapomniał i niepotrzebnie zrobiliśmy badania. Myślę że gdybyś się zdecydowała na szczepienia to nie robili by problemu bo co im zależy dla nich to kasa
Tak tak, ja wiem o równowadze th1 Th2, i wiem o tym stosunku cd4/cd8, tnf/il10. Natomiast zastanawiałam się jaka jest opinia od jakiej wysokości tnf jest już zły czy il10 za niski (mimo ze w normie).
Ja w sumie nie wiem czy miał czy nie. A jak się to badanie nazywa na żółtaczkę? Sprawdzę sobie w wynikach bo do ivf pewnie robiliśmy..

@bertha @marshia jeszcze pod koniec tego artykułu można znaleźć informację o wysokim TNF
http://www.ptmp.com.pl/png/png4z1_2011/PNG41-6-Malinowski-algorytm.pdf
Dzieki, to czytalam wielokrotnie. Chyba znowu muszę sobie odświeżyć

@marshia dobrze kminisz. Nasuwa mi się odrazu pytanie jak mocno zaawansowaną chorobę masz.... Leczysz się? Nie ulega wątpliwości że wynik TNF masz bardzo wysoki. A jak przedstawia się poziom leukocytów we krwi. Czy nie jest przypadkiem wysoki.
A jak u ciebie z wynikami kwasu foliowego, witaminy b12, D?
Dużo jesz produktów z nasyconymi kwasami tłuszczowymi (masło, mięso, sery, mleko ...etc)?
To jeśli u Marshia jest tnf 10 tys i to jest jak mowisz bardzo wysoki wynik i mowisz ze choroba może jest mocno zaawansowana to co mówią moje 18 tys kiedy ja nie mam żadnej choroby zdiagnozowanej?
Leukocyty ja mam w normie.

Dziewczyny z Wrocka, Oleśnicy @marshia podajcie nazwiska waszych lekarzy to dla dziewczyny która roni z innego wątku

@bertha jak ten spec od naprotechnologi się nazywa?
Napro to Banach jak Marthi pisała, a polecam Gizlera tak jak Marshia pisała. :)

@marzycielka81 - super :))) to jesteśmy w kontakcie i szykuj się na 21.07 :)))
Super!!!! Bardzo się cieszę :)

Hello
I am a foreigner living in Wroclaw.
first, I am sorry to write in engligh, not Polish first
I have been through three times miscarriage (around 6-8 weeks) in Poland and then have a lot of tests.
The test result was my NK cell level is too high. (double the normal level)
Doctors said that immunoglobulins should be given early to prevent miscarriage.
because my body attacks the fetus and becomes miscarriage in the early stage of pregnancy.
so I am looking for a possible way in Poland.
However, a gynecologist I met in wroclaw told me immunoglobulins is not used in poland for a long time.
but I read some articles in this forum and realized that administer immunoglobulin in Poland is possible.
Can you recommend a doctor who will give immunoglobulin in Poland? (Doctor or hospital)
I would like to get advice from people who have received immunoglobulin.
Thank you in advance.

Hi @loveu5555,
I’m sorry for you loss. I am also living in Wrocław and am very curious which doctor in Wroclaw knows about immunoglobulins? I would like to visit him.
Immunoglobulins you can get in Cracow. Dr Pituch (immunologist) in Cracow is prescribing and using it. I will probably also have immunoglobulins.

A te badania mykoplasma ureoplasma chlamydia to sa badania u ginekologa ? W sensie to sa wymazy? Bo takie mi zalecono po porodzie , jak sie polog skonczy. Ale w sumie znalazlam tez ta mykoplasme z krwi i juz zglupialam gdzie z czym do kogo isc

Tak, to są wymazy.

reklama
@bertha a na te immunoglobuliny do dr Pituch to długo się czeka? Gdyby teoretycznie ktoś był w ciąży np 5 tc i potrzebował jak najszybciej, to da się tak np? Czy bardzo odległe te terminy?

Do góry