@pixi.nova pytanie tylko, co robi jerzakowa, by pcos uregulowac. Bo powiedzenie o samych koszmarkach przy sterydach to nie fair z jej strony. Ja mam pcos od zdiagnozowania endomendy. Taki gratis po laparoskopii i nikt poza stwierdzeniem, ze w ciazy nie bede nic nie zrobil. Sama walczylam i wciaz walcze o ustabilizowanie tsh, bo znowu ponad 3. Sama zrobilam diete z niskim ig. Wiem, ze lekarze zalecaja tez bez glutenu, ale mi wiele lekarzy mowilo, ze jesli nie mam celialki to niejedzenie glutenu moze przyniesc wiecej szkody niz pozytku. O tyle go ograniczam, ze ig nie lubi macznych rzeczy, a ja nie bardzo chleb moge jesc, no chyba ze pszenny. Tak wiec trzeba sluchac ciala co sluzy co nie. Zrzucilam ze 15 kg. Zadbalam by sie odrobaczyc i odgrzybic, bo sie okazalo, ze mam candydoze ogolnoustrojowa, stad ciagle nawracajace stany zapalne w miejscach intymnych. Raczkujaca badalam hormony. Dzis wiem, ze trzeba to bardziej szczegolowo robic i rozszerzac na caly uklad. Nie moge powiedziec, ze same leki, ale to byla dluga droga do tego, ze wreszcie mialam normalna owulacje i to z na tyle dobrym jajem, ze sie udalo. I niestety napisze czas. Choc mnie go niewiele zostalo, ale to czas odegral duza w tym role. Pisze to ktorys raz z rzedu, ale ciaza donoszona to splot wielu zbiegow okolicznosci, ktore umozliwiaja ciazy zaistnienie (w tym dzialan medycznych i lekow). Wiec jesli prof. Jerzak oprocz mowienia ze sterydy sa be pokarze ci droge jaka mozesz przygotowac sie do ciazy, to bede uwarzac, ze jest dobrym lekarzem. A jesli tylko zinterpretuje wyniki, nastraszy i zostawia cie z tym sama, to troche zapomina po co tym lekarzem jest. No trudne decyzje dziewczynki, ale nie dajcie sie straszyc samymi skutkami ubocznymi, bo moja mama ma kolezanke, ktora miala bezproblemowa ciaze, a po ok 5 latach nowotwor piersi z cyklu najzlosliwszych. I sterydow nigdy nie brala. To nie zawsze jest tak, ze to one wywoluja nowotwory, czy inne paskudztwa. Jednak kazdy swoja droge ustawia pod siebie. Tak jak pisze @Maciejka78 kazdy musi wsluchac sie w siebie i tak prowadzic ciaze, by nie miec sobie nic do zarzucenia. Bo nigdy nie wiemy co ona nam przyniesie.
No to chyba po kazaniu
@dzoasia nie wiem jak ty to zrobilas, ze u ciebie tarczyca sie uchowala. Ja natomiast nie mam hiperglikemi i io.
Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
No to chyba po kazaniu
@dzoasia nie wiem jak ty to zrobilas, ze u ciebie tarczyca sie uchowala. Ja natomiast nie mam hiperglikemi i io.
Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Ostatnia edycja: