reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Kurczę..... to mnie zabiłaś. Ja mam Nk 27,6 i mam intralipid. Stos. CD4/CD8 1,5. I kilka razy już Paśnik mówił, ze to nie daje wskazań do immunosupresji, choć go o to na 2 wizytach męczyłam osobiście, w rozmowach tel i @. Gdyby ten stosunek był wyższy to dopiero wtedy włącza immunosupresję.
@marshia hmm ciekawe ja nie miałam wyniku cs3 docd4 więc tak jakby przewidywał że mogę mieć powyżej 2 bardzo ciekawe. Jestem ciekawa jakie będzie jego podejście po wynikach. Koniecznie musimy to kontrolować marshia. A Ty wcześniej od niego dostałaś accofil a teraz intra? Bierzesz coś jeszcze?
@Marthi i jak wrażenia po wizycie. Byłaś dobrze przygotowana czy czymś Cię zaskoczył?

@Maciejka78 i inne zainteresowane dziewczyny, jestem po wynikach i po konsultacji z reumatologiem. W ANA wyszedl mi identyczny wynik jak zawsze- przeciwciala ro-52 (+). Reumatolog powiedziala ze jest to wskazabie do monitorowania i skierowala mnie do poradni perinatalnej w wawie. 22.06 zaczynam wizytowac, bede jezdzic co tydzien na badanie echokardiologiczne plodu i test na czas av(jeszcze nie wiem co to;) z tego co sie orientuje zadna z was nie miala tego problemu ale nakresle dla "ciekawostki" czym to grozi. Od 18-25 tyg przeciwciala moga przenikac do lozyska i powodowac blok serca I II lub III stopnia. Na wszystko jest rozwiazanie chyba ze maluszek ma wade serca co jest niezalezne od przeciwcial. W pierwszej ciazy ryzyko to 1-2 % tu sie ciesze:) ale w kolejnej ciazy juz 16-17%. Jesli rejestruje sie znacznie obnizony rytm serca co jest dobrze tolerowane przez malucha, wprowadza sie leki(nazw nie będę podawac, bo musialabym znalezc ale mam zapisane jakby ktos byl zainteresowany) jak szybko sie zareaguje i obserwuje serduszko moze szybko wrocic do dobrego rytmu a mama musi brac leki do konca ciazy. Jak nic sie nie dzialo do 25 tyg ryzyko jest znikome i potem jezdzi sie na echokardiograficzne badanie co 2-3 tyg. Ktg tu nie wystarcza bo trzeba badac przeplywy roznych komor i przedsionkow. Ciesze sie ze zmolestowalam dr z ktora wczesniej nie mialam kontaktu, i mnie pokierowala. Gin prowadzacy, lekarza ze szpitala, reumatolodzy do ktorych chodzilam nie widzieli wskazan o_O Bede spokojniejsza ze monitoruje i mozna zareagowac. Aha no i generalnie te przeciwciała przechodza najczesciej przy toczniu lub innej chorobie tkanki lacznej a ja poprzez biopsje , swiecenie ana i ogolne badanie krwi i rozne rtg mam wykluczona chorobe tkanki lacznej. Takze jestem dobrej mysli! No i chucham i dmucham i chronie i postaram sie dopilnowac zeby dzidziu przyszedl zdrow na swiat:) 3majcie kciuki!!!

A to swiezutkie foto naszego 8.5 cm dalej chlopczyka:) jestem przeszczesliwa:)

Załączniki

• 20180607_091229.jpg
    20180607_091229.jpg
    828,2 KB · Wyświetleń: 79
reklama
Do góry