reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@nafoczka - pisz tutaj co z Karolkiem.
@burczuś - udanego wyjazdu! ;*
@bobasek1990 - nie wierzę! już??? :) ale zleciało!
@Marzycielka - zdrówka!!!! :*
@Totois30 - piękny synuś :* i cieszę się, że jesteś pod kontrolą i spokojniejsza <3

@dżoasia - dziękuję, że pytasz <3 @Kudi81 - również! ;)
Kudi, co do Twojego pytania - czułam się przygotowana, ale z taką świadomością, że z żadnymi nowinkami nie wyjdę z wizyty, że niczym mnie nie zaskoczy doc. Paśnik i faktycznie tak było ;) Rozmawiając z nim, wiedziałam o czym mówi, rozumiałam go, itd.

Co do samej wizyty:
Doktor bardzo fajny, ale niestety badan teraz nie mogłam robic - zbyt szybko po poronieniu, mówił, że pewne wyniki mogłyby być fałszywie dodatnie, co by tylko nie potrzebnie nas zaniepokoiło, a bez sensu wydawać 2x kase na te same badania. Lepiej odczekać i zbadać nieco później. Badanka mam więc zrobic w nowym, normalnym cyklu i przyjechac z wynikami... Mowil, zebym zbadała to w moim mieście w Diagnostyce albo Synevo, ze nie musze jechac specjalnie do niego na te badania.

Zlecił mi i Mężowi - helicobacter pyroli z kalu albo z krwi - jak z krwi to wtedy zbadać IgA.

Ja za to mam zbadać jeszcze:
PAI - 1
Test limfocytotoksyczny (LCT)
Test IMK z cd4 i cd8
TH1 i TH2

Ale to wszystko w nowym normalnym cyklu. Zwykle sie bada te NK w 18-22 dc a ja mam sobie dodać ze względu na moje długie cykle 5-7 dni do tego (ja mam cykle 33-35 dni)

Wykluczył u mnie problem z trombofilia i zespołem antyfosfolipidowym, stwierdził ze wg niego hashimoto nie jest tu wielkim problemem i ze tak naprawde te badania nam powiedza cos wiecej - na to byłam przygotowana wiec spoko

Odnośnie moich pytań - doktorek jest za tym, zebysmy byli z M. na metylach cały czas (oboje mamy te sama mutacje mthfr), co do diety bezglutenowej w 100% - mowi ze wskazań takich nie ma typowo, ale ze względu na hashimoto warto, zebym ograniczała gluten ale nie całkowicie. Co do sterydu to mowil, ze dobrze ze bralam te 10mg a nie 7,5mg bo to mogło mi pomoc akurat. Mowil ze mój M. tym wysokim żelazem (zawsze ma ponad norme) nie ma sie przejmowac bo morfologię i ferrytyne oraz transferyne ma Ok wiec widocznie taka jego natura do magazynowania żelaza jak moja do kwasu foliowego (ze tez mam zawsze podwyższony).

Wspomniał o szczepieniach, ze moze sie okazać, ze beda one dla mnie pomocne, ale za wczesnie jeszcze na te diagnozy i dopiero wyniki nam dadza odpowiedz. Intralipid i accofil domacicznie nie jest dla mnie wg niego bo ja nie mam problemu z implantacja i utrzymaniem ciazy tylko później pojawia sie jakis problem w 5-6tc ze sie zarodki zatrzymują. Czepiał sie, ze moze byc tutaj PAI decydujący albo te cytokiny mogą miec istotna role...ale - znowu :) czekamy na wyniki i wtedy będziemy rozmawiać.

Poza tym mowil, ze to TH1 i TH2 da nam odp czy to moje ANA 1:320 jest istotne klinicznie czy nie ma znaczenia skoro ANA profil mam cały ujemny.

Ogolem, badania mam za miesiąc robic i z wynikami na wizyte. Wtedy postawi diagnozę i powie co dalej robimy Na taki przebieg spraw byłam właśnie nastawiona, szkoda tylko, że nie mogłam od razu zrobić badań u niego.

reklama
@magda1208 jesli infekcja dr moczowych to zurawina np 100 %sok jesli intymnych lactovaginal
@nafoczka infekcje dr intymnych lekarz oceni po upławach
Jesli mozesz napisz na czym polega ta terapia u Karolka i o co chodzi

Foczusiu ja jestem ciekawa co proponują.

Ja też foczusia

@nafoczka też mi napisz.może byc na fejsa.
Dziewczyny ja też gratuluje udanych wizyt:)
@Auri_a Tobie też słońce ;D
@marshia i @bertha jak tam intaralipid party?? ;)
P.s.jeśli kogoś to interesuje...to od dwóch tygodni nadal uprawiam marszo-biegi a jutro w gory...hej przygodo;D

@burczus brawo Ty [emoji41] gdybym byla blizej to bym sie przylaczyla i... zostala daleko w tyle [emoji32]

@nafoczka chetnie poslucham co uwidzieli w diagnozie i zaproponowali w terapii. Z ogolnego opisu to juz brzmi na ciezszy kaliber

@burczuś super :-) udanego wyjazdu. @nafoczka ja ją jestem Ciekawa :-D

@bobasek1990 to już??? Ale minęło [emoji33]

@magda1208 super wieści. Ja też bralam lavtovaginal i clotrimazol tez ale z nim bym uważała
@Marthi
Jeśli chcecie dokładna diagnoze to podajcie mi na priv maila to wam wyślę skan bo jedna opinie mam z poradni i dzięki niej Karol będzie miał dodatkowe zajęcia w kl 1-3 (lub4 bo reforma), a diagnozę z integracji sensorycznej mam z wizyt prywatnych.

Generalnie ma zaburzenia czucia glebokiego i mam go mocniej przytulać, wycierać, dawać bardzo dużo zajęć ruchowych, zmniejszyć do min ilość bodźców zewnętrznych (co przy Wiktorze graniczy z cudem), dawac krotkie zadania z przerwami oraz chwalic chwalic i jeszcze raz chwalic. A i jeszcze wlac to do mozgu mojego meza ktory wiwcznie sie na niego drze (i to jest najtrudniejsze) Cieszę się ze bedzie tez miał dodatkowe zajęcia zamiast świetlicy oraz psychologa bo jest BARDZO wrażliwy za co kocham go jeszcze mocniej!. Ma problem z lateralizacja czyli np pisze odbicie lustrzane lub od prawej.

Ps sorki ze nie odpisuje od razu ale zakładamy rolety zewnętrzne i mam syf i malarie w domu :)

@nafoczka z m to z reguly jakies przeboje kobiety maja. Czasem zastanawiam sie czemu im tak trudno otworzyc serducha i te szuflady z empatia. Oni chyba po prostu sa z marsa. Ciekawa jestem opinii, potem podesle co maila. Widze, ze najlepszym rozwiazaniem dobro i milosc. Tego ci nie brakuje, poradzisz sobie, a z bodzcami... sama nie wiem jak je ograniczac, a tez musze. Trzeba liczyc na to, ze i tak sobie poradzi. Wszystko zrekompensujemy wsparciem. Podziwiam cie kobieto, ze to wszystko ogarniasz.

Foczusiu teraz musicie sie przyzwyczaic to potem bedzie z gorki:* wspieramy:*

Ja u Asi obserwuje od urodzenia nadwrazliwosc na bodzce. Ciekawe czy juz tak zostanie

Hej dziewczyny czy ktoras stosowala clo i bolaly ja jajniki jak diabli:o
Po szczepieniach sam koniec lutego nie moge zajsc w ciaze i wzielam w tym cyklu od 3 dc przez 5 dni pol tabl clo.dzis 3 dzien brania i bol jajnkow jak cholera prawa strona.
Monitoring mam w srode w 11dc.
Kiedys po clo wyhodowalam mamuci pecharzyk ale boli nie mialam:szok:
Trzymam kciuki za wszystkie ciezarowki i nieciezarowki w trakcie walki o dziecko.

@bobasek1990 Mnie pierwsze silniejsze bole lapaly w 38 tc. Wtedy zaczal tez odchodzic czop i tak odchodzil do 40 tc. Szyjka sie skracala, ale byla bardzo zamknieta. Szlam w 40 tc do szpitala przez wzglad na przeszlosc poloznicza i dlatego, ze cpraz mocniej krwawilam. Mialam podejrzenie odklejajacego sie lozyska. kazali mi kochac sie z m zeby szybciej poszlo i troche dzialalo

reklama
@Maciejka78[/USER] i inne zainteresowane dziewczyny, jestem po wynikach i po konsultacji z reumatologiem. W ANA wyszedl mi identyczny wynik jak zawsze- przeciwciala ro-52 (+). Reumatolog powiedziala ze jest to wskazabie do monitorowania i skierowala mnie do poradni perinatalnej w wawie. 22.06 zaczynam wizytowac, bede jezdzic co tydzien na badanie echokardiologiczne plodu i test na czas av(jeszcze nie wiem co to;) z tego co sie orientuje zadna z was nie miala tego problemu ale nakresle dla "ciekawostki" czym to grozi. Od 18-25 tyg przeciwciala moga przenikac do lozyska i powodowac blok serca I II lub III stopnia. Na wszystko jest rozwiazanie chyba ze maluszek ma wade serca co jest niezalezne od przeciwcial. W pierwszej ciazy ryzyko to 1-2 % tu sie ciesze:) ale w kolejnej ciazy juz 16-17%. Jesli rejestruje sie znacznie obnizony rytm serca co jest dobrze tolerowane przez malucha, wprowadza sie leki(nazw nie będę podawac, bo musialabym znalezc ale mam zapisane jakby ktos byl zainteresowany) jak szybko sie zareaguje i obserwuje serduszko moze szybko wrocic do dobrego rytmu a mama musi brac leki do konca ciazy. Jak nic sie nie dzialo do 25 tyg ryzyko jest znikome i potem jezdzi sie na echokardiograficzne badanie co 2-3 tyg. Ktg tu nie wystarcza bo trzeba badac przeplywy roznych komor i przedsionkow. Ciesze sie ze zmolestowalam dr z ktora wczesniej nie mialam kontaktu, i mnie pokierowala. Gin prowadzacy, lekarza ze szpitala, reumatolodzy do ktorych chodzilam nie widzieli wskazan o_O Bede spokojniejsza ze monitoruje i mozna zareagowac. Aha no i generalnie te przeciwciała przechodza najczesciej przy toczniu lub innej chorobie tkanki lacznej a ja poprzez biopsje , swiecenie ana i ogolne badanie krwi i rozne rtg mam wykluczona chorobe tkanki lacznej. Takze jestem dobrej mysli! No i chucham i dmucham i chronie i postaram sie dopilnowac zeby dzidziu przyszedl zdrow na swiat:) 3majcie kciuki!!!

Do góry